• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

cara parking kereta di rumah dengan selamat

sebenarnya da xtau nak cite pasal ape.
ntah camane boleh terfikir nk berkongsi cara parking kereta yang agak bergaya.
mungkin ada yang pernah guna cara ni kat rumah.
bagi yang belum pernah buat, semoga bermanfaat ;-)


mampu xkorang agak jarak kereta dengan dinding sedekat ini dari dalam keta. tak konfiden kan. senang ja ni. caranya camni..

awal muharam 1431H


Selamat Tahun Baru Hijrah 1431H buat semua pengunjung blog ni.

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim.
Muliakan sahabat - sahabatku. Bahagiakan keluarganya, sihatkan jasmani dan rohaninya, berkati rezekinya dan kuatkan imannya.
Berikan kenikmatan ibadah kepadanya, jauhkannya daripada fitnah.
Suburkan benih KEIMANAN pada zuriat keturunannya dan masukkan dia dalam golongan orang yang KAU redhai.
Amin




toyol moden

masuk ofis on pc.
tup2 ade email. orang suh tgk toyol moden.
hampehh..pagi2 dah kena main.


From: Nana
To: mylist@listingmail2009.com <<--- ptt la asyik kena serang ja email address aku. diorang ade list rupanya.

don't put your laptop inside the car

Subject: Does laptop detector exist?

Laptop detector does really exist. For those who have never heard of it, here are the pictures of the detector:
Even the wifi, bluetooth or the entire notebook is completely off, it can still be detected via radio frequency, so never leave your laptop, pda, handphone in the car coz PEOPLE KNOW.

These devices are not expensive, it costs less than RM50 for the thieves to start the "business".

From : Wan Ahmad Wazir Afandy




itu hari dah kuar cite pasal benda ni dalam 360 di tv3.
saja ja nk hangatkan balik.
sape2 yang ade laptop hati-hati ya.
husband kawan kawe baru ja hilang laptop, external hard disk,etc kat shopin complex.
kesian betul..






jerat sms

+60162611429
Hantarkan kpd saya YES atau OK utk download movie yg panas panas!! Cepat cepat...

+60103855348
Zun,im car wash now c u ofic 11pm to9, sms On aj ke 33887 ada japan model xvideo, ur sis back yet?


ni 2 sms yg terbaru.
macam2 cara org cari duit sekarang.
sape2 yg terkena mesti kaw2 kredit henset keno potong.hehee..
kena lak yg servis bulan2 bayar,tiap2 bulan byr yuran langganan la jawabnya.

bagi yang dah terkena, cara nk stop senang ja..

taip STOP atau STOP ALL dan hantar ke no servis yang telah dilanggan secara tak sengaja. selesai..






sabar jer la

Boss berkata kepada Secretary : Kita akan outstation selama seminggu, jadi aturkan segalanya.

Secretary menelefon Suaminya : Untuk seminggu boss saya dan saya akan outstation, awak pandai2 jaga diri nanti...

Suami menelefon Buah Hatinya : Isteri saya akan outstation selama seminggu,jadi mari kita habiskan masa bersama-sama....

Buah Hati menelefon Murid tuisyennya : Saya kene bekerja selama seminggu,jadi awak tak perlu datang untuk tuisyen...

duyung ditemui di kudat

biar betul!!~
kawe pun tak dapat pastikan kesahihan video kat bawah nih..
malangnya dah mati.kesian pulak tgk..
maklum la dah nampak cam manusia kan.huhuu..

wanita ditangkap khalwat mengaku anak kerja Jawi

KUALA LUMPUR: “Tak perlu tangkap saya, anak saya juga anggota Jawi,” itu alasan seorang wanita berusia 30-an yang ditahan kerana disyaki khalwat bersama pasangannya dalam Operasi Bersepadu Cegah Gejala Sosial oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di sekitar hotel murah di sini, awal pagi semalam.

Pasangan wanita terbabit, lelaki warga pakistan pula memberi alasan mereka sudah berkahwin tetapi gagal menunjukkan dokumen berkaitan apabila diminta.

Ketika serbuan dilakukan di rumah tumpangan di Jalan Petaling, wanita itu pada mulanya bersembunyi di dalam tandas dan mengunci pintu bilik dari dalam.

piala malaysia

tiada ape lagi yang boleh kawe ucapkan.
semoga piala malaysia balik ke kelate tahun ni.
amin


http://tiapdetik.blogspot.com/2009/06/lagu-bola-kelate-buleh-kelate-buleh.html






cheapest car bodykits in town

ade brani??
hehee..



aku kaya

From: YAHOO LOTTERY PROMOTION
Sent: Wed, November 4, 2009 9:40:39 PM
Subject: Congratulations,you have won

Hi,


View attached copy and contact your agent for your prize money.


Mrs. Rosemerry Kimberly
Yahoo! Lottery Cordinator

Nb: Do not reply in this email id.

during the hard times..

saja ja ni,tampal2 gambar kartun.
sekarang ekonomi negara kita pun dah makin ok.
alhamdulillah.
dah dkt2 hujung tahun ni, agak2 ade jalan x nk dapat bonus.hehee..





november rain

sekejap ja masa berlalu.
tup2 dah 1st Nov ari ni.

sekali teringat cite2 mase kanak2.
mase tu baru nak blaja2 nyanyi lagu english.
lagu english yang pertama sekali kawe hafal November Rain (guns n' roses).
makan hari jugak la baru boleh nyanyi2 walaupun emm emm emm ja.hohoo..
nasib baik dah ade clipvideo dia..xsusah sgt la nk ngafal
part paling best clipvideo ni masa slash tgh goreng2 depan church kat tengah2 gurun.

citer kartun cina

arini kita tgk2 gambar jugak.hehee..



10 Cara Memenangi Hati Bakal Mertua

Bagi yang sudah biasa bertemu dengan mertua sebelum berkahwin, tentu tidak menjadi soal. Bagaimana bagi yang tidak pernah bertentang mata dengan keluarga mertua? Pasti diselubungi rasa bimbang, apatah lagi bila memikirkan cara untuk menyesuaikan diri dengan mertua.Bagi menangani masalah tersebut, pastikan anda menyiapkan diri dengan beberapa tips yang diberikan. Persediaan diri sebenarnya bukan hanya bermula selepas sah bergelar suami/isteri, seeloknya sedari awal pertunangan lagi. Kalau kena gaya dan caranya, tidak mustahil anda akan jadi menantu kesayangan.


1. Sebaik sahaja anda sah sebagai tunangannya, mulakan berkenal kenalan dengan keluarga mertua. Andai tinggal berjauhan, hubungilah mereka melalui telefon sekadar untuk bertanya khabar. Jika duduk berhampiran, cuba sesekali luangkan waktu berkunjung ke rumahnya.

cute babies we seldom see

arini kita tgk photo baby.hehee..




doa buat sahabat

Doa Buat Sahabat

Segala puja dan puji itu hanya milikmu wahai Tuhan penentu segala takdir. Selawat dan salam buat Rasul junjungan petunjuk sepanjang zaman, Nabi Muhammad s.a.w dan ahli keluarga serta para sahabatnya yang umpama bintang-bintang bergemerlapan.

