13 Apr 2020

Plasma darah bekas pesakit jadi serum lawan virus Covid-19

Terdahulu beberapa portal berita telah membuat liputan berkaitan bekas pesakit Covid-19 yang sembuh telah menjadi penderma pertama plasma darah negara bagi tujuan rawatan virus Covid-19. Pesakit ke-46, Covid-19, Reza Huzairi Zainudin, 41 telah dijangkiti ketika gelombang kedua. Dia yang baru tiga minggu pulih daripada jangkitan Covid-19 menderma 500 mililiter (ml) plasma darahnya di Pusat Darah Negara pada 3 April lalu.
'Allah ganti sedih saya dengan berita gembira'
Pautan : https://www.hmetro.com.my/utama/2020/04/562818/allah-ganti-sedih-saya-dengan-berita-gembira
Derma 500ml plasma darah bantu pesakit Covid-19
Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/04/563648/derma-500ml-plasma-darah-bantu-pesakit-covid-19

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, bekas pesakit yang ingin menderma darah tetap perlu ulangi proses saringan penyakit termasuk Covid-19 dan menjalani sesi kaunseling. Darah ada dua komponen iaitu darah merah dan plasma. Apa yang diperlukan adalah plasma manakala darah merah akan dipulangkan, jadi penderma tiada rasa kekurangan darah.
Ambil plasma sahaja, darah dipulangkan [METROTV]
Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/04/564605/ambil-plasma-sahaja-darah-dipulangkan-metrotv

Pakar Perunding Perubatan Kecemasan Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Dr Faizal Amri Hamzah berkata, rawatan pencegahan adalah langkah terbaik menangani wabak ini.

Katanya, kaedah plasma darah berpotensi membantu merawat pesakit, namun ia masih dalam peringkat kajian rawatan. Perkongsian kaedah rawatan ini dalam jurnal kesihatan antarabangsa ke atas lima pesakit turut mendapat perhatian dunia perubatan. Kaedah rawatan ini dinamakan sebagai ‘convalescent plasma’ yang mengandungi antibodi terhadap virus Covid-19. Cecair kekuningan mengandungi sejumlah titer antibodi Covid-19 diambil daripada darah bekas pesakit Covid-19 yang sembuh sepenuhnya. Ia kemudian dimasukkan ke tubuh pesakit tenat yang lain sebagai keimunan pasif bagi melawan virus itu.
'Convalescent plasma' lawan virus Covid-19
Pautan : https://www.hmetro.com.my/sihat/2020/04/565468/convalescent-plasma-lawan-virus-covid-19


Plasma darah ialah komponen cecair kuning pucat di dalam darah yang biasanya mengekalkan sel darah di dalam seluruh darah dalam ampaian. Cecair ini membentuk kira-kira 55% keseluruhan isi padu darah badan.[1]

Cecair ini merupakan bahagian bendalir dalam pembuluh darah bagi bendalir luar sel (semua bendalir badan di luar sel). Cecair ini kebanyakannya merupakan air (sehingga 95% mengikut isi padu), dan mengandungi protein terlarut (6-8%) (i.e.—albumin, globulin, dan fibrinogen),[2] glukosa, faktor pembekuan, elektrolit (Na+, Ca2+, Mg2+, HCO3-, Cl-, etc.), hormon, dan karbon dioksida (plasma sebagai medium utama untuk pengangkutan produk kumuh).

Plasma juga bertindak sebagai rizab protein badan manusia. Plasma memainkan peranan penting dalam kesan osmosis dalam pembuluh darah yang mengekalkan elektrolit dalam bentuk seimbang dan melindungi badan daripada jangkitan dan gangguan darah.[3]
Plasma darah
Pautan : https://ms.wikipedia.org/wiki/Plasma_darah

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.