5 Apr 2020

10 Budak Super Ajaib (bukan kamen rider atau superhero2 lain)

Manusia-manusia berikut ini adalah satu dari sejuta kelahiran :

1. Kim Ung-Yong : Manusia Ber-IQ Tertinggi di Dunia

Lahir pada tahun 1962, Anak dari Korea ini dinobatkan sebagai manusia genius di seluruh dunia. Bayangkan Pada umur 4 tahun, dia sudah boleh membaca tulisan Jepun , Korea , Jerman, Inggeris. Pada umur 5 tahun ia mampu menyelesaikan masalah pada soalan kalkulus. Dia mencatatkan dirinya pada Guinness Book of World Records dengan "Highest IQ" 210.

2. Gregory Smith : Mendapatkan Penghargaan Nobel Pada Usia 12 tahun

Lahir pada tahun 1990, Gregory Smith mencatatkan namanya pada nobel perdamaian. Berkat usahanya dalam mendirikan International Youth Advocates. Perkumpulan Orang muda seluruh dunia.



3. Akrit Jaswal : Doktor Bedah pada usia 7 tahun

Jolokan "anak terpandai di dunia" telah sebati pada Akrit Jaswal, seorang anak dari India . Ia mengejutkan dunia, ketika pada umur 7 tahun melakukan pembedahan pada seorang gadis di tempatnya. gadis itu menderita luka terbakar di tangannya, hingga tangannya tidak dapat dibuka, dan jaswal pun melakukan pembedahan hingga jemari gadis itu boleh terbuka seperti sedia kala. Saat ini, ia tercatat sebagai doktor paling muda di dunia, ia diterima masuk ke universiti pada usia 11 tahun.


4. Cleopatra Stratan : Penyanyi Berusia 3 Tahun dengan Gaji 1000€ setiap lagu

Lahir Pada 6 Oktober 2002 di Chisinau. ia adalah pencatat sejarah di Industri muzik sebagai seorang penyanyi termuda yang merakam album. Dengan albumnya tahun 2006 La vĂ¢rsta de trei ani ("pada usia 3"). Dia mencatat rekod seorang artis cilik yang tampil diatas panggung dengan ribuan penggemarnya. Dia juga menerima penghargaan MTV Award dalam Artis termuda yang mencetak #1 Hit


5. Aelita Andre : Pelukis di usia 2 tahun

Anak kelahiran Australia ini, baru berumur dua tahun sudah menunjukkan dia sebagai genius, ia memiliki sebuah gedung pertunjukkan untuk karya-karya abstraknya.
Pada mulanya Mark Jamieson, pengarah dari Brunswick Street Gallery di Melbourne's Fitzroy. Tertarik melihat sebuah lukisan dari Aelita Andre. dan dia menginginkannya bergabung dalam kumpulannya kerana bakat lukisannya itu. Ketika undangan telah dibuat, ia baru saja menyedari bahawa Aelita adalah anak yang masih berumur 22 bulan. Namun ia tetap melanjutkan pertunjukannya itu.


6. Saul Aaron Kripke : Mengajar Havard saat Masih Duduk di Bangku SMA

Lahir di New York dan dewasa di Omaha di 1940. Genius ini menguasai aljabar pada usia 10 tahun, saat akhir di sekolah rendah ia sudah menguasai geometri, kalkulus dan falsafah. Ketika di pengajian menengah ia memperoleh surat dari Harvard melantiknya sebagai pensyarah, namun ibunya menyuruhnya untuk menamatkan sekolahnya dahulu. Kripke dihadiahi Schock Prize, Nobel Falsafah. Sekarang, ia dinobatkan sebagai ahli Falsafah terbesar dalam sejarah.


7. Michael Kevin Keaulus tamat pengajian Universiti pada umur 10 tahun

Kaerny, lahir tahun 1984, ia menyelesaikan kuliah pada umur 10 tahun dan tercatat sebagai sarjana termuda. Dia dilantik sebagai pensyarah pada usia 17 tahun. Namanya semakin dikenali apabila dia menang dalam sebuah kuiz dengan hadiah sebanyak 1 Juta GBP.


8. Fabiano Luigi Caruana : Grandmaster pada usia 14 tahun

Seorang anak berwarga negara Amerika dan Itali ini sungguh genius. Pada tahun 2007 ia memperoleh Grandmasternya, 11 bulan, 20 hari. sejarah telah mencatat namanya dalam Grandmaster termuda. Dan baru-baru ini pada bulan April 2009, ia memperoleh Elo rating 2649, dalam usianya yang dibawah 18 tahun, membuatnya sebagai pemeroleh ranking terbanyak, dan menakjubkan, hal itu dilakukannya sebelum usianya genap 18 tahun.


9. Willie Mosconi : Pemain Billiard Professional pada usia 6 tahun

Mendapat jolokan "Tuan Pocket Billiards". Dia berasal dari Philadelphia , Pennsylvania . Ayahnya seorang pemilik tempat Billiard, namun ayahnya tidak mengizinkannya bermain, ia sering berimprovisasi dengan penyapu milik ibunya. Ayahnya melihat bakat anaknya, ia sering mengalahkan orang-orang yang lebih tua darinya. Antara tahun 1941 dan 1957, dia menjadi juara BCA World Championship selama 15 kali tanpa kalah sekalipun. Dia membuat berbagai macam trik, membuat banyak rekod, dan menjadikannya ahli billiard yang terkenal.


10. Elaina Smith : Penyiar Usia 7 tahun

Dalam usianya yang 7 tahun Elaina telah menjadi penyiar radio dengan pendengar yang melebihi umurnya. Elaina banyak memberikan penyelesaian tentang percintaan kepada para pendengarnya antaranya bagaimana caranya berpisah dengan kekasih dan bagaimana caranya untuk membina hubungan yang harmonis.

4 comments:

 1. bangsa kita amat kurang insan yang ber IQ tinggi.. adakah kerana pemakanan? ataupun kerana didikan sewaktu kecil.... wa caya sama lu sebab buat entri ni...

  http://cicaktonjeng.blogspot.com

  BalasPadam
 2. gilalah hebat dorang ni

  BalasPadam
 3. harap dapat meninggalkan link anda di blogsaya
  agar saya midahnak ziarahkembali thanks..

  BalasPadam

Thanks for your comment.