Breath-Holding Spells mimpi ngeri ibu bapa moden

Kesian kat mak mak yang pernah nampak anak kena Breath-Holding Spells ni depan mata kepala sendiri.

Ramai benar yang mengadu dah jadi trauma tiap kali dengar anak nangis. Takut sangat benda mengerikan tu jadi balik pada anak.

Saya ingat lagi cerita seorang mak ni.

Anak lelakinya baru je berusia setahun lebih. Ada satu hari tu, tengah elok budak tu duk main seorang diri, abangnya datang mendekat kemudian tak semena-semena terus rampas mainan dari tangan budak tadi.

Meraung panjang lah si anak sambil terjerit-jerit kemarahan. Namun yang paling mengejutkan, tiba-tiba je tangisan budak tu terhenti lalu terbaring senyap. Collapse!


Gambar screenshoot dari video youtube di bawah.

Kedua belah mata terpejam.

Kulit wajah dan warna bibirnya berubah jadi kebiruan.

Seluruh tubuhnya lembik. Kaku tak bergerak!

Dan keadaan mendebarkan tu berterusan hampir satu minit.

Kata si emak menyambung cerita, “Benda tu berlaku sangat pantas. Depan mata saya sendiri dia berhenti bernafas. Mulut saya dah tak mampu nak ucap apa-apa melainkan saya jerit ya Allah, ya Allah! Panik!

Jantung rasa macam nak terkeluar. Air mata saya mengalir memang dah tak dapat nak tahan sebab saya duk rasa anak saya dah mati!”

Tak berapa lama lepas tu barulah anak kecil tadi mula terbatuk-batuk sikit dan mengerdipkan mata. Mukanya pun beransur-ansur kembali kemerahan. Dah sedar balik tapi masih kelemahan.


Kawan-kawan,

Breath-Holding Spells ni boleh berlaku pada kanak-kanak yang sihat dalam lingkungan umur 6 bulan hingga 6 tahun.

Malah lebih kerap berlaku pada anak yang ada ahli keluarganya turut mengalami Breath-Holding Spells, anak yang mempunyai genetic problem dan kekurangan sel darah merah (anemia).

Selalunya gejala ni berlaku bila si kecil kita berada dalam mood ketakutan, terkejut yang amat sangat, kesakitan, frustrated atau terlampau sedih.

Sebenarnya tu adalah involuntary reflex dan biasanya kanak-kanak yang mengalaminya akan bernafas balik macam biasa dalam masa kurang satu minit.

Ianya tak memudaratkan si kecil atau kacau perkembangan otaknya, namun ia akan jadi suatu pengalaman yang tak kan kita dapat lupakan.



Ini yang perlu dibuat kalau mak ayah berdepan dengan keadaan anak terkena Breath-Holding Spells ni:

👉 Tolong tenangkan diri sendiri dan jangan panik.

Saya tahu bukan mudah nak relax bila tengok darah daging sendiri dalam keadaan begitu tapi percayalah, kita tak akan dapat bantu anak kita tu kalau kita tak dapat kawal diri sendiri.

👉 Baringkan anak kita dalam posisi mengiring. Tolong jangan goncangkan badan si kecil tu ye.

👉 Make sure tak ada sebarang objek atau makanan kat dalam mulut anak kita. Benda tu boleh buatkan dia tercekik masa tempoh dia tak bernafas tu.

👉 Alihkan jugak barang yang ada kat keliling dia waktu tu. Kita tak nak dia terkena objek yang berbahaya sekiranya tiba-tiba dia mengalami sawan.

👉 Namun hati-hati, sekiranya si kecil tak bernafas balik macam biasa lebih 1 minit, kena cepat-cepat berikan bantuan kecemasan. Yang ni saya akan ajar lain kali insyaAllah.

👉 Biasanya parent yang ada pengalaman berdepan situasi ni lebih tenang dan tahu apa nak buat jika ia berlaku lagi.

Saya nasihatkan untuk mak ayah yang pertama kali jumpa keadaan ni, segeralah bawalah si kecil ke fasiliti kesihatan untuk pemeriksaan.

Penting sangat untuk confirmkan apa yang berlaku tu bukan sawan dan juga bukan berpunca daripada penyakit jantung.

Tolong save siap-siap ilmu ni kat mana-mana dan #kongsikan jugak dengan semua mak ayah kat luar sana ye. Benda ni boleh je terkena pada anak kita sendiri. Mudah-mudahan waktu tu kita semua bersedia dan tahu apa nak buat.

Dr Ahmad Luqman Bukhari.

Jemput follow FB ni dan klik set “See First” supaya mak ayah tak kan terlepas ilmu mahal tentang kesihatan anak-anak kita.

P/s: Saya baru je upload video situasi si kecil terkena Breath-Holding Spells ni kat group telegram saya. Mana yang nak lebih faham bagaimana benda ni terjadi bolehlah tengok kat situ ya. Klik https://t.me/notaALB .

Kredit : Dr Ahmad Luqman Bukhari
Pautan : https://www.facebook.com/ahmadluqmanbukhari


Video berkaitan hasil carian di youtube sebagai rujukan.



Begitulah ceritanya...

0 comments:

Catat Komen

Thanks for your comment.