Ya Allah…
Dalam perjalanan kehidupan ini telah Engkau jadikan bagiku seorang teman. Sedangkan ia adalah diluar jangkaan dan sangkaan hambaMu ini. Aku tetapkan baginya satu peraturan yang hanya Allah yang akan menentukan segalanya.

Ya Allah…
Dalam kekalutan begini, dia pergi menyendiri dan hanyalah dititipkan suatu pesanan melalui seorang teman buatku. Dimanakah salahku wahai Tuhan dan tunjukkanlah dimana silapku. Jangan Engkau biarkan aku begini tanpa diketahui apakah kesalahan yang telah aku lakukan terhadapnya.

Ya Allah…
Walau apa pun takdirMu keatasku, maka disaat ini aku tahu dia perlukan pertolongan. Oleh itu wahai Tuhan, aku dengan penuh rasa kehambaan yang penuh kehinaan memohon padaMu bagi pihaknya, kerana dia adalah sahabatku.

something to make you smile today..

hari ni kita tengok gambar sambil sengih.hohoo..






tips to recycle ur old pc

Don't Throw away your old PC
Try to do something useful from it


Your keyboard can do this...

 

Or this...


pakai bedak pun boleh bawak mati


cerita lama ni.saja korek kuar sbb da xde benda nak tulis. hohoo...
hati-hati bagi yang mengamalkan pemakaian talkum secara berlebihan tu yer
xkira la ketika tu musim kemarau atau bekalan air terputus




aku sebiji bola

Buat bacaan umum…………………

Tidak banyak yang aku tahu tentang tempat asal-usulku. Sebab ketika masih berstatus getah keping aku telah dihantar ke England. Yang aku tahu, di Malaysia sana ramai penduduknya yang berjiwa Scouser walaupun secara zahirnya mereka makan tempoyak dan budu. Kebanyakan dari mereka ini tidak pernah menjejakkan kaki ke Liverpool.

Bukan macam aku. Ketika umur masih getah sekeping aku telah menjejakkan kaki di Liverpool. Kapal yang aku naik dari Pelabuhan Klang selama beberapa bulan akhirnya tiba di Pelabuhan Liverpool. Alhamdulillah, sepanjang perjalanan kami tidak dirampok oleh lanun-lanun Somalia.

PLKN oh PLKN

tgh sorong2 motosikal nak datang keje pagi tadi.
kawe tengok elok ja towel tersangkut kat pagar rumah sbelah.
stelah diamati dari jauh..
[korang tgk je la hasilnya kat bawah]



kalau towel pun dah cam kain buruk.
camane dgn budak2 yang dah pergi PLKN
adakah pengalaman+pelajaran yang diorang dapat kat sana pun dah cam kain buruk
kerajaan dah berhabis-habisan byk duit utk PLKN
apakah kesannya..

aku terfikir, memikir dan minta korang fikir sekali..



berapa F??

# Posted by hAsNi on October 17, 2009 at 10:16am in Santai (Change)
http://asakelate.ning.com/forum/topics/uji-minda

Jom rehatkan otak jap...
Terdapat pelbagai cara untuk menguji keunikan tubuh badan kita,diantara keunikan itu sudah tentulah otak manusia.. dibawah ini ada ujian yang menarik untuk dicuba bersama.....
Sila lakukan dan jangan cuba menipu diri anda sendiri .....
Kira jumlah huruf F's dalam perenggan di bawah dalam masa 15 saat:

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS

dah selesai?
Scroll kebawah hanya apabila anda telah selesai mengira!
OK?
berapa banyak?
tiga? (anda tentunya seorang lelaki!!!)

monyet oh monyet


Perhentian Mahkota, Parit Simen,Batu Pahat oleh stapakspetak


smalam satu hari kawe kat bangi.
sorting part sbb customer jumpa part reject sebijik.huhuu..

on da way balik, singgah makan malam di hentian mahkota, parit simen.
nama tempat ni sempena destinasi perhentian putera mahkota johor semasa konvoi jelajah johor.

hentian mahkota popular dengan monyet2 liar dari hutan kecil di sbelahnya.
elok ja kawe dan 3 orang tgh makan, tiba2 bunyi bising kat hutan sebelah.
monyet gaduh2 kot..skali jatuh sekor dalam air..keceborr.


dambakan kasih seekor ibu

tergelak semua yang dengar bunyi tu
monyet2 yang lain pun terus terdiam
mungkin terkejut atau malu.hahaa..
tak tahu la camane nasib monyet yang jatuh dalam air tu
ketika kejadian jam dah pukul 7.00pm.

mesti mangsa kejadian tidur dalam kesejukan malam tadi.huhuu..
berikut gambar2 kat hentian mahkota yang sempat kawe snap guna nokia 5300.

setan tolong orang pergi sembahyang subuh??

# Posted by NazLiNi @ Lini on October 14, 2009 at 9:25am
http://asakelate.ning.com/profiles/blogs/sholat-subuh-di-masjid


Sholat Subuh di Masjid

Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk sholat subuh di Masjid.
Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid.
Di tengah jalan menuju masjid, pemuda tersebut terjatuh dan pakaiannya kotor.
Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah.
Di rumah,dia berganti baju, berwudhu, dan LAGI..
berjalan menuju masjid .

Dlm perjalanan kembali ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama!
Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah.
Di rumah, dia, sekali lagi, berganti baju,berwudhu dan berjalan menuju masjid .

Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu.
Dia menanyakan identiti lelaki tersebut dan dijawab..

"Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid,jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda.."

Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid.

Saat sampai di masjid , pemuda pertama bertanya kepada lelaki yang membawa lampu untuk masuk dan sholat subuh bersamanya.
Lelaki itu menolak pemuda itu mengajak lagi hingga berkali2 dan,lagi, jawapannya sama.
Pemuda bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan sholat lelaki itu menjawab..

"Aku adalah IBLIS (setan)!!"

Pemuda itu terkejut dgn jawapan lelaki itu.
Setan kemudian menjelaskan..

kad atm patah

dari kecik sampai la sekarang, masalahnya sama ja..
asal simpan kad atm dalam wallet, mesti patah!!
asal patah, mesti kad atm simpan dalam wallet!!
asal wallet, mesti simpan kad atm dalam patah!!


kawan pun dah buntu. dah macam2 'kalau' dalam kepala ni;

1- kalau puncanya wallet cap ayam, xikut spec poket2nya..dah beli wallet yang mahal

2- kalau puncanya kad byk sgt,rasanya ada 6 7 keping ja lepas ++ dgn mykad,lesen, etc

3- kalau puncanya duit byk sgt,2 30 hinggit ja dalam tu

5- kalau puncanya kad atm takde kualiti, xpernah terpikir pun


segan rasanya nak keluarkan mykad kalau diminta.
maklum la mykad pun patah gak.huhuu..



macamana nak selamatkan kad atm dan lain - lain kad daripada patah??
Jom sama-sama kita fikirkan..

malaysia vs indonesia


baru-baru ni kecoh di Malaysia mahupun Indonesia isu kebudayaan
kita sama-sama tgk video klik yang kawe embed dari komuniti asakelate
sama-sama kita renungkan bersama..
macam2 isu timbul:
1-siapa tiru siapa
2-siapa curi siapa punya
3-siapa dulu yang buat,etc.

