14 Feb 2020

Tutorial Microsoft Excel 2016 vlookup dan hlookup (Bahagian 6)

Microsoft Excel 2016 (Tahap Tinggi)

vlookup dan hlookup
Bahagian 6

Bahagian ini adalah merupakan bahagian terakhir bagi vlookup dan hlookup buat masa sekarang. Sekiranya terdapat skill baru yang dipelajari, saya akan lanjutkan dengan Bahagian 7.

Penggunaan vlookup dan hlookup tidak terhad kepada satu fail sahaja. Beberapa kumpulan data boleh diproses dalam satu masa dan dipanggil ke fail terakhir (summary) dengan hanya menggunakan gabungan vlookup dan hlookup dan fungsi if.

Sebagai perkongsian saya menggunakan lebih daripada 5 fail untuk memantau tahap prestasi kesemua pembekal dari segi penghantaran (on-time,lateness), kualiti barang (% OK dan reject), komitmen (enquiry, complaint) dan sebagainya.

Jadi para pekerja yang ditugaskan hanya diarahkan mengisi data berkaitan di fail-fail yang telah dibuat. Manakala penyelia hanya menggunakan template yang dihasilkan untuk mendapatkan summary tanpa perlu mengganggu masa kerja pekerja. Pekerja hanya perlu mengisi data dalam tempoh masa yang telah ditetapkan.

Ya, ia kedengaran seperti menggunakan sebuah perisian. Dengan spend sedikit masa untuk membuat template dan menggunakan beberapa trik yang telah diajarkan, anda tak perlu mengeluarkan ribuan ringgit untuk membeli perisian di pasaran atau mengupah pihak luar untuk menghasilkan perisian.

Disebabkan isu private & confidential, saya tidak dapat menunjukkan template yang sedang saya gunakan di tempat kerja sekarang. Walaubagaimanapun saya telah membuat template dummy bagi tujuan pembelajaran.

Sila rujuk pada video untuk melihat bagaimana cara pelaksanaannya. 


0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.