19 Okt 2010

Pengambilalihan PLUS Expressways Bhd (PLUS) oleh UEM Group dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membabitkan kos RM23 bilion

PENGAMBILALIHAN PLUS Expressways Bhd (PLUS) oleh UEM Group dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membabitkan kos RM23 bilion dijangka dapat di selesaikan selewat-lewatnya Oktober tahun depan.

SHAHRIL RIDZA (kanan) dan Izzaddin pada sidang media mengenai pengambilalihan PLUS, di Kuala Lumpur, semalam.

KWSP dan UEM Group pada sidang media bersama semalam turut memberi jaminan, kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang, sejajar langkah kerajaan meringankan beban pengguna lebuh raya di negara ini.

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Eksekutif UEM, Datuk Izzadin Idris, berkata bagi memastikan tiada pihak menerima kesan negatif daripada langkah pembekuan kenaikan kadar tol itu, UEM dan KWSP akan mencadangkan terma baru dalam Perjanjian Konsesi Utama bagi menggantikan Perjanjian Konsesi sedia ada.

“Kami prihatin dengan kerajaan, kerana setiap kali jika tidak berlaku kenaikan tol, mereka terpaksa membayar sejumlah pampasan kepada PLUS.


“Justeru, beberapa terma baru akan dicadangkan untuk dimasukkan dalam Perjanjian Konsesi Utama yang akan menggantikan Perjanjian Konsesi sedia ada bagi memastikan semua pihak beroleh manfaat bersama,” katanya pada taklimat media mengenai pengambilalihan itu di Kuala Lumpur semalam.

Hadir sama, Timbalan Ketua Eksekutif KWSP (Bahagian Pelaburan), Shahril Ridza Ridzuan.
Dalam terma Perjanjian Konsesi sedia ada, PLUS dibenarkan menaikkan kadar tol sebanyak 10 peratus setiap tiga tahun.

Namun, ia masih belum menaikkan kadar tol sejak 2008, dan kenaikan terbaru sepatutnya akan dibuat tahun depan.

Izzadin berkata, dalam terma perjanjian konsesi sedia ada, jika kadar tol di lebuh raya PLUS tidak dinaikkan dalam tempoh lima tahun ini, kerajaan terpaksa membayar pampasan kira-kira RM5 bilion kepada PLUS.

Jelasnya, setakat 30 Jun lalu, kerajaan perlu membayar pampasan kira-kira RM2.5 bilion kepada PLUS.

Beliau turut menegaskan bahawa syarikat tujuan (SPV) yang ditubuhkan UEM Group dan KWSP untuk mengambilalih PLUS tidak bercadang menjual syarikat pengendali lebuh raya itu kepada pihak ketiga.

Sementara itu, Shahril Ridza berkata, KWSP melihat pengambilalihan PLUS itu sebagai peluang untuk memiliki aset matang yang akan menjana aliran tunai dengan profil risiko dan pulangan menarik.

“KWSP melihat PLUS sebagai pelaburan jangka panjang yang baik dengan hasil pulangan stabil dan menarik.

“Ia akan memberikan pulangan stabil kepada hampir 12 juta pencarum dan kami percaya pemilikan dalam PLUS bakal meningkatkan prestasi kewangan KWSP,” katanya.

UEM GROUP dan pemegang sahamnya, Khazanah Nasional Bhd secara terkumpul memiliki 55.25 peratus pegangan dalam PLUS, yang mana 15.02 peratus daripadanya dicagarkan kepada sijil amanah boleh tukar yang diterbitkan sayap pelaburan kerajaan itu, manakala KWSP memegang 12.03 peratus.

Selepas pengambilalihan itu dimuktamadkan kelak, PLUS akan dikeluarkan daripada Bursa Malaysia dan perniagaannya akan dipindah milik kepada SPV yang akan menyerap risiko konsesi.

sumber asal: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/RM23bambilalihPLUS/Article
Oleh Ahmad Farizal HajatInfo tambahan:

KWSP membenarkan ahli mengeluarkan sebahagian simpanan Akaun 1 untuk membuat pelaburan bagi menambah dan meningkatkan simpanan persaraan untuk menyara kehidupan semasa persaraan.

Ahli boleh melaburkan simpanan tidak melebihi 20% daripada jumlah yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1 melalui Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan.

Kelayakan pengeluaran simpanan untuk membuat pelaburan seperti berikut:
1- Warganegara Malaysia; ATAU
2- Warganegara Malaysia yang telah membuat pengeluaran di bawah Pengeluaran Meninggalkan Negara sebelum 1 Ogos 1995 dan kemudian memilih untuk mencarum semula dengan KWSP; ATAU
3- Bukan warganegara Malaysia yang ;
 Menjadi ahli sebelum 1 Ogos 1998; ATAU
 Mendapat taraf Penduduk Tetap (PR)
4- Ahli belum mencapai umur 55 tahun pada tarikh permohonan diterima oleh KWSP; DAN
5- Ahli mempunyai simpanan Akaun 1 yang melebihi jumlah simpanan asas sekurang-kurangnya sebanyak RM5,000.00

Baca di sini: Pengeluaran Pelaburan Ahli


Untuk bacaan secara terperinci berkenaan pelaburan unit amanah, klik di sini: Jom MelabursimieY: simieY buat part time jadi unit trust consultant. Email jumlah simpanan asas (Akaun 1) dan tarikh lahir ke si_miey@yahoo.com dan simieY tolong kirakan sama ada anda layak melabur melalui Skim Pelaburan Ahli KWSP

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.