Added by PaPa~_~RaF ~SeP KiTo RiLeK JaH~® on October 11, 2009 at 12:00am


siapa yang betul:
Indonesia?
Malaysia?

tak perlu susah-susah tentukan siapa yang betul dan siapa yang salah
teruskan saja hidup ni dan syukuri nikmat yang diperolehi.

~ lupa password



smalam gatal nak ubah2 password, arini dah lupa..

dah mencuba dgn tekun 4 5 kali.
nah kluar benda alah ni..

You have entered an incorrect Password and have exceeded the maximum login attempts
As such, your access has been deactivated by the system. Our Customer Support Helpdesk is unable to reset or provide your existing password because your Password is only made known to you.

padan muka kawe.huhuu..
berikut ape yang dibualkan di bank awam siang tadi..
simieY® :  assalamualaikum cik.tumpang tanya

org bank :  waalaikumussalam.apa dia

simieY® :  saya lupa password perbankan on9. camane nk reset.

org bank :  oic, adik buka akaun kat bank mana aritu
* eh, sejak bila lak bank awam ni ada link dgn bank2 lain
simieY® :  saya buka akaun d bank awam parit raja

org bank :  ohh...adik kena pergi reset password kat sana. kat sini untuk orang yang buka akaun kat sini ja.

* satu bank pun lain2 kepala ke.huhuu...
simieY® : terima kasih cik.

balik kilang telefon dia punya customer support helpdesk. dapat 3 peluang lagi cuba,tapi hampa gak.
nampaknya lambat lagi baru boleh reset password.huhuu..

kadang2 kawe pun agak bengang jugak dgn karenah birokrasi sesetengah bank.

duk tgh2 bengang tu, teringat lak satu cerita masa nak buka akaun bank bulan 5 tempoh hari.

maybank2u fake alert!!

kawe baru ja dapat email dari maybank2u.com
mungkin orang lain pun pernah dapat email camni


letak mouse di link, kuar address lain..

ini adalah fake alert!!!
jangan tertipu.huhuu..

tak dapat kawe bayangkan camane orang yang tak berapa peka tentang ni dan terus klik ja
link yang dia bagi. tak pasal2 kering duit dalam akaun kena sedut.



mesin atm guna windows xp??

tahukah kamu2 semua
mesin atm@seangkatan dengannya menggunakan perisian windows xp.huhuu..
mungkinkah kawe sorang ja yang xtahu fakta ni

elok ja kawe sampai kat mesin atm cimb, mamat teknisen menonong keluar. mesin atm ada prob rupanya. time dia tgh loading kuar windows xp. terkejut la kiranya, maklum la xpernah amik tahu.hehee..

basuh kereta dan cerita

pengenalan
sebenarnya kawe nak basuh kereta petang semalam. tapi dah tertido bangkitnya lewat petang.
elok ja sampai rumah dari kilang, langit dah gelap cam nak hujan.
anak perempaun jiran depan rumah terkejar2 angkat kain, kawe lak terkejar2 menyorong kereta keluar rumah.
5 minit lepas tu hujan lebat yang amat. abis keretaku basah kuyup.hehee..



berikut mungkin yang bermain dalam kotak fikiran korang dari tindakan spontan yang telah aku buat.hehee..
  • dah hilang akal, sepatutnya sorong kereta ke bawah bumbung
  • bijak menggunakan peluang, dah tak payah susah2 basuh kereta
  • ntah apa2, nak basuh kereta pun malas

pulut kuning @ pulut semangat


malam ni kawe gi rumah terbuka abang kat kluang. menu istimewa pulut kuning+kari ayam.
da lama xmakan pulut kuning. biasanya pulut kuning ni orang wat time ada majlis2, kiranya xberapa komersil berbanding pulut bakar (bukan pulut en. bakar punya, pulut yang dibakar).hehee..

pulut kuning kalau d kelantan orang panggil pulut semangat ni kawe kategorikan sebagai makanan yang popular di dunia ghaib. kenapa, xpercaya??
xkan xperasan, dalam citer2 antu kat tv..
  • bomoh mintak pulut kuning, ayam golek, etc.
  • ada orang bawak pulut kuning letak kat busut, etc.

Cara Mendekatkan Diri Kepada Allah


1. Solat wajib tepat waktu, selalu berdoa dan berzikir kepada Allah
Dengan solat,berdoa dan dzikir kepada Allah,InsyaAllah hati menjadi tenang,damai dan makin dekat dengan-Nya

2. Solat tahajud
Dengan solat tahajud InsyaAllah cenderung mendapatkan perasaan tenang. Hal ini dimungkinkan karena di tengah kesunyian malam didapatkan kondisi keheningan dan ketenangan suasana,yang tentu saja semua itu hanya dapat terjadi atas izin-Nya. Pada malam hari, diri ini tidak lagi disibukkan dengan urusan pekerjaan ataupun urusan-urusan duniawi lainnya sehingga dapat lebih khusyu' saat menghadap kepada-Nya.

e-Kad Raya




simieY®
Tahun ni Kawe dah boleh kumpul2 e-kad ucapan puasa dan raya dari kawan2.
Maklum la sebelum2 ni xpandai nak on9 dan berblog bagai.hohoo..
Saper2 yang nk amik e-kad raya yg ehem2 Kawe wat di atas,dipersilakan copy link image di atas.terima kasih..


baju raya


simieY®
baju melayu cekak musang (gambar kanan) Kawe sudah siap di jahit.hohoo..
tahun ni kaler coklat muda..padankan dgn baju kurung ehemm2.
mahal betul sampin sekarang.huhuu..
tahun lepas rm20 da boleh dapat, skarang mau rm40.
nasib2.
tahun ni Kawe beli sepasang ja baju jalan2.
berjimat cermat!!~

bedil plug @ mercun plug

simieY®
tgh lepak2 ni, tringat lak aktiviti2 bulan puasa mase kecik2 dulu.

"main mercun"

zaman budak2 dulu Kawe boleh dikategorikan sebagai budak yang aktif dan lasak.
mula bergiat aktif dengan pembuatan mercun buatan sendiri kalu tak silap tahun 1 atau 2 kat sekolah rendah.huhuu..
masa tu, budak2 kampung main pistol plastik yang letak peluru kaler kabaid merah.
alternatif lain mercun plug atau nama popularnya kat kelate 'bedil plug'.
bukan calang2 budak boleh wat bedil plug, penuh cabaran.



