23 Feb 2020

CePSWaM Penyediaan Field Training Report (FTR)

Proses menyediakan data bagi Field Training Report (FTR) bermula dari tarikh anda lulus kedua-dua ujian bertulis dan praktikal di hari terkahir kursus CePSWaM. Anda boleh rujuk entri sebelum ni bertajuk CePSWaM Kursus ujian bertulis dan ujian praktikal.

Boleh dikatakan, FTR ni format dan flownya seperti tesis dan akan ada perbentangan selepas FTR direview oleh pemeriksa sebelum mendapat kelulusan persijilan.



Peserta kursus perlu memuatkan kesemua data yang berkaitan pengurusan bahan buangan terjadual (scheduled waste, SW) selama minimum 6 bulan. 


Data apa yang perlu dilaporkan??
Stakat yang saya tahu bagi generator (pihak yang menghasilkan SW), perkara-perkara berikut perlu dimasukkan ke dalam FTR;
1- Penyediaan SW storage area
2- Notifikasi SW yang dihasilkan kepada DOE
3- Laporan lab bagi sampel SW (tidak semua perlu dihantar lab)
4- Report inventori SW (keluar/masuk)
5- Consignment Note (bila SW mahu dilupuskan)
6- SW warning sign/label
7- Information card (brief kepada collector aka driver lori yang datang collect)
8- Senaraikan dan cerita secara terperinci penambahbaikan yang telah dibuat.
9- Kekangan yang dihadapi sepanjang penghasilan FTR

6 bulan adalah tempoh yang lama dan sekiranya tidak diuruskan dengan betul, anda akan terlepas/tertinggal input-input berkaitan yang penting. Saya telah mengambil inisiatif membuat satu log ringkas dan mencatatkan tarikh dan apa jua yang berkaitan (cam diari la).

Sekarang bulan kedua proses FTR saya, sudah agak banyak aktiviti yang telah dibuat seperti notifikasi pendaftaran SW, notifikasi pembatalan SW, laporan lab, inventori, consignment note, information card, singnage dan label.

Ohh yer....sila gunakan eSWIS untuk semua proses ini. Walaupun masih belum dimasukkan dalam akta dalam masa terdekat. Namun terdapat sesetengah DOE peringkat negeri yang telah mula menekankan penggunaan eSWIS.

Di entri seterusnya, kita akan review secara ringkas cara menggunakan eSWIS.

Update : Sekiranya berminat untuk berbincang dan bertukar idea. Jom sertai group facebook CePSWaM FTR.
Pautan : https://www.facebook.com/groups/261155231903030/


Zahirkan tanda sokongan anda kepada artikel-artikel dari blog ini dengan klik iklan berkaitan. Terima kasih.

69 comments:

  1. boleh bagi alamat email kat saya atau terus join group kat facebook. link kat atas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh emel pada saya contoh ftr tak..ridzuan5089@gmail.com

      Padam
    2. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  2. Hi. Boleh email contoh ftr kpd sy tak? Sy tgh dlm proses menyiapkan. Email sy sherrapilang95@gmail.com. Tysm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
    2. bole email contoh ftr pada saya? syada_rosli88@yahoo.com.my

      Padam
  3. boleh ke bagi contoh ftr report dekat email saya? nrlasyiqin.hamizan14@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
    2. Boleh email contoh FTR pada sy? sebagai rujukan.. hcfsiti@gmail.com

      Padam
    3. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya dah berkongsi melalui google drive

      Padam
  5. Hai. Boleh email contoh ftr kpd saya tak? Saya tengah dalam proses menyiapkan. Terima kasih
    chonghueiching@gmail.com

    BalasPadam
  6. Hi, Boleh email contoh FTR pada sy? sebagai rujukan.. Terima kasih
    hazliza.art@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  7. Hi boleh minta cth report x tuan? Email sy bryannoel3006@gmail.com , terimakasih 🙏

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
    2. Boleh tak sy nak contoh ftr

      Padam
  8. Hi . Boleh saya dapatkan contoh ftr untuk rujukan saya . Jasa baik tuan amat saya hargai. Ni email saya mohdakmal76@yahoo.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  9. hi, boleh minta contoh FTR tuan? rekhalinus@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  10. Hi . Boleh saya dapatkan contoh ftr untuk rujukan saya . Jasa baik tuan amat saya hargai. Ni email saya abm.addrus@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  11. salam sejahtera tua. boleh saya minta contoh FTR senagai rujukan. email saya j_gruna@yahoo.com. terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  12. Salam tuan, boleh saya dapat contoh cepswam ftr untuk rujukan. Terima Kasih tuan. Emel sy :yenweing@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  13. Hi Tuan, boleh saya dapatkan contoh cepswam ftr untuk rujukan. E-mail saya :filnelson.jessymond93@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akses melalui google share telah dihantar ke email awak.

