• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Kemaskini Google Chrome elak digodam

Google Chrome adalah salah satu aplikasi yang menyediakan perkhidmatan untuk melayari internet.

Terbaru pembangun aplikasi Google Chrome telah membuat pengumuman bahawa terdapat beberapa kecacatan kritikal pada versi terdahulu yang memerlukan tindakan segera oleh pengguna.

Selain dari mengemaskini aplikasi tersebut saya turut menyarankan agar anda clearkan history setiap kali anda mahu menutup apa-apa aplikasi yang anda gunakan untuk melayari internet.

Disamping itu, elakkan daripada menyimpan apa-apa login password pada pelayar kerana sekiranya digodam maklumat inilah yang dicari. Tidak dinafikan tindakan menyimpan username dan password akan mengelakkan kejadian lupa password, namun demikian risikonya juga perlu diambil kira.

Siapa Perdana Menteri Malaysia ke 8

Siapa Perdana Menteri Malaysia ke 8?
Persoalan ini terus tergantung sehingga lah ke hari ini. Sepertimana dinyatakan sebelum ni di entri Sesuatu untuk difikirkan bersama, Tun Mahathir telah dilantik sebagai Perdana Menteri Interim sehinggalah Perdana Menteri yang seterusnya dilantik.

Siapa calon Perdana Menteri ke 8?
Terdapat pelbagai versi cerita yang telah disebarkan secara meluas melalui laman media sosial seperti facebook dan whatsapp. 
Kononnya shortlist calon dah konfirm. 

Namun saya tidak berminat untuk mengulas lanjut atau berkongsi perinciannya kerana dikhuatiri terdapat pelanggaran pada akta tertentu. Cukup sekadar tahu dan tidak menyebarkan..


Saya cuba mengelak dan sebolehnya tidak mahu membuat entri berkaitan politik. Apakan daya batin ni seakan-akan meronta-ronta. hahaaa...
Secara peribadi saya menganggap politik ini sebagai satu cabang seni yang ulung. Masakan tidak, pengamal politik yang berpengalaman dan bijak sesemangnya tahu bila masa perlu tegas dan bila masa perlu lebih bertoleransi, bila masa perlu menikus dan bila masa perlu menyinga, bila masa perlu mengikut dan bila masa perlu menentang. Apa yang perlu diketahui, saat anda melangkah ke dunia politik..anda bukan lagi orang yang sama. hahaa..

Secawan kopi O dan Kehidupan

Kopi O merupakan air kopi tradisional yang dihidangkan di Malaysia, Singapura dan negara sekitar. Ia merupakan air yang mempunyai rasa kopi yang pekat/likat dan hanya dicampurkan gula.

Perbualan seorang ayah dan anak berkaitan dengan kopi O telah dipos seorang kawan di laman sosial facebook amat menarik perhatian saya. Saya fikir ia harus dikongsi bersama pembaca sebagai panduan. Sedikit pengubahsuaian pada versi simiey.info agar dapat memudahkan pemahaman.

Ikuti teks perbualan mereka di bawah.


Sesuatu untuk difikirkan bersama (tiada kaitan dengan perletakan jawatan Tun M)

Permulaan tahun 2020 sememangnya amat mencabar terutamanya bagi netizen (internet citizen) khasnya keyboard warrior. Pelbagai isu yang datang bertalu-talu memerlukan ulasan yang padu, kritikan, kecaman dari mereka. Hahaa..

Tidak hairan la jika terdapat segelintir wartawan yang menjadikan perkongsian pengguna facebook sebagai salah satu sumber suapan berita. Hahaa..

Terdahulu negara dikejutkan dengan peristiwa "seorang lelaki" memakai pakaian wanita di tanah suci. 

Disusuli pula dengan pemergian secara mengejut arwah Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan (Abam Bocey). Alhamdulillah, sikap suka menderma arwah secar diam-diam telah disingkap satu persatu selepas pemergiannya. Semoga beliau ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

Kemudian, dunia seni dikejutkan dengan pemergian arwah Ashraf Sinclair. Kasih sayang isterinya, Bunga Citra Lestari yang tidak bertepi sehingga sanggup menempah slot liang lahad bersebelahan kubur suaminya.