Kawe listkan kat bawah;
1- cari plug2 keta.kalu bernasib baik jumpa sebijik, tu pun sampai btumbuk brebut. (maklum la bergerak dalam kumpulan.hehee..)
2- buang benda alah kat dalam plug (jenuh nak mengetuk dgn hammer)
3- cari skru ngam2 dgn diameter lubang plug (pun kat workshop gak
4- wat rambu-rambai guna tali rapia
5- beli kabaid dalam kertas (seposen 2 papan)

budak2 sekarang dah tak main benda2 camni.hehee..
mungkin sbb masa tu mercun belum diharamkan lagi.

Raya Gaya Mamee

simieY®
macam menarik ja kempen yang Mamee Sllrrrp anjur ni. Pernah tgk iklan kat tv3,mau haru-biru orang kampung.hohoo..
sapa-sapa yang nak mencuba nasib, Kawe sokong sangat-sangat. mana la tahu, rezeki raya kamuorang.
Kawe baru ja dapat email tentang kempen ni dari Nuffnang malam tadi,geng-geng dah register dengan nuffnang belum?
Kawe pun nak cuba nasib gak, kot sangkut seringgit dua.

Geng yang nak sertai kempen ni, Kawe ucapkan selamat berjaya!!


Kerja3!!~

simieY®

kadang2 terasa pelik, musyikil pun ada.
asal nk raya ja..macam2 "benda" jadi.
customer reject part la, customer nk datang visit la..
dah 2 tahun Kawe perhatikan.
mungkin kilang ni xcukup "pemurah" kot.
hahaa..

janji bonus pekerja dapat, itu pun dah cukup bersyukur.


selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin

fadhilat puasa

simieY®
Kawe sedut dari satu laman web yang terkeluar kat google search. saja nak bagi semangat sikit kat geng2 sekalian dalam meneruskan ibadat puasa yang dah nak sampai ke penghujung. semangat!!~
Kawe pun tgh semangat gak ni, semangat nk raya.hehee..

Sumber : http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/fadhilatpuasawajibdansunnat.htm


FADHILAT PUASA WAJIB DAN SUNNAT SEPANJANG TAHUN


Ibadat puasa adalah ibadah dikerjakan dengan berlapar dan berdahaga sepanjang hari iaitu sejak terbitnya fajar sodiq (masuk waktu Subuh) hingga terbenamnya matahari (masuk waktu Maghrib). Antara hikmah dan faedah ibadat puasa ialah menginsafkan diri bahawa kita pada hakikatnya adalah makhluk yang dhaif yang perlu sentiasa menghampirkan diri dan beribadat kepada Allah s.w.t. serta mengharapkan limpah kurnia-Nya.


Firmah Allah s.w.t. menjelaskan tentang hikmah puasa Ramadhan yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa atas kamu sebagaimana diwajibkan atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu, semoga kamu bertakwa" (Surah al-Baqarah:183)


Dengan puasa juga, kita akan memperolehi kesihatan jasmani dan rohani. Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat." Sabda Baginda Rasulullah s.a.w. lagi: "Perut besar itu adalah sarang penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit."

Selain daripada itu, puasa juga mempunyai hikmah dan faedah seperti:

*Tanda bersyukur kepada Allah s.w.t. atas limpah kurnia nikmatNya yang tidak terhingga
*Mendidik nafsu ammarah (yang lebih banyak mengajak kepada keburukan) agar berubah menjadi nafsu lawwamah dan seterusnya meningkat kepada nafsu mutmainnah yakni nafsu yang tenang tenteram, bersedia menjunjung titah perintah Allah s.w.t.
*Melatih dan mendidik jiwa supaya mempunyai sifat kasihan belas terhadap orang-orang yang susah menderita dan kurang bernasib baik kehidupan mereka
*Membersihkan diri daripada sifat-sifat mazmumah (keji) seperti tamak, sombong, hasad dengki dan lain-lain lagi
*Mendidik jiwa supaya bersifat sabar, tahan menanggung kesusahan dan pelbagai cabaran dalam menempuh perjuangan hidup
*Memperolehi kecerdasan akal dan fikiran sebagaimana disebut dalam satu riwayat maksudnya: "Orang yang lapar perutnya itu tajamlah fikirannya dan teranglah hatinya."

Oleh kerana sangat besar faedah dan manfaatnya ibadah puasa kepada kita, maka selain puasa yang wajib pada bulan Ramadhan, ada lagi puasa-puasa sunat yang elok dilakukan sepanjang tahun iaitu seperti yang akan disebutkan nanti.



FADHILAT PUASA RAMADHAN

Puasa pada bulan Ramadhan difardhukan kepada setiap individu Muslim dan Muslimah yang telah 'aqil baligh dan ketiadaan uzur syar'i. Uzur puasa seperti sakit dan dalam perjalanan (musafir) sejauh 91km. atau lebih. Orang yang uzur boleh meninggalkan puasanya. tetapi wajib mengqadhanya pada hari dan bulan yang lain.

Puasa Ramadhan adalah menjadi salah satu rukun Islam yang kelima. Pahala melakukannya tersangat besar, sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadhan dalam keadaan beriman dan kerana menuntutkan keredhaan Allah s.w.t., nescaya diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." (Rujuk: Al-Targhib II:206)

Sabda Baginda Rasulullah s.a.w.: "Setiap amanalan anak Adam (manusia) itu digandakan satu kebaikan dengan sepuluh yang seumpamanya hingga kepada 700 kali ganda. Firman Allah s.w.t. (maksudnya) :" Kecuali puasa yang dikerjakan untuk Ku, maka Aku-lah yang membalasnya. Dia menahan syahwatnya dan meninggalkan makan kerana Aku" Bagi orang yang puasa itu ada dua kegembiraan, iaitu gembira ketika berbuka (atau berhari raya) dan gembira ketika menemui Tuhannya kelak. Dan, demi bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum daripada bau kasturi." (Riwayat Muslim dari Abu Hurairah)


FADHILAT PUASA-PUASA SUNNAT SEPANJANG TAHUN

1. Puasa enam hari dalam bulan Syawal

Fadhilat atau keutamaannya sangat besar sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diiringi dengan puasa (sunnat) enam hari dalam bulan Syawal adalah seperti puasa selama setahun." (Riwayat Muslim)

Cara melakukannya yang terbaik (afdal) secara berturut-turut dan dimulakan pada hari kedua bulan Syawal, tetapi boleh dan sah dengan tidak berturut-turut, misalnya sehari puasa dua hari tidak, kemudian puasa lagi, asalkan genap enam hari didalam bulan Syawal. Malah sesetengah ulama mengharuskan puasa enam hari dalam bulan Syawal diniatkan berserta puasa qadha Ramadhan.

