18 Mac 2020

Warga Tua positif Covid-19 ancam sebar virus meninggal dunia

Bermula hari ni 18 Mac bermulalah penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan bagi membendung penularan Covid-19. Menurut kefahaman saya tentang isu ini, penawar bagi Covid-19 masih belum ditemui dan ini bermakna tidak ada cara yang spesifik untuk merawat pesakit yang positif Covid-19.

Menerusi perkongsian seorang doktor di laman sosial facebook, Covid-19 hanya akan menetap dan berkembang biak dalam badan untuk suatu masa tertentu sebelum berpindah ke perumah baru (badan baru). Jadi bertepatan dengan penguatkuasaan yang telah dibuat, di harap rantaian Covid-19 akan terputus sepenuhnya selepas 14 hari.

Perdana Menteri Malaysia ke 8,  Tan Sri Dato' (Dr) Haji Muhyiddin bin Haji Muhammad Yassin tidak menolak kemungkinan untuk melanjutkan tempoh kawalan pergerakan atau mengambil tindakan yang selainnya sekiranya usaha ini tidak memberikan hasil yang diharapkan. Kenyataan ini dibuat ekoran sikap "tidak ambil peduli" segelintir masyarakat yang tidak mempedulikan perintah kawalan pergerakan.

Cukup dengan isu dalam negara, beberapa hari lepas seorang warga tua yang positif Covid-19 telah mengancam untuk menyebarluaskan virus namun akhirnya meninggal dunia selepas 2 minggu kemudian. Berita penuh : Lelaki ancam sebar Covid-19 maut

Sebagaimana diwar-warkan sebelum ini, Covid-19 hanya menyerang mangsa yang mempunyai daya tahan tubuh yang lemah disebabkan oleh faktor penyakit, usia dan sebagainya. Seorang nenek berumur 103 tahun di Iran yang merupakan wanita tertua kedua yang telah pulih sepenuhnya Covid-19. Berita penuh : Wanita 103 tahun pulih jangkitan Covid-19

Semoga ujian ini akan cepat berlalu...

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.