Seterusnya kecoh pula dengan video temubual jutawan kosmetik terkenal dengan balu arwah Abam Bocey semasa menyampaikan sumbangan bagi pihak syarikatnya. 
Berlaku pula tindak balas dari pihak keluarga arwah Abam Bocey. Sehingga entri ni ditulis, masih belum selesai-selesai lagi.
Baca ja kat astro awani topik Aliff Syukri dan Ali Puteh untuk info. Banyak pula nak cover nanti kalau diulas. Hahaa..

Kemudian dari semalam 23/02/2020, terdapat ura-ura akan berlaku perubahan pucuk pimpinan negara. Apa yang pasti Tun M telah meletak jawatan sebagai Perdana Menteri dan YDP Agung telah berkenan melantik beliau sebagai Perdana Menteri Interim.
Apa-apa pun yang berlaku, semoga semuanya dalam keadaan aman dan tidak memberikan impak yang besar kepada rakyat secara amnya dan negara secara khususnya.

CePSWaM Penyediaan Field Training Report (FTR)

Proses menyediakan data bagi Field Training Report (FTR) bermula dari tarikh anda lulus kedua-dua ujian bertulis dan praktikal di hari terkahir kursus CePSWaM. Anda boleh rujuk entri sebelum ni bertajuk CePSWaM Kursus ujian bertulis dan ujian praktikal.

Boleh dikatakan, FTR ni format dan flownya seperti tesis dan akan ada perbentangan selepas FTR direview oleh pemeriksa sebelum mendapat kelulusan persijilan.



Peserta kursus perlu memuatkan kesemua data yang berkaitan pengurusan bahan buangan terjadual (scheduled waste, SW) selama minimum 6 bulan. 

mIRC masih wujud lagi??

Secara ringkasnya adik-adik, ni lah whatsap, wechat, skype,dan seangkatan dengannya  pada zaman muda ayah, ibu, datuk dan nenek kamu suatu masa dulu. hahaa..tak caya ko tanya diorang. 
Tersipu-sipu diorang mengenang zaman kegemilangan mIRC.

Harini member lama posting di Facebook beliau, ia menarik perhatian saya untuk berkongsi dengan generasi Y, Z dan Alpha (huraian kategori generasi di posting berikutnya yer) yang lahir selepas telefon pintar (smartphone) mula dikeluarkan dan digunapakai secara meluas.


CePSWaM Kursus ujian bertulis dan ujian praktikal

Kursus dan Ujian CePSWaM
Terlebih dahulu sebelum mengikuti kursus CePSWaM. Anda perlu mematuhi beberapa syarat dan memenuhi kriteria yang telah ditetapkan antaranya tahap pendidikan;
1- Diploma or Degree in Science or Engineering; or 
2- Diploma or Degree in other disciplines with 1 year experience; or 
3- Certificate from polytechnic or SKM Level 3; or 
4- SPM with 3 years experience in handling scheduled waste (company must submit copy of SPM certificate with a letter to confirm the experience)

Begitu la syarat-syaratnya...

Jadi syarikat tempat saya bekerja telah mendaftar dengan INSTEP dan saya telah menghadiri kursus selama 5 hari, hari kelima tu ujian bertulis dan praktikal di Hotel New York, JB dari 22-26 Sep 2019.


Rocky Si Kucing minta Pencakar Kuku

Pencakar Kuku
Ada orang yang memanggil pencakar kuku, pengasah kuku, pencakar kucing dan sebagainya. Apa yang pasti setiap rumah yang membela kucing memerlukan benda alah ni kalau taknak perabot anda menjadi mangsa.

Pencakar kuku pula bermacam-macam jenis, ada yang berbentuk tiang, seakan bangku, pokok. Tak kisah la, asalkan kucing korang suka. huhuu..