2. Puasa hari 'Arafah (9 Zulhijjah)

Disunatkan kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, Rasullullah s.a.w. telah ditanya oleh sahabat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu dan tahun-tahun kemudiannya." (Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi)

Menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. juga bahawa Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Puasa pada hari 'Arafah itu menghapuskan dosa dua tahun yang lalu dan tahun yang akan datanag." (Diriwayat oleh Muslim)

3. Puasa pada bulan Muharram

Daripada Abi Hurairah r.a. katanya, telah bersabda Rasullullah s.a.w. yang maksudnya: "Seafdal-afdal puasa selepas Ramadhan ialah puasa pada bulan Allah iaitu bulan Muharram dan seafdal-afdal solat selepas solat fardhu ialah solat malam." (Riwayat Muslim)

Daripada Ibu 'Abbas r.a. katanya, telah bersabda Rasullullah s.a.w. maksudnya: "Sesiapa berpuasa pada hari 'Arafah nescaya terhapus dosanya dua tahun dan sesiapa berpuasa satu hari daripada bulan Muharram maka untuknya setiap sehari (mendapat pahala) 30 hari." (Dikeluarkan oleh al-Tabrani)

4. Puasa pada hari 'Asyura (10 Muharram)

Daripada Abi Qatadah r.a. bahawasanya Rasullullah s.a.w. telah ditanya mengenai puasa hari 'Asyura (yakni hari ke-10 bulan Muharram) maka sabda Baginda s.a.w. yang bermaksud: "Ia akan menghapuskan dosa setahun yang lalu." (Riwayat Muslim)

5. Puasa hari Tasu'a (Tanggal 9 Muharram)

Ia disunatkan, namun Rasullullah s.a.w. belum sempat mengerjakannya, bagaimanapun Baginda s.a.w. bersabda maksudnya: "Sesungguhnya jika aku hidup pada tahun hadapan, aku akan berpuasa pada 9 Muharra,." (Riwayat Ahmad dan Muslim)


PERINGATAN

Puasa sunnat pada hari ke-10 Muharram hendaklah digabungkan dengan hari sebelumnya iaitu pada hari ke-9 atau dengan hari selepasnya (yakni hari ke-11) dan lebih baik lagi dikerjakan tiga hari berturut-turut iaitu ke-9,ke-10 dan ke-11. Jika ditunggalkan 10 Muharram sahaja maka hukumnya makruh kerana menyerupai amalan orang Yahudi.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud: "Berpuasalah pada hari 'Asyura (10 Muharram) dan jangalah menyamai perbuatan orang Yahudi; oleh itu berpuasalah sehari sebelum dan sehari sesudahnya." (Riwayat Imam Ahmad)

6. Puasa bulan Sya'aban

Daripada Usamah bin Zaid r.a. katanya, aku berkata: "Wahai Rasullullah, tidak saya lihat tuan hamba berpuasa satu bulan daripada bulan-bulan (dalam setahun selain Ramadhan) seperti tuan berpuasa pada bulan Sya'aban." Sabda Rasullullah s.a.w.: "Bulan ini (yakni bulan Sya'aban) ialah bulan yang manusia lalai padanya antara Rajab dan Ramadhan, pada hal ia (yakni bulan Sya'aban) adalah bulan diangkat amalan kepada Tuhan seru sekelian alam, maka aku suka amalanku diangkat dan aku berpuasa." (Riwayat al-Nasai)

Ummu Salamah r.a. pula berkata: "Tidak pernah aku lihat Rasullullah s.a.w. berpuasa dua bulan berturut-turut melainkan pada bulan Sya'aban dan Ramadhan." (Riwayat al-Turmuzi)

7. Puasa pada hari Isnin dan Khamis

Daripada Abi Hurairah r.a. daripada Rasullullah s.a.w. sabdanya: "Diperlihatkan (kehadrat Allah s.w.t.) segala amalan itu pada hari Isnin dan Khamis, justeru saya suka ketika diperlihatkan amalan-amalanku itu sedang aku berpuasa." (Riwayat al-Turmuzi)

Menurut riwayat Muslim diterima daripada Abu Qatadah, pernah ditanyakan kepada Rasullullah sa.w. tentang puasa pada hari Isnin, maka Baginda s.a.w. menjawab dengan sabdanya yang bermaksud: Itulah hari yang padanya aku dilahirkan, padanya aku dibangkitkan menajdi Rasul dan padanya Al-Quran diturunkan kepadaku." (Subul al-Salam)

8. Puasa hari Rabu, Khamis dan Jumaat

Daripada 'Ubaid bin Muslim al-Qurasyi daripada bapanya r.a. ujurnya, aku bertanya atau ditanya oleh Baginda Rasullullah s.a.w. mengenai puasa dahar (sepanjang tahun), maka Baginda Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Tidak (maksudnya tidak dibenarkan puasa tersebut), kerana sesungguhnya untuk keluargamu atas dirimu ada hak. Oleh itu berpuasalah pada bulan Ramadhan dan yang mengikutinya (enam hari dalam bulan Syawal), dan pada setiap hari Rabu dan Khamis, maka anda sungguh telah (mendapat pahala) puasa sepanjang tahun dan anda juga telah berbuka." (Riwayat Abu Dawud, al-Nasai dan al-Turmuzi)

Daripada Anas bin Malik r.a. bahawa beliau telah mendengar Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud: Sesiapa berpuasa pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat, nescaya Allah s.w.t. membina untuknya sebuah istana disyurga daripada permata, yaqut dan zabarzad dan dicatat baginya bebas dari api neraka>" (Riwayat al-Tabrani)

Menerusi riwayat daripada Ibnu Umar r.a., Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa pada hari Rabu, Khamis dan Jumaat, kemudian bersedekah pada hari Jumaat sedikit atau banyak, nescaya diampunkan semua dosanya hingga menjadi seperti bayi yang baru dilahirkan oleh ibunya, bersih daripada segala dosa." (Dikeluarkan oleh al-Tabrani)

9. Puasa pada hari Putih (13,14 dan 15 bulan Islam)

Diriwayatkan daripada Jarir r.a. daripada Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasa tiga hari pada setiap bulan adalah puasa sepanjang tahun iaitu puasa pada hari-hari putih - pada hari 13,14 dan 15 (bulan Qamariyah)." (Riwayat al-Nasai dengan sanad yang sohih)

10. Puasa tiga hari pada setiap bulan

Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abi Qatadah, bahawasanya Baginda Rasullullah s.a.w. bersabda maksudnya: "Puasa tiga hari pada setiap bulan, Ramadhan ke Ramadhan itulah puasa sepanjang masa."

Mengenai berpuasa tiga hari pada setiap bulan, ada beberapa pendapat Ulama. Antaranya dikatakan puasa tiga hari itu ialah puasa pada 13,14 dan 15. Inilah pendapat kebanyakkan Ulama, antara lain Umar, Ibnu Mas'ud, Abu Zar, al-Syafi'i, Abu Hanifah, Ahmad dan Ishaq.

Sementara al-Nakha'i berpendapat ialah puasa tiga hari pada akhir bulan.