      Padam
  14. Hi Simiey, boleh saya dapatkan contoh cepswam ftr untuk rujukan. E-mail saya.

    atika_jasmi@yahoo.com.my

    BalasPadam
  15. Hi tuan, boleh saya dapatkan contoh cepswam ftr untuk rujukan. Email saya akass959@gmail.com

    BalasPadam
  16. Salam boleh saya dapatkan contoh FTR sebagai rujukan? Email saya atqfsl@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam. invitation mail sudah dihantar

      Padam
  17. Hi. Boleh email contoh ftr kpd sy tak? Sy tgh dlm proses menyiapkan. Email saya: asri@hcme.com.my
    Tqvm

    BalasPadam
  18. Salam tuan.. boleh saya dapatkan contoh ftr sebagai rujukan.. email says : m.khairi@limellp.com.my
    tq..

    BalasPadam
  19. hi boleh saya dapatkan contoh ftr ? nadirahsuhaimi95@gmail.com

    BalasPadam
  20. Hi boleh saya dapatkan contoh FTR sebagai rujukan ...
    Ni email sya
    syafieqa_zakaria@yahoo.com
    Terima kasih atas pertolongan tuan

    BalasPadam
  21. Hi boleh saya dapatkan contoh FTR sebagai rujukan?
    saya kat Chapter 2 sekarang.
    Ni email saya : aishahyunos26@gmail.com
    Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam. invitation mail sudah dihantar

      Padam
  22. Hi boleh saya dapatkan contoh FTR sebagai rujukan?
    saya kat Chapter 2 sekarang.
    Ni email saya : ilhamrosli10@gmail.com
    Terima kasih.

    BalasPadam
  23. Hi can I get an example of FTR for reference. It would be more healthful for me. Here is my email m.chitradevi25@gmail.com thank you in advance

    BalasPadam
  24. Hi boleh saya dapatkan contoh FTR sebagai rujukan?

    amirarahim05@gmail.com

    Terima kasih

    BalasPadam
  25. Hi boleh saya dapatkan contoh FTR sebagai rujukan?
    Ni email saya zai.irah93@gmail.com.
    Mohon bantuan ya.

    BalasPadam
  26. Hi boleh saya dapatkan contoh FTR sebagai rujukan?
    Ni email saya sabilah@taiyo-biomass.com
    please really need your help..tqvm

    BalasPadam
  27. Akses ke google drive telah dihantar ke email tuan/puan semua.

    BalasPadam
  28. hi, boleh sy dapatkan contoh FTR sebagai rujukan. Ini email sy farhana.ayub8@gmail.com
    Terima kasih.

    BalasPadam
  29. hi, boleh saya dapatkan contoh ftr utk rujukan saya, email mrfazlee80@gmail.com terima kasih

    BalasPadam
  30. Hi. Salam Sejahtera. Boleh saya dapatkan contoh ftr sebagai rujukan? Email saya adalah seperti berikut ameerraezzette.ae@gmail.com. Terima kasih banyak.

    BalasPadam
  31. Assalam.. Sy dalam proses utk siapkan FTR sw..minta jasa baik untuk tengok contah FTR tuan.. apisya0388@gmail.com
    Terima kasih..saya hargainya

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam. invitation mail sudah dihantar

      Padam
  32. Salam tuan..boleh minta contoh utk buat ftr saya masih ketingalan dlm bab ni..terima kasih tuan

    BalasPadam
  33. Salam..boleh saya minta contoh FTR sebagai rujukan? email saya: raihanaridzuan92@gmail.com.. terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam. invitation mail sudah dihantar

      Padam
  34. Hai. boleh saya minta contoh FTR sebagai rujukan saya?

    email : ffar840@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam. invitation mail sudah dihantar

      Padam
  35. Salam
    Boleh sy mnta contoh FTR utk rujukan sy menyediakan dan menyiapkan FTR.

    Email: azraaidaim@gmail.com

    BalasPadam
  36. Hai. boleh saya minta contoh FTR sebagai rujukan saya?

    email : sean.wstoh93@gmail.com

    BalasPadam
  37. Hi. Bolehkah minta contoh FTR untuk rujukan saya tak. Terima kasih.
    Email saya: ngpeichi42@gmail.com

    BalasPadam
  38. Hi. Bolehkah minta contoh FTR untuk rujukan saya tak. Terima kasih.

    BalasPadam
  39. dear simiey, please share ftr for reference, thanks, email yeevatan81@gmail.com

    BalasPadam
  40. Hi tuan, mind to share contoh report FTR?

    BalasPadam
  41. Hi tuan, mind to share contoh report FTR? firdaus.amiruddin95@gmail.com

    BalasPadam
  42. Assalamualaikum tuan. Mohon jasa baik tuan untuk share contoh FTR tuan di email saya : nazirunmubin9@gmail.com
    Terima kasih tuan.

    BalasPadam
  43. Assalammualaikum, Tuan.Bolehkah mohon jasa baik untuk berkongsi contoh FTR Tuan di email saya.
    Email : nurfarahinramli94@gmail.com
    Semoga dipermudahkan segala urusan dan Terima kasih banyak-banyak atas perkongsian.

    BalasPadam
  44. Assalam tuan.. Mohon jasa baik tuan utk berkongsi contoh FTR.. Tuan boleh email kpd saya amirulanwarsahar@yahoo.com.
    Terima kasih atas bantuan & perkongsian tuan..

    BalasPadam

Thanks for your comment.