Kepada yang berkemampuan, pencakar kuku boleh diperolehi dengan harga serendah RM20. Saya search kat Shopee semalam, tapi dah takde stok. Geram pulak kita 😤😤😤

Ada juga beberapa website yang telah mengajar cara nak buat Pencakar kucing DIY. Saya senaraikan di bawah agar banyak external link kat post ni. hahaa..
1- Pokok kucing = Cat Tree (Yeahh! our DIY cat tree is done!)
2- PROJECT DIY MENGGILA..
3- Cara Membuat Kucing Anda Menggunakan Tempat Menggaruk

CePSWaM Certified Environmental Professional in Scheduled Waste Management

CePSWaM?
"Ape benda CePSWaM tu?", terpacul daripada mulut saya apabila diminta untuk menghadiri satu latihan di JB oleh jabatan sumber manusia syarikat. Maklum la ketika tu saya baru saja mengambil alih tugas penyelaras keselamatan, kesihatan dan persekitaran syarikat.

Kepada yang tidak tahu CePSWaM bermaksud Orang yang diperakui/kompeten dalam menguruskan bahan buangan terjadual. Mengikut regulation Jabatan Alam Sekitar, seseorang yang mengendalikan bahan buangan terjadual mesti lah seorang yang kompeten. 

Kalau takde orang kompeten yang telah dilantik, maka majikan boleh dikenakan denda amaun tertentu dan/atau penjara untuk tempoh masa tertentu. hahaa..

Tapi kalau dah ada CePSWaM tapi tak buat seperti yang sepatutnya dalam regulation, CePSWaM tu la yang kena..majikan dah terlepas. Di situ lah risikonya...

Rocky si kucing Manja

Kucing Manja
Sudah menjadi salah satu ciri utama kucing belaan sifatnya manja. Ini kerana kucing menganggap tuannya seperti ibu dan bapanya. Ini bukan sengaja saya reka-reka cerita yer..
Melalui carian di google, dengan menaip "kucing anggap tuan ibu bapa" terdapat beberapa blog telah menghuraikan fakta ini dengan terperinci. Antaranya ialah;
1. thepatriots.asia :Kucing Menganggap Tuan Mereka Bak Ibu Bapa Mereka
2. mb.erabaru.commy : Kajian : Kucing sebenarnya menganggap tuan mereka sebagai ibu bapa

Jadi, betul kan apa yang saya cakap. hahaa..

Berbalik kepada kisah si Rocky ni, selepas pujuk punya pujuk dengan skill-skill yang dikongsi dalam posting Rocky Si Kucing American Curl, akhirnya hatinya telah ditawan. 😁

Bermula la episod yang agak menyampah untuk diceritakan cam makan bersuap, makan kat tangan, memanggil-manggil bila takde kat depan dia, datang baring kat tepi minta diusap.huishh..

fenomena keajaiban alam ciptaan Allah. subhanallah!!~

Subhanallah..sungguh cantik alam ciptaan Allah.

Bersama-sama kita hayati foto-foto panorama yang telah disediakan di bawah.

Tidak faham apa yang ditulis di bawah (semuanya dalam bahasa Inggeris) bukan penghalang untuk anda mendapat mesej yang cuba simieY sampaikan.
InsyaAllah..

Sailing Stones


The mysterious moving stones of the packed-mud desert of Death Valley have been a center of scientific controversy for decades.

Rocks weighing up to hundreds of pounds
have been known to move up to hundreds of yards at a time.

Some scientists have proposed
that a combination of strong winds and surface ice account for these movements.

However, this theory does not explain evidence of
different rocks starting side by side
and moving at different rates and in disparate directions.

Moreover, the physics calculations do not fully support this theory
as wind speeds of hundreds of miles per hour
would be needed to move some of the stones.

Rocky si kucing American Curl

Kucing American Curl
Kucing jenis American Curl boleh dikenalpasti dengan melihat pada telinganya. Apabila dilihat dengan teliti, anda akan perasan telinganya terlipat ke belakang. Pengendalian semasa membersihkan telinganya memerlukan ekstra perhatian kerana sebarang kesilapan boleh menyebabkan kerosakan pada tisu dalam telinga.