11. Puasa selang-seli (sehari puasa sehari tidak)

Hadith daripada Abdullah bin 'Amru ibnu al-'As r.a. bahawasanya Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Telah sampai berita kepadaku bahawa anda berpuasa pada waktu siang dan berjaga (kerana beribadah) waktu malam. Jangan buat demikian kerana untuk jasadmu atas dirimu ada habuan, untuk matamu atas dirimu ada habuan dan untuk isterimu ada habuan. Puasalah dan berbukalah. Puasa tiga hari pada setiap bulan, maka dengan demikian anda mendapat pahala sepanjang tahun." Aku berkata: " Wahai Rasullullah, aku mempunyai kekuatan (keupayaan untuk berpuasa). Sabda Baginda Rasullullah s.a.w. "Maka berpuasalah puasa NabiDaud a.s. iaitu berpuasalah sehari dan berbuka sehari." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Daripada Abdullah bin 'Amru ibnu al'As katanya, telah bersabda Rasullullah sa.w. bermaksud: "Puasa yang paling disukai oleh Allah s.w.t. ialah puasa Nabi Daud dan solat yang paling disukai Allah s.w.t. ialah solat Nabi Daud, baginda tidur separuh malam dan bangun beribadah sepertiga malam dan tidur seperempat malam dan baginda berpuasa sehari dan berbuka sehari." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)



PERINGATAN


1. Dalam mencari pahala puasa sunnat, jangan tersalah hari-hari yang diharamkan berpuasa iaitu:

*TANGGAL 1 SYAWAL (HARI RAYA AIDIL FITRI)
*10 ZULHIJJAH (HARI RAYA AIDIL ADHA)HARI-HARI TASYRIQ: 11, 12 DAN 13 ZULHIJJAH
*HARI SYAK MUNGKIN HARI MULA BERPUASA (30 SYA'ABAN)
*SELEPAS 15 SYA'ABAN JIKA BUKAN PUASA QADHA ATAU NAZAR ATAU TIADA HUBUNGAN DENGAN PUASA PADA HARI SEBELUMNYA, ATAU BUKAN HARI YANG BIASA BERPUASA
*PUASA SUNNAT BAGI WANITA TANPA IZIN SUAMI (JIKA SUAMI BERMUKIM YAKNI TAK MUSAFIR ATAU BERPERGIAN JAUH)

2. JANGAN PULA BERPUASA PADA HARI-HARI YANG DIMAKRUHKAN:

*PUASA ORANG YANG SAKIT BERSANGATAN
*PUASA ORANG YANG SANGAT TUA
*PUASA WANITA YANG HAMIL
*PUASA ORANG YANG MUSAFIR
*PUASA PADA HARI 'ARAFAH BAGI ORANG YANG MENGERJAKAN HAJI
*PUASA PADA HARI SABTU SAHAJA (DITUNGGALKAN)
*PUASA PADA HARI JUMAAT SAHAJA (DITUNGGALKAN)
*PUASA ASALNYA SUNNAT DIKERJAKAN OLEH ORANG YANG MENANGGUNG PUASA QADHA
*PUASA SEPANJANG TAHUN (SEPANJANG MASA)

3. ORANG YANG MENGERJAKAN PUASA WAJIB DIKEHENDAKI BERNIAT PUASA PADA WAKTU MALAM. ADAPUN PUASA SUNNAT BOLEH BERNIAT PADA PAGI HARI SEBELUM TERGELINCIR MATAHARI (BELUM MASUK WAKTU ZUHUR) DENGAN SYARAT BELUM MELAKUKAN PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA

4. NIAT PUASA TIDAK SEMESTINYA DENGAN MELAFAZKAN DALAM BAHASA ARAB, MEMADAI MELINTASKAN DIDALAM HATI DENGAN APA-APA JUGA BAHASA YANG KITA FAHAMI, IAITU BAHAWA KITA HENDAK MELAKUKAN PUASA (SEBUT JENIS PUASANYA) PADA HARI ESOK (JIKA NIAT PADA WAKTU MALAM) ATAU PADA HARI INI (JIKA BERNIAT PADA WAKTU DINIHARI ATAU WAKTU SAHUR ATAU PADA SEBELAH PAGI SELEPAS SUBUH JIKA PUASA SUNNAT)

Surat Cinta

simieY®
Terima kasih tak terhingga kepada "seseorang" yang sudi berkongsi 'Surat Cinta' dengan Kawe. Semoga geng2 beroleh manfaat.insyaAllah.


sharing is caring!!~





Hanya 27 hotel ada sijil halal

simieY®
sedar xsedar dah hari ke-15 bulan ramadhan.
Ramadhan tahun ni amat bermakna berbanding tahun2 sbelom ni walaupun berbuka puasa sorang2 dan bersahur sorang2 kat sini.huhuu..
amat bersyukur keharat Ilahi diketemukan "seseorang" disaat Kawe memerlukan.
semoga hubungan kami berkekalan sampai ke akhir nafas.Amin.
Bagi geng2 yang nk berbuka puasa kat hotel2..baca keratan akhbar yang Kawe kepilkan dulu yer.
Semoga bermanfaat




Hanya 27 ada sijil halal

Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 22 Ogos - Dalam keghairahan umat Islam berbuka puasa di hotel pada bulan Ramadan ini ramai yang tidak sedar bahawa hanya 1.4 peratus daripada kira-kira 2,000 hotel di seluruh negara diiktiraf sebagai halal. Malah seperti satu budaya, apabila tiba bulan Ramadan hotel-hotel tersebut akan berlumba-lumba menawarkan pakej berbuka puasa walaupun tidak mempunyai sijil halal untuk dapur utama mereka.

Berdasarkan statistik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Persatuan Hotel Malaysia, sehingga Mei lalu, hanya 27 hotel di seluruh negara yang dapur utama mereka diiktiraf halal.Angka itu pastinya menimbulkan kemusykilan kerana pada bulan Ramadan ini hotel-hotel yang tidak mendapat pengiktirafan halal turut menganjurkan majlis berbuka puasa untuk umat Islam.Tindakan mereka itu tentunya mengelirukan umat Islam terutama jika makanan yang disediakan tidak halal atau tidak menepati keperluan syariat Islam.

Sehubungan itu, Jakim menasihatkan umat Islam lebih berwaspada mengenai soal halal di sesebuah hotel bagi memastikan mereka tidak makan makanan yang diharamkan oleh agama. Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, amat penting bagi umat Islam untuk memantau dan memastikan mereka hanya menjamu selera di hotel yang mempunyai persijilan halal sah bagi dapur utama mereka."Ketika Ramadan, seperti satu budaya, kebanyakan umat Islam gemar berbuka di hotel. Jadi diharap hotel yang dipilih itu menghidangkan makanan halal 100 peratus.

"Begitu juga dengan pihak yang menganjurkan majlis berbuka puasa di hotel-hotel, kami berharap penganjur lebih peka untuk memastikan tempat itu ada sijil halal Jakim atau jabatan agama Islam di negeri lain," katanya.Ini kerana, kata beliau, Ramadan dan soal berbuka puasa adalah ibadah bagi umat Islam."Janganlah nanti seharian berpuasa tetapi ia menjadi sia-sia hanya kerana hidangan yang dimakan tidak halal.

