17 Jan 2011

Kadar caruman pekerja dinaikkan semula ke 11 peratus berkuatkuasa gaji Januari 2011

KUALA LUMPUR: Kadar caruman berkanun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bahagian pekerja dinaikkan semula kepada 11 peratus daripada lapan peratus berkuatkuasa gaji Januari 2011.
"Majikan perlu memastikan amaun caruman yang betul dipotong daripada gaji pekerja berdasarkan kadar caruman baru ini dan dibayar kepada KWSP bermula daripada caruman bulan Februari 2011," kata Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP Nik Affendi Jaafar dalam kenyataan hari ini.

Kadar caruman berkanun bahagian pekerja sebelum ini diturunkan daripada 11 peratus kepada lapan peratus untuk tempoh dua tahun bermula gaji bulan Januari 2009 hingga Disember 2010.

Nik Affendi berkata ahli yang sebelum ini mengemukakan Borang KWSP 17A (AHL) Khas/KWSP 17AA Khas untuk mengekalkan kadar caruman pada 11 peratus sepanjang tempoh dua tahun itu tidak perlu mengambil sebarang tindakan. Caruman KWSP bulanan bahagian majikan kekal pada 12 peratus, katanya.

sumber asal: http://www.hmetro.com.my/articles/Kadarcarumanpekerjadinaikkansemulake11peratus/Article/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitterInfo tambahan:

KWSP membenarkan ahli mengeluarkan sebahagian simpanan Akaun 1 untuk membuat pelaburan bagi menambah dan meningkatkan simpanan persaraan untuk menyara kehidupan semasa persaraan.

Ahli boleh melaburkan simpanan tidak melebihi 20% daripada jumlah yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1 melalui Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan.

Kelayakan pengeluaran simpanan untuk membuat pelaburan seperti berikut:
1- Warganegara Malaysia; ATAU
2- Warganegara Malaysia yang telah membuat pengeluaran di bawah Pengeluaran Meninggalkan Negara sebelum 1 Ogos 1995 dan kemudian memilih untuk mencarum semula dengan KWSP; ATAU
3- Bukan warganegara Malaysia yang ;
 Menjadi ahli sebelum 1 Ogos 1998; ATAU
 Mendapat taraf Penduduk Tetap (PR)
4- Ahli belum mencapai umur 55 tahun pada tarikh permohonan diterima oleh KWSP; DAN
5- Ahli mempunyai simpanan Akaun 1 yang melebihi jumlah simpanan asas sekurang-kurangnya sebanyak RM5,000.00

Baca di sini: Pengeluaran Pelaburan Ahli


Untuk bacaan secara terperinci berkenaan pelaburan unit amanah, klik di sini: Jom MelabursimieY: simieY buat part time jadi unit trust consultant. Email jumlah simpanan asas (Akaun 1) dan tarikh lahir ke si_miey@yahoo.com dan simieY tolong kirakan sama ada anda layak melabur melalui Skim Pelaburan Ahli KWSP

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.