Kenapa entri kali ni bertajuk kucing??
Saya baru sahaja adopt seekor kucing American Curl jantan berusia 2 tahun dan saya fikir untuk dedikasikan entri khas buatnya di blog ni. Jadi apa-apa pengalaman, pengetahuan dan skill yang diperolehi hasil memelihara beliau akan dikongsi bersama.


Rocky
Kucing ni diberi nama Rocky oleh pemilik asalnya. Mungkin juga diinspirasikan dari watak Rocky Balboa (Sylvester Stallone) dalam filem Rocky. Hahaa..


Menurut cerita pemilik kedua Rocky, pemilik asal Rocky secara aktif membiakkan baka kucing American Curl. Boleh jadi sebagai mengenang jasa Rocky, maka sebelum Rocky telah diwasiatkan agar tidak boleh dijual dan hanya diserahkan kepada sesiapa yang sudi membelanya tanpa mengambil apa-apa bayaran.


Kitar hidup rama-rama bermula dari telur

Sebagai kesinambungan kepada entri sebelum ni iaitu Kitar hidup seekor burung bermula daripada telur pada Jun 2010.

Hari simieY tambah lagi satu entri berkaitan dan rama-rama menjadi pilihan.

Sebagaimana kita tahu, semua orang sukakan rama-rama terutamanya kanak-kanak dan simieY mengambil kesempatan ni untuk masukkan gambar kitaran hidup rama-rama bermula daripada telur sehinggalah menjadi rama-rama yang amat cantik.

simieY cuba buat entri yang seringkas mungkin dan untuk penerangan tentang proses-proses di bawah boleh rujuk di Butterfly Life Cycle / Butterfly Metamorphosis

Tutorial Microsoft Excel 2016 vlookup dan hlookup (Bahagian 6)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Tinggi)

vlookup dan hlookup
Bahagian 6

Bahagian ini adalah merupakan bahagian terakhir bagi vlookup dan hlookup buat masa sekarang. Sekiranya terdapat skill baru yang dipelajari, saya akan lanjutkan dengan Bahagian 7.

Penggunaan vlookup dan hlookup tidak terhad kepada satu fail sahaja. Beberapa kumpulan data boleh diproses dalam satu masa dan dipanggil ke fail terakhir (summary) dengan hanya menggunakan gabungan vlookup dan hlookup dan fungsi if.

Sebagai perkongsian saya menggunakan lebih daripada 5 fail untuk memantau tahap prestasi kesemua pembekal dari segi penghantaran (on-time,lateness), kualiti barang (% OK dan reject), komitmen (enquiry, complaint) dan sebagainya.

Kesan buruk air berkarbonat (air bergas) kepada kesihatan


Air bikarbonat (berkarbonat) sudah tidak asing bagi semua golongan dan amat mudah didapati pasaraya-pasaraya mauhupun penjaja. Tarikan utama air bikarbonat seperti pelbagai warna dan rasa seolah-olah memukau para penggemarnya terutamanya kanak-kanak.

Melalui carian di Wikipedia, air bikarbonat (juga dikenali sebagai (air) seltzer, air bergas, atau air soda) adalah air yang dimasukkan gas karbon dioksida bertekanan tinggi. Air jenis ini barangkalinya mempunyai bahan penambah seperti natrium klorida, natrium bikarbonat atau bahan yang seumpamanya, air seltzer pula hampir selalunya terdiri dari air dan karbon dioksida tanpa bahan tambahan lain.


sumber asal :  wikipedia

Pengkarbonatan adalah proses menyebabkan air menjadi berbuih. Kebanyakan air bikarbonat dijual dalam botol sedia diminum seperti minuman ringan, tetapi ia juga boleh disediakan di rumah dengan menggunakan alat pembuat soda. 


Air bikarbonat telah dicipta oleh Joseph Priestley pada tahun 1767 ketika dia menemukan kaedah yang menyuntikkan air dengan karbon dioksida selepas menggantung mangkuk air di atas tong bir di tempat pembuatan bir di Leeds, England. Dia menulis mengenai "rasa kepuasan yang aneh" sewaktu meminum air tersebut, dan beliau kemudiannya menerbitkan sebuah laporan bertajuk Impregnating Water with Fixed Air ("Mengisi Air dengan Udara Tetap [Karbon Dioksida]") pada tahun 1772.