"Dalam hal ini, umat Islam mesti memainkan peranan supaya mereka hanya makan hidangan yang halal dan berkat," tambahnya.Sementara itu, Pengarah Projek Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Nirwandy Mat Noordin berkata, PPIM kecewa dengan sikap sebilangan umat Islam yang kurang peka dengan soal halal apabila menjamu selera di hotel. "Sejak dulu lagi, PPIM menyedari ada umat Islam membelakangkan soal halal atau haram hidangan yang dimakan di hotel dengan tidak memastikan terlebih dahulu sama ada ia memiliki sijil halal sah atau sebaliknya," katanya.

Noor Nirwandy menambah, apabila memilih untuk berbuka di hotel, umat Islam bukan sahaja perlu memikirkan soal halal makanan tetapi juga kesempurnaan tandas dan kelengkapan bilik solat.Menurutnya, ada hotel termasuk yang bertaraf lima bintang tidak dilengkapi bilik solat dan tandas tanpa paip yang seolah-olah menunjukkan pengurusannya tidak mementingkan keperluan umat Islam.

sunburn

Kelmarin Kawe ikut 3 orang budak cina pergi mancing kat pulau. Dari kecik2 dulu Kawe memang kaki pancing, maklumla sungai Kelate 1km ja kat blakang rumah. Lepas jejak kaki kat skolah teknik,Kawe da xjadi kaki pancing..maklum la tinggal kat hostel.

Disebabkan ramalan cuaca mengatakan ari ahad minggu ni akan jadi hari ahad yang boring, Kawe terima pelawaan budak2 cina tu gi mancing..walaupun xda batang joran.hehee..

Pukul 7 pagi keluar rumah, 10.30 baru btolak dari jeti..ni dia natijah "janji melayu+cina".pulau yang dituju 5 minit ja dari darat, menunggu ja yang lama.huhuu..
berbekalkan nokia 5300, sempat la Kawe snap beberapa keping gambar.

Masa kat pulau, mancing xigt dunia..smalam masing2 menanggung azab. muka merah da macam ape..budak2 kilang naik heran tgk muka kamiorang sampai ada yang cakap budak2 cina tu mabuk,demam,kena tumbuk.hahaa..ni la namanya sunburn.



merokok membahayakan kesihatan




keliling pulau pukul 12tengahari




pemandangan laut dari pulau




makhluk laut paling besar berjaya di pancing




buah nenas pulau




bukan buah nenas pulau

Samseng Jalan Raya

simieY® ~
Kali ni Kawe nak sentuh sikit pasal samseng jalan raya. Baru2 ni Kawe dpt email dari kawan lama. Kawe hanya nk berkongsi dengan geng2 satu kisah yang tak berapa best ni. Jom kita baca keluhan mangsa kejadian..


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Maafkan saya jika telah mengganggu anda tetapi jika ada masa saya harap anda dapat membaca satu pengalaman yang telah terjadi kepada diri saya pada beberapa hari yang lalu dan membantu saya yang memerlukan pertolongan.

Sedikit mukadimmah. Di antara lebuhraya-lebuhraya di Semenanjung Malaysia, Lebuh Raya Pasir Gudang di laporkan antara banyak berlakunya kemalangan maut. Secara umum kenapa ianya sering terjadi tidaklah di ketahui secara tepat tetapi berdasarkan pengalaman saya yang sering menggunakan laluan ini di dapati ianya adalah kerana tindakan segelintir pemandu yang tidak mematuhi peraturan jalan raya yang telah di tetapkan.

Namun satu kejadian yang telah menimpa diri saya telah menyebabkan saya terpanggil untuk melakar email ini dengan harapan akan sampai kepada orang yang di harapkan. Pada Hari Sabtu 18/07/2009 pukul 4 petang saya bersama Isteri, Ibu Mertua, seorang anak perempuan berusia 6 tahun dan anak saudara berusia 4 tahun sedang dalam perjalanan dari Pasir Gudang menuju ke Taman Taman Tampoi Indah menggunakan Lebuh Raya Pasir Gudang.

Sewaktu kejadian , lane sebelah kiri yang saya gunakan adalah agak lancar tetapi di sebelah kanan agak perlahan dan di gunakan banyak kenderaan. Secara tiba-tiba sebuah kereta dari arah kanan melakukan belokan ke arah kiri tanpa sebarang signal dan di lakukan dengan cara yang merbahaya. Saya dengan automatiknya terpaksa membuat satu brek mengejut dan ianya menyebabkan keluarga saya juga terkejut. Sudah menjadi naluri (instinct) seorang pemandu, saya membunyikan hon menandakan supaya bahawa pemandu di depan tahu yang beliau telah melakukan kesalahan trafik.

Tetapi yang mengejutkan saya dan keluarga adalah pemandu di depan sengaja melakukan satu aksi gerakan kereta terhoyong hayang kiri kanan seolah-olah mengisyaratkan tidak ambil endah atau berkata “boleh blahlah!”. Marah juga saya dengan tindakan sedemikian tetapi apa yang terjadi seminit selepas itu terjadi perkara yang saya lebih tidak sangka. Pemandu kereta berkenaan mula memperlahankan kenderaannya dan bertindak seolah-olah tidak membenarkan saya untuk memotong kereta beliau.

Apabila saya memberikan signal hendak ke kanan, beliau akan masuk mula masuk ke kanan apabila saya bergerak ke kanan dan sebaliknya jika saya ke kiri. Setiap kali pemandu tersebut berada di hadapan saya, dia akan memperlahankan keretanya sehingga 60km/j walaupun berada di laluan kanan lebuhraya yang mempunyai had laju 90km/j dan tiada kereta lain di depan kereta tersebut.

Terdapat satu ketika apabila pemandu itu menutup laluan memotong pada kenderaan saya dengan memandu seiringan dengan sebuah lori di jalan kiri dengan halaju 60km/j. Jikalau saya berjaya masuk ke laluan kiri dan mempunyai tiada halangan hadapan untuk memotongnya, pemandu tersebut akan mula memecut dan menyangka saya akan mula berlumba sedangkan kenderaan saya ini hanyalah kereta keluarga dan membawa keluarga dan tiada niat untuk berlumba. Tapi itulah yang lawaknya bila di lihat saya tidak memecut, dia akan kembali memperlahankan kenderaan itu dan di ulangi balik perkara yang sama.

Setelah itu saya mula rasa benar-benar bosan dan ingin meninggalkan pemandu yang saya fikirkan mungkin ada masalah mental ini. Ketika saya berjaya masuk ke lane kiri saya melakukan dummy percubaan memecut, kereta tersebut mula memecut di lane kanan. Saya matikan dan hidupkan sekali lagi signal seolah-olah hendak masuk ke lorong kiri ( flyover menuju ke Larkin ) dan bergerak sikit2 ke kiri. Kereta itu kemudian dengan secara tiba-tibanya dari lorong kanan terus masuk jalan kiri dan terus naik ke jalan menuju Larkin juga ( Mungkin untuk terus mengganggu saya / berharap saya berhenti dan bergaduh atau secara kebetulan saya tidak tahu ).

