Ronaldinho bekas bintang bola sepak Brazil yang malang

Ronaldo de Assis Moreira dilahirkan pada 21 March 1980, lebih dikenali dengan nama Ronaldinho Ga├║cho atau dengan nama jolokannya Ronaldinho. Beliau merupakan bekas pemain bola sepak profesional Brazil dan juga duta besar Barcelona.

Sepanjang kariernya, beliau bermain dengan kelab-kelab Eropah seperti Clubs Paris Saint-Germain, Barcelona dan A.C. Milan dan beliau juga bermain untuk pasukan negara Brazil. Beliau dianggap sebagai antara pemain bola terbaik bagi generasinya dan sering dilabel sebagai antara yang terbaik.

Beliau terkenal kerana kemahiran teknikal dan kreativiti; disebabkan ketangkasannya, keupayaan laju dan dribbling, serta penggunaan trik, kelembutan, tendangan overhed dan ketepatan dari tendangan bebas.


Wikipedia : Ronaldinho 2019


Fuhh..berpeluh nak translate profile si Ronaldinho ni. hahaa..
Korang baca sendiri lah selanjutnya kat wikipedia.
Pautan : Ronaldinho - https://en.wikipedia.org/wiki/Ronaldinho


Namun sekarang, dikhabarkan kariernya kian merudum dan ini amat mendukacitakan saya selaku salah seorang kipas susah matinya (die-hard fan). Suatu ketika dulu, saya menggelarkan "budak senyum" kerana beliau kelihatan tersenyum sepanjang perlawanan walaupun ketika sakit. hahaa...


Terbaru, saya terbaca di suratkhabar online hanya menpunyai duit RM27 sahaja. Tak dapat dibayangkan betapa perit kehidupan beliau sekarang.

Syah melalui laman web Slamber Media telah mengulas secara terperinci kronologi perjalanan karier Ronaldinho pada 12 Mac 2020.
Pautan : Kisah Ronaldinho Muflis, tinggal RM27 di poket   -  http://www.slambermedia.bbn.my/2020/03/12/kisah-ronaldinho/                                     
                  
Sejak beberapa tahun lepas beliau sering turun naik mahkamah dan sekarang masih lagi menghadapi perbicaraan di mahkamah dan diulas secara terperinci oleh Roziemieshazree Shamsul pada 24 November 2018 di laman web semuanyabola.com
Pautan : Ronaldinho Muflis, Hanya Ada RM23.86 Dalam Akaun Dan Kereta Kena Tarik - https://www.semuanyabola.com/ronaldinho-muflis/

Posting berkaitan :
Pautan : Ronaldinho berdepan tuduhan palsu dokumen - http://www.astroawani.com/berita-sukan/ronaldinho-berdepan-tuduhan-palsu-dokumen-232883

Pautan : Guna pasport palsu, Ronaldinho ditangkap di Paraguay - https://www.mstar.com.my/sukan/2020/03/08/ronaldinho-passport-palsu

Pautan : Ronaldinho dilanda masalah kewangan - https://www.hmetro.com.my/arena/2019/07/481027/ronaldinho-dilanda-masalah-kewangan

Pautan : Satu Dunia Kenal Muka Ronaldinho. Menyamar Jadi Warganegara Paraguay? - https://www.ohmedia.my/2020/03/Ronaldinho-ditahan-bawa-passport-palsu.html


Begitulah ceritanya...

0 comments:

Catat Komen

Thanks for your comment.