Di antara perkongsian kesan buruk minuman berkarbonat oleh beberapa laman sesawang   dan blog untuk rujukan;
1- Suka Minum Air Gas Ketika Hamil? Jaga-Jaga, Ia Boleh Sebabkan Kelahiran Pramatang!
    Menurut Reuters, pengkaji telah mengkaji lebih 60,000 wanita mengandung di Norway 
    dan menemui mereka yang minum air gas bergula ada 25% risiko untuk melahirkan
    anak pramatang dari mereka yang tidak minum air bergula.
    Wanita yang minum air gas dengan bahan pemanis tiruan berbanding gula pula 
    mempunyai 11% risiko untuk melahirkan bayi pramatang.
    Kajian dari American Journal of Clinical Nutrition mendedahkan, kandungan gula yang 
    tinggi dalam minuman adalah punca terjadinya kelahiran pramatang.

2- Kandungan Kalori Dalam Air Kosong, Sirap, Teh Tarik Yang Anda Perlu Tahu
    Segelas air gas atau bikarbonat kapasiti 250 ml mengandungi 130 kalori. Untuk 
    membakar kalori tersebut anda perlu melakukan aktiviti berikut:
    Berjalan kaki = 35 minit
    Jogging = 15 minit

    Mengayuh basikal = 20 minit

3- Ini perjalanan air berkarbonat apabila masuk ke dalam badan anda
    Air berkarbonat bukan sahaja tinggi kandungan fruktos malah mengandungi tinggi 
    garam halus dan kafein. Pengambilan bahan - bahan ini dengan kerap dalam kadar 
    yang tinggi akan meningkatkan tekanan darah,  penyakit jantung, diabetis dan obesiti.
    Kajian oleh Universiti Harvard menunjukkan bahawa minum satu tin minuman gula 
    bergas meningkatkan risiko penyakit jantung sebanyak  20%.

4- Bahaya Minuman Berkarbonat: Kenapa Perlu Hentikan Ketagihannya Sekarang!
 

5- Minum Air Berkarbonat Sebabkan Lapar 6 Kali Lebih Tinggi Dari Air Kosong – Kajian
    Para penyelidik telah mengkaji kesan air berkarbonat ini kepada 20 orang sukarelawan 
    dan mendapati mereka yang meminum air itu mempunyai kadar hormon lapar 6x lebih 
    tinggi berbanding mereka yang meminum air kosong.

    Bagaimana ia boleh terjadi? Ini disebabkan hormon ghrelin yang dirembes daripada 
    sistem pencernaan untuk memberitahu otak yang kita kelaparan.  Oleh kerana itulah, 
    pengambilan air bergas dengan perasa tambahan boleh membawa penambahan berat 
    badan berlebihan.


Petikan berita-berita yang berkaitan penyakit yang dihidapi berpunca daripada  pengambilan air berkarbonat;
1- Bahana teguk 2 tin air berkabonat setiap hari
    “Daripada sebesar ibu jari, bisul itu merebak dan saiznya hampir sebesar tapak 
    tangan. Saya bernasib baik kerana cepat mendapatkan rawatan memandangkan 
    jangkitan itu sudah hampir ke tulang.

    “Jika tidak, sudah tentu kena potong. Pembedahan dibuat dua kali di mana kulit yang 
    terkena jangkitan terpaksa dibuang manakala nanah pula dicuci.


2- Awal manis hujung seksa
    “Namun, pada cuti persekolahan 2017 lalu, berat badan Nur Azhad (ketika itu berusia 
   10 tahun) susut mendadak, daripada 50 kilogram (kg) kepada 36kg.

   “Selain itu, rambutnya juga banyak gugur, sentiasa lemah, malah selepas makan Nur 
    Azhad juga tidur.

   “Keadaan itu menyebabkan dia malas ke sekolah dan sentiasa kepenatan walau hanya 
   mendaki tangga untuk naik ke tingkat atas rumah kami,” 

3- Pemuda kurus kering akibat gemar minum air berkarbonat
    “Dulu badan saya pernah mencecah 100 kg malah saya dikate­gorikan berbadan besar 
    tapi sihat dan mampu bekerja sebagai operator kilang dekat Perai.