Ketika itulah saya memperlahankan kenderaan dan memberikan signal kanan untuk kembali ke lebuhraya lalu terus memecut (bermula dari 60km/j) meninggalkan beliau yang tidak lagi boleh melakukan correction. Dari cermin tingkap saya dan keluarga mengesahkan dapat lihat ianya seorang lelaki melayu dalam keadaan tersengih menyangka telah menang perang psikologi jalanraya dan terdapat seorang wanita di sebelahnya, mungkin awek jadi ego mesti di pertontonkan. Kalau bawa isteri mungkin lain sikit sayangnya dan lebih berhemah ketika memandu.

Ingin saya katakan di sini bahawa janganlah terlalu ego di jalanraya kelak buruk padahnya. Di atas pengalaman ini saya berharap anda sebagai pembaca email ini haraplah dapat menolong saya memulakan satu inisiatif program kesedaran nasional terhadap pemandu tersebut di mana saya sendiri tidak kenal melainkan saya buat aduan formal menggunakan agensi kerajaan. Haraplah dapat di forwardkan email ini kepada sesiapa yang ada e-mail address dan di harap rakan anda pula akan forwardkannya pula agar email berantai ini satu hari nanti mungkin sampai kepada kenalan atau saudara pemandu tersebut jika tidak beliau dan menyampaikan pesanan berikut :

“Untuk pemandu KIA SPECTRA JHU 6537 , segala tindakan anda telah di rakam menggunakan handphone oleh isteri saya. Jika saya membawa bukti video ini ke JPJ, sekurang-kurangnya anda akan di saman kerana menghalang lalulintas. Jika JPJ atau Polis membenarkan laporan verbal atau bertulis dengan menggunakan saksi kejadian ( Isteri dan ibu mertua ) anda juga boleh di saman kerana memandu secara secara merbahaya dengan melakukan tindakan memotong secara tiba-tiba dan tanpa signal. Ataupun dengan menggunakan khidmat peguam, saya boleh mengemukakan Saman Teladan yang bernilai beribu-ribu ringgit di mana jika saya menang akan saya gunakan untuk memulihkan trauma keluarga dengan melancong menggunakan wang anda sementara anda menghadapi trauma kewangan berpanjangan.”

Tetapi saya tidak akan melakukannya kerana kita sama-sama Melayu. Bukannya ada banyak duit pun nak bayar saman lagipun raya dah dekat, nanti tiada duit untuk di beri kepada ibu bapa anda. Cuma apa yang ingin saya buat adalah kaedah “Name and Shame” biar seluruh rakyat tahu tindakan anda adalah merbahaya dan tidak selayaknya memandu sebuah kereta. Harapnya mereka tidak menyangka anda kurang siuman.

Saya hanya mampu doakan pemandu tersebut agar menganalisis kesalahan diri, insaf dan jangan salahkan orang lain. Ceritalah apapun , bukti video akan kesamsengan anda akan menunjukkan segalanya.

Berhemah di jalan raya, amalan hidup kita.
Di bawah antara still image dari video yang di ambil oleh isteri semasa kejadian sedang berlangsung…



Kereta terbabit





Anda boleh lihat sebuah lori berwarna putih sedang memasuki lorong kanan kerana di kanan tiada apa-apa halangan di hadapan kereta JHU tersebut. Ketika kejadian kenderaan di lorong kiri lebih laju dari kanan. Bayangkan lori lebih laju dari Kia Spectra..




Ketika saya cuba melakukan percubaan memotong dari arah kanan ke kiri apabila laluan kiri selamat . (Perlu di ingat tiada kejar mengejar kerana semua berlaku di bawah 60km/j.




Kereta tersebut mula memecut. Anda boleh lihat di hadapan kereta tersebut tiada kereta…Nak letak kat Youtube ke tak nak ni…

Ingat – rakan, jika ada sebarang perlanggaran trafik sedang terjadi , anda bolehlah mengambil gambar pesalah tersebut ( bukan ketika memandu – salah tu ) dan menghantarnya ke jabatan yang berkenaan untuk tindakan siasatan dan lanjutan.
Beringat sebelum kena.
Ditulis pada 19/07/2009



So, apa komen geng2 sekalian tentang cite ni..

karnival rakan muda 2009 di batu pahat, johor













Photobucket


simieY®~

hari ni Kawe nak berkongsi pengalaman menarik Kawe. Kawe mulakan citer ni dari pagi baru menarik jalan citer.hohoo..
Tadi pagi Kawe keluar pasar, check wallet ada 10 hinggit ja. check2 atas loker ada syiling dalam 5 hinggit 50 sen. Aduyaii nasib badan..mat bangla pun tak sengkek macam Kawe.hehee..

sbenarnya duit ade byk lagi kat bank..saja amik sikit2, da nak abes baru Kawe gi kluarkan lagi d atm. Ntah la kawe pon xpaham dgn diri Kawe ni, asal byk ja duit dalam wallet.terus jadik pembelian xterkawal.huhuu..
Solutionnya, amik sikit2 kat atm. da abes amik lagi.

dipendekkan cite, Kawe g pasar bawak 15 hinggit 50 sen tu. da beli brg2 masak,etc.. balance tinggal 3 hinggit. maklum la org bujang, kena pandai masak..da kawin nanti xsakit sangat kalu bini sakit.hohoo..
dalam kol 6 petang, Kawe g bandar bt pahat..xjauh pun, dalam 15 minit ja kalu bawak motor cam itik pulang petang sambil2 melilau tgk pokok2. stendet la tinggal atas bukit,xde menda lain lagi nk tgk. ++ belalang tempur(rg120) Kawe da cukup uzur, bawak 60km/j pon da bising2 bunyi enjin. xleh bawak laju2, jarang2 sekali boleh la..

masuk ja kawasan bandar, Kawe naik heran apesal jammed semacam ja petang ni. rupa2nya ade karnival rakan muda kat dataran batu pahat.
da amik duit barang satu rat dua, Kawe pusing belalang tempur g masuk karnival, skali ade autoshow da..da nk balik pun. rugi siott xdtg awal..

sempat la Kawe snap 2 3 keping photo dari jauh sbb segan nak masuk2 dekat. duk tgh ronda2 gerai2 yang meniaga kat sana,keta2 autoshow tadi bsusun keluar ikut susur keluar, sempat la Kawe rakam video sikit. Kawe sorang ja yang rakam, diorang bunyikan hon..bangga kot.hohoo..
tapi kualiti gambar xmemuaskan coz Kawe guna nokia5300 ja.huhuu..

kira puas ati gak la ari ni,ade benda menarik kat bandar. kalu ikutkan ati yang dah xberapa muda ni, malas betul nak pergi bandar..sboleh2nya kena ada satu alasan yg memaksa pergi baru kawe pergi cam ari ni.
ape2 pun, harap puas ati tgk gambar2 yang dah di rakam petang tadi.
adios~