13 Apr 2020

Tulis "saya tidak mematuhi arahan perintah berkurung dan meminta maaf" 500 kali

Esok 14 April 2020, maka berakhirlah tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Fasa Kedua. Seterusnya kita akan melalui Fasa Ketiga Perintah Kawalan Pergerakan bermula 15 APril 2020 sehingga 28 April 2020.

Terdahulu, ekoran permohonan rakyat agar kedai gunting rambut dibenarkan beroperasi. Yang Berhormat Perdana Menteri telah memberi kebenaran di dalam ucapan beliau. Namun begitu telah ditarik balik setelah diteliti dari semua aspek keselamatan. Kebanyakan netizen dan saya menyambut baik keputusan ini kerana mengambil kira kes luar negara yang melibatkan pengusaha kedai gunting rambut yang dilaporkan oleh pihak media.

Tukang gunting maut dijangkiti Covid-19
Pautan : https://www.hmetro.com.my/global/2020/04/565206/tukang-gunting-maut-dijangkiti-covid-19
Tukang gunting rambut di Mississippi meninggal dunia selepas berterusan menerima pelanggan ketika pandemik Covid-19 masih menular. Eugene Thompson dilaporkan menghembuskan nafas terakhir kurang seminggu selepas menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke- 46.

iHeart Radio memetik laporan Gossip On This melaporkan, Thompson meninggal dunia di Hospital St Dominic, minggu lalu iaitu hampir sebulan selepas disahkan positif jangkitan Covid-19.


Sebagaimana diketahui, tindakan kawalan pergerakan bukan hanya diambil oleh negara kita sahaja. Malah terdapat sebilangan negara yang telah mengaktifkan perintah berkurung dalam usaha mengekang penularan virus Covid-19.


Diakui kadar kesedaran dan pematuhan di beberapa negara masih belum memuaskan. Bukan niat menunding jari kepada negara-negara lain. Kadar tangkapan ingkar PKP terus menunjukkan peningkatan. Entah di mana silapnya..

PKP: Tangkapan ingkar PKP naik 20.6 peratus
Pautan : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/04/676601/pkp-tangkapan-ingkar-pkp-naik-206-peratus
Kadar penahanan individu menerusi sekatan jalan raya dan rondaan oleh pihak berkuasa itu melonjak kepada 1,471 orang semalam, berbanding 1,220 orang kelmarin. Kompaun RM1,000 kerana ingkar PKP juga meningkat dengan membabitkan 949 individu semalam, berbanding 854 individu kelmarin.


Saya berminat untuk mengupas pendekatan yang diambil oleh beberapa orang polis tempatan Mumbai. Inisiatif ini kelihatan sangat ringkas, namun cukup memberikan kesan untuk menunjukkan komitmen pihak berkuasa kepada pesalah sebagai amaran awal sebelum hukuman lebih berat diberikan sekiranya masih ingkar.

COVID-19: Diperintah tulis permohonan maaf 500 kali
Pautan : https://www.bharian.com.my/dunia/asia/2020/04/676728/covid-19-diperintah-tulis-permohonan-maaf-500-kali


Pegawai polis tempatan, Vinod Sharma, berkata mereka diarahkan menulis ‘saya tidak mematuhi arahan perintah berkurung dan meminta maaf’ sebanyak 500 kali.

Lebih 700 pelancong dari Amerika Syarikat (AS), Australia, Mexico dan Israel yang menetap di kawasan terbabit didapati tidak mengendahkan arahan perintah berkurung itu, kata Sharma sambil menambah, hukuman luar biasa berkenaan dibuat untuk memberi pengajaran kepada mereka.

Menurut polis, mereka akan mengarahkan semua hotel di kawasan sekitar untuk membenarkan penghuni keluar hanya jika mereka ditemani penduduk tempatan. Sharma berkata, premis yang mengingkari arahan itu akan berdepan tindakan undang-undang.


Begitu lah ceritanya...

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.