   “Namun segalanya berubah pada 2012 apabila saya disahkan menghidap diabetes yang 
   kronik menyebabkan berat badan menyusut serta kini hanya mampu terlantar di rumah 
   dan dijaga oleh adik perempuan saya,”

4- Setiap hari minum air gas, ini akibat yang terjadi pada pelajar tingkatan 1 ini
    “Saya suka minuman bergas sejak kecil. Lebih-lebih lagi dulu ada sebuah kedai runcit 
    dekat rumah, memang setiap hari saya akan beli air gas. Tapi tak sangka akhirnya 
    membuatkan saya jadi begini.

    “Memang pada mulanya ia hanya luka kecil di tapak kaki tapi kaki semakin 
    membengkak dan bernanah dan akan mengeluarkan bau busuk,

kitar hidup seekor burung bermula daripada telur

Subhanallah!!~
Gambar² di bawah memaparkan proses kejadian seekor burung kakak tua bermula daripada sebiji telur sehingga menjadi seekor burung yang cantik.

Kisah Empat Isteri

Suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai 4 isteri. Dia mencintai isteri ke-4 dan menganugerahinya harta dan kesenangan, sebab ia yang tercantik di antara semua isterinya.

Pria ini juga mencintai isterinya yang ke-3. ia sangat bangga dengan sang isteri dan selalu berusaha untuk memperkenalkan wanita cantik ini kepada semua temannya. Namun ia juga selalu kuatir kalau isterinya ini lari dengan pria lain.

Begitu juga dengan isteri ke-2. Sang pedagang sangat menyukainya karena ia isteri yang sabar dan penuh pengertian. Kapan pun pedagang mendapat masalah, ia selalu minta pertimbangan isteri ke-2 nya ini, yang selalu menolong dan mendampingi sang suami melewati masa2 sulit.

10 tangga yang paling mengagumkan di dunia

1. Spiral Stair (Australia)


Fascinating spiral stairs at Garvan Institute in Sydney, Australia. 6.5 revs and five stories from top to bottom.(Link - Photo)

Tutorial Microsoft Excel 2016 vlookup dan hlookup (Bahagian 5)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Tinggi)

vlookup hlookup
Bahagian 5


Kita telah mempelajari beberapa cara menggunakan vlookup dan hlookup. Sedikit ulangkaji, vlookup akan memanggil data yang menegak (column) manakala hlookup bagi data yang melintang (row).

Kali ni kita akan belajar cara memanggil data secara menegak dan melintang dalam satu masa. Bermakna gabungan vlookup dan hlookup.

Untuk menggabungkan vlookup dan hlookup tidaklah sesusah yang disangka. Caranya seperti di bawah;

20 rumah paling aneh dan pelik di dunia

jom kita tengok foto² rumah yang pelik dan aneh ni

10 ikan prasejarah yang masih hidup sehingga kini

10 Hagfish

According to the fossil record, hagfish have existed for over 300 million years, which means they were already old when dinosaurs took over the world! Found in relatively deep waters, these animals are sometimes called slime eels, but they are not really eels, and actually, they may not even be fish at all,according to some scientists. They are very bizarre animals in all regards; they have a skull but lack a spine, and they have two brains. Almost blind, they feed at night on the carcasses of large animals (fish, cetaceans etc) which fall to the sea bottom. They owe their “slime eel” nickname to the fact that they produce a slimey substance to damage the gills of predatory fish; as a result, they have virtually no natural enemies.


mata siapa yang tidak pernah menangis

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya Islamik yang lain.

Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun.

gambar dari pakcik google

Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"

10 masa yang paling lama di dunia

World's longest living marriage (85 years)

Herbert and Zelmyra Fisher, of North Carolina, have been married for 85 years as of May 13, 2009. Zelmyra is 101 years old and Herbert turned 104 on June 10th, 2009. They have shared the same home in the Brownsville community of New Bern for 50 years. (Link)


Punca dan Tanda Demam Denggi serta Rawatan dan Langkah Pencegahan

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina.

Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda.
Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.

Tutorial Microsoft Excel 2016 Pivot Table (Bahagian 2)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Pertengahan)

Pivot Table
Bahagian 2

Kita telah pelajari cara membuat pivot table di bahagian 1. Pada bahagian ini, kita akan mula membuat analisis ke atas jadual yang telah dibuat. Sebelum tu, terdapat satu langkah penting perlu saya terangkan.

Sekiranya terdapat sebarang perubahan pada data asal, anda perlu refresh data pada tab Analysis. Tab Analysis hanya akan muncul apabila mana-mana bahagian dalam pivot table diklik. Sekiranya Refresh diklik, hanya data pivot table pada worksheet kita bekerja akan diupdate. Semua worksheet pada fail akan diupdate sekiranya Refresh All diklik.

Terdapat 2 cara untuk membuat graf bagi data dari pivot table iaitu dengan menggunakan format yang telah ditetapkan oleh Microsoft Excel atau dengan membuat format sendiri seperti jadual biasa. Graf dengan format jadual biasa mempunyai sedikit kelonggaran berbanding format yang telah ditetapkan.

Jackie Chan tawar sejuta Yuan pencipta penawar Koronavirus

Virus koronavirus kembali menjadi perhatian selepas beberapa hari tenggelam dek gelagat Muhammad Sajjat bin Kamaruzzaman di tanah suci Mekah. Anda boleh google di laman berita online dan website yang mengulas lanjut tentangnya. Saya tak berminat nak bercerita tentangnya.

Terbaru portal Mstar melaporkan warga Malaysia pertama telah dijangkiti koronavirus selepas menghadiri mesyuarat di Singapura. Beliau telah melakukan perjalanan ke negeri di sebelah utara dan didakwa telah berhubung dengan 74 orang sekembalinya ke Malaysia. Beliau sekarang sedang menjalani rawatan di Hospital Sungai Buluh.
Berita penuh : Rakyat Malaysia pertama positif koronavirus dianggar telah berjumpa 74 individu 

Tutorial Microsoft Excel 2016 Membuat Pivot Table (Bahagian 1)

Microsoft Excel (Tahap Pertengahan)

Membuat Pivot Table
Bahagian 1

Pivot table merupakan salah satu feature Microsoft Excel yang sangat berguna. Dengan menggunakan pivot table kita dapat mengektrak set data yang besar dan besar.

Pivot table menjadi pilihan saya bagi setiap data yang telah direkod kerana semua data ini akan diproses bagi tujuan pembentangan bulanan jabatan.

Pelaburan matawang kripto Bitcoin

Beberapa tahun kebelakangan pelaburan matawang kripto menjadi fenomena baru dunia dan di Malaysia matawang kripto Bitcoin agak ke depan berbanding matawang lain. Terlebih dahulu saya ingin memaklumkan bahawa entri kali ini agak berat dan terdapat banyak teks.

Pelbagai persoalan timbul berkenaan pelaburan Bitcoin pada suatu ketika sehingga menarik perhatian dan diulas secara terperinci oleh SS Dato’ Seri Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri (Mufti Wilayah Persekutuan) di laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah persekutuan dalam artikel Bayan Linnas Siri Ke-153: Hukum pengguanaan matawang Bitcoin. Anda boleh baca kupasan terperinci dengan mengklik link pada tajuk artikel.

Kesimpulannya, Mesyuarat Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan telah memutuskan bahawa Bitcoin yang terdapat pada masa sekarang tidak menepati ciri-ciri mata wang yang telah ditetapkan oleh Islam, diputuskan bahawa Bitcoin mampu mengundang pelbagai kemudaratan terhadap sistem kewangan sesebuah negara. Oleh kerana itu, penggunaan Bitcoin yang ada pada masakini sebagai satu mata wang adalah dilarang bagi memelihara kemaslahatan umum.

Tutorial Microsoft Excel 2016 vlookup dan hlookup (Bahagian 4)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Tinggi)

vlookup dan hlookup
Bahagian 4


Kita terus ke pelajaran seterusnya iaitu membuat operasi seterusnya ke atas nilai yang diperolehi dari lookup.

