Bercakap Dengan Jin


Update 06 Apr 2020 : Anda boleh terus membaca dari blog Koleksi Cerita-cerita Mistik dan Seram dari koleksi Tok Awang Ngah, Tok Awang Jambi, SB Chandra dan banyak lagi..


psstt...
sape suka baca buku2 cite hantu?
saya sebenarnya dah lama jumpa lubuk cite hantu baekkk punya.
baru berkesempatan nak kongsikan di sini.hehee...
 
"NOVEL mistik, Bercakap Dengan Jin amat popular di negara ini pada tahun 1980-an. Namun, pengarangnya, Tamar Jalis, masih misteri. Ada yang mengatakan penulis sebenar sudah berusia lebih 70 tahun dan tinggal di Bruas, Perak tetapi beliau enggan dikenali.
Penulis skrip filem Gentayangan, Shahriman Wahap mengatakan beliau mendapat idea menulis skrip filem itu daripada sahabatnya Achio dan datuk saudara kepada seorang saudaranya iaitu Tamar Jalis.

Terdapat lebih 200 siri Bercakap Dengan Jin yang ditulis oleh Tamar Jalis selain lebih lima tajuk novel. Nama Tamar Jalis terkenal pada tahun 1980-an dan 1990-an. 

Antara kekuatan Tamar Jalis ialah kisah yang beliau hasilkan seolah-olah pengalaman sebenar beliau manakala bahasa penceritaannya
mudah difahami."

kosmo 23 Jan 2010

Walaupun ia sebuah buku cite hantu dan sepatutnya pembaca akan berasa takut selepas membacanya. Anda pasti terkejut sekiranya saya cakap pengalaman itu mungkin anda tidak perolehi apabila membaca buku - buku ini.

Saya dah baca sampai episod 100 dan stakat ni saya sangat berpuas hati.

Mesej yang ingin disampaikan dan perkara yang mahu ditekankan oleh penulis amat jelas iaitu menyembah Allah yang Satu serta mengikuti ajaran Islam dan menjauhi laranganNya.
Share on Google Plus

About simiey

Penulis merupakan seorang blogger separuh masa dan berminat untuk berkongsi pengalaman, pengetahuan,kemahiran serta cerita-cerita menarik dengan masyarakat.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 comments:

  1. takbole la ,
    sayee amat penakot :D:D

    BalasPadam
  2. best..cube baca barang seepisod dua ;)

    BalasPadam
  3. bijop miey..kat umoh ore adow ugop buku ni...

    BalasPadam
  4. sayo baco 2 3 book maso kecik2 mulo.
    tu pun siap ngiga :))

    BalasPadam
  5. huff... aku tidak suka horor!!!!

    BalasPadam
  6. sepertinya bagus nih sob.. cari ah

    BalasPadam
  7. hi takut lah saya, betul betul betul :D

    BalasPadam
  8. saya tidak suka cerita hantu, bisa susah tidur nanti...

    BalasPadam
  9. dijamin cerita hantu ni lain dari yang lain :)

    BalasPadam
  10. cerita tahyul dan khurafat boleh manjauhhkan diri daripada Allah S.W.T.

    BalasPadam
  11. ahmad zulfadhli :
    pandangan peribadi simieY selepas baca 107 episod.
    penulis hanya menceritakan tentang peri pentingnya menjadi insan yang baik serta mengikut semua suruhan Allah S.W.T. dan meninggalkan laranganNya.
    cerita ini juga tidak mengandungi unsur-unsur yang bertujuan untuk menakut-nakutkan pembaca.

    BalasPadam
  12. hahaha... lebih suka baca ceta magic dari ceta hantu...

    BalasPadam
  13. layari blog ini kalau mau baca siri bercakap dengan jin yang belum di jilidkan menjadi bukuhttp://siriceritabercakapdenganjin.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih tuan..
      saya sudah gantikan link yang tak valida di atas.

      Padam

Thanks for your comment.