Penarik kereta tanggung hutang RM500,000 tandatangan ditiru

Seorang penarik kereta menanggung hutang bernilai RM500,000 selepas individu lain memalsukan tandatangan dan dokumen peribadinya untuk membuat pinjaman bank.

Selain itu, mangsa yang mahu dikenali sebagai Faizal, 30, turut menanggung risiko untuk diisytiharkan muflis apabila individu yang menggunakan identitinya gagal untuk melunaskan bayaran dengan bank sejak setahun lalu. Menceritakan kembali kejadian yang menimpanya.

Faizal berkata, dia hanya mendapat tahu namanya disalahgunakan selepas dia berniat untuk membuat pinjaman membeli kereta minggu lalu. Katanya, dia mendapati seorang lelaki bernama Kamal membuat pinjaman untuk membina restoran di Rawang dan kegiatan itu diketahui pegawai bank yang membantu menguruskan pinjaman berkenaan.

“Selepas memeriksa dengan penyewa restoran, saya mendapati restoran berkenaan milik seorang lelaki berusia 40-an dan saya pasti ia adalah lelaki yang memalsukan tandatangan dan dokumen peribadi saya. “Saya juga percaya pihak bank terbabit dalam penipuan ini berikutan memberi kebenaran dan kelulusan kepada seorang lelaki yang jauh berbeza daripada fizikal saya,” katanya.


Menurutnya, dia cuba menghubungi lelaki berkenaan melalui penyewa restoran itu, namun gagal malah dia sudah memberi amaran kepada lelaki itu untuk membuat bayaran ansuran kepada bank. “Sehingga kini dia gagal untuk membuat bayaran.

Saya pula terpaksa membayar ansuran kepada bank. “Bagi mendapat keadilan, saya membuat laporan di Balai Polis Tun HS Lee untuk tindakan lanjut,” katanya.

Sumber asal: http://www.hmetro.com.my/articles/HutangRM500_000tandatanganditiru/Article

simieY: Semoga dipermudahkan semuga urusan en. Faizal
Share on Google Plus

About simiey

Penulis merupakan seorang blogger separuh masa dan berminat untuk berkongsi pengalaman, pengetahuan,kemahiran serta cerita-cerita menarik dengan masyarakat.
  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 comments:

 1. During septic improve these are eliminated from the reservoir.
  The actual cells need air and your heart failure needs activity remain
  in strong and natural.

  Here is my web-site - pobierowo

  BalasPadam
 2. You won't be able to stay business if can not pay your utility bills for any time-consuming length of available free time. Send reminders to participants, being sure to rally these types of the cause.

  Also visit my web-site - tanie wczasy nad morzem

  BalasPadam

Thanks for your comment.