Kita akan melihat contoh menggunakan lookup di dalam fungsi if tunggal serta berganda.
Pelajaran ini akan menjadi mudah sekiranya anda telah betul-betul menguasai fungsi if dan lookup.

Sila tonton video di bawah berulang kali untuk kefahaman. Disebabkan kekangan pada masa rakaman, saya telah memuatkan 2 video bagi modul kali ini.


Tutorial Microsoft Excel 2016 vlookup dan hlookup (Bahagian 3)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Tinggi)

vlookup dan hlookup
Bahagian 3

Seterusnya kita akan mempelajari cara menggunakan hlookup. Kebiasaannya vlookup dan hlookup digunakan bersama-sama dengan beberapa fungsi lain, terutamanya if untuk melengkapkan sesuatu proses.

Dalam video di bawah, saya berbesar hati berkongsi satu template ringkas yang baru saja saya buat pagi ini untuk memantau stok peralatan pelindung diri di tempat kerja. Beberapa trik turut saya gunakan pada template tersebut.


Pertama sekali saya gunakan trip untuk membuat traksaksi penambahan stok atau pemulangan semula kepada nilai positif dan sebarang traksksi pengeluaran kepada negatif. Caranya mudah saja;
Nilai A1 = 5 (proses penolakan)
            = A1*-1
            = -5

Dengan menggunakan trik ini, risiko tersalah key-in dapat dielakkan.


Kedua ialah menggunakan if untuk memanggil kuantiti yang telah ditaip ke kumpulannya dan seterusnya menjumlahkan kuantitinya.

Selepas tu baru lah hlookup digunakan untuk memanggil jumlah kuantiti setiap peralatan pelindung diri (PPE).

Rujuk video di bawah untuk melihat contoh.

Tutorial Microsoft Excel 2016 vlookup hlookup (Bahagian 2)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Pertengahan)

vlookup dan hlookup
Bahagian 2

Sedikit ulangkaji, di dalam Bahagian 1 kita telah membezakan keputusan daripada pemilihan true atau 1 dan false atau 0. kita boleh memilih sama ada menaip perkataan atau menggunakan nombor.

Boleh dikatakan majoriti penggunaan vlookup dan hlookup akan menggunakan false kerana kita akan membanding nilai sebenar ke atas julat data.

Dalam modul bahagian 2, kita akan mempelajari secara terperinci penggunaan vlookup. Saya juga akan menunjukkan trick untuk membuat senarai nama menggunakan data validation.


Sila tonton video di bawah untuk melihat contoh penggunaan vlookup.

Tutorial Microsoft Excel 2016 vlookup dan hlookup (Bahagian 1)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Pertengahan)

Penggunaan fungsi vlookup dan hlookup
Bahagian 1

Pada bahagian ini kita akan belajar cara menggunakan vlookup terlebih dahulu. Sengaja saya asingkan modul vlookup dan hlookup serta pecahkan kepada beberapa bahagian untuk memudahkan pembelajaran.

vlookup secara ringkasnya bermaksud memanggil data yang disusun secara menegak di dalam jadual. Manakala hlookup pula data disusun secara melintang.


Untuk menggunakan fungsi vlookup, formatnya adalah seperti berikut;


=vlookup(lokasi data rujukan,julat data, nombor lajur,format)
=vlookup(A1,A2:B3,3,0)


"True" atau "1" 
Range lookup biasanya dalam susunan menaik daripada atas ke bawah.
Vlookup akan memberikan nilai baris terakhir dengan nilai julat lebih kecil dan sama dengan " <= " nilai rujukan.
Jika tiada baris yang memenuhi kriteria, #N/A akan diberikan.


"False" atau "0" 
Range lookup boleh berada dalam urutan apa pun.
Vlookup akan memberikan nilai dari baris pertama dengan nilai rujukan sama " = "dengan nilai pada jadual.Jika tiada baris yang memenuhi kriteria, #N/A akan diberikan.

Lihat video di bawah untuk melihat cara menggunakan vlookup.