31 Jan 2016

Lelaki akar meninggal dunia

Seorang lelaki yang digelar Manusia Akar kerana tubuhnya dipenuhi ketuat meninggal dunia di Hospital Hasan Sadikin (RSHS) di sini semalam.


Sehingga kini, tiada kenyataan rasmi dikeluarkan oleh pihak RSHS mengenai punca kematian Dede Koswara, 52, yang menderita penyakit ganjil epidermodisplasia veruciformis.

“Dia menghembuskan nafas terakhir pukul 3.30 pagi waktu tempatan,” kata jurucakap RSHS, Dr. Nurul Wulanshani. Dede yang berasal dari Kabupaten Bandung pernah menjalani rawatan bagi membuang ketuat seberat 13.2 kilogram itu beberapa tahun lalu di hospital sama.

Ketuat seperti akar dan kulit pokok itu mula tumbuh di badan Dede ketika dia berumur 15 tahun selepas mengalami luka pada kakinya. Dalam tempoh 10 tahun, ketuat itu semakin membesar sehingga memaksa Dede berhenti bekerja sebagai nelayan.

Bagi menampung kehidupannya, dia terpaksa menjadi bahan pameran dengan menganggotai pertunjukan manusia pelik. Seorang pakar kulit dari Universiti Maryland , Anthony Gaspari berkata, Dede dijangkiti sejenis virus, manakala sistem pertahanan tubuhnya gagal berfungsi.

Menurutnya, sistem pertahanan badan yang lemah menyebabkan ke­tuat yang berpunca daripada virus itu tumbuh dan membesar pada badan Dede. – Agensi

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0131&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3ynqtbM3J

simieY:

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.