14 Jun 2020

Bekas pesakit Covid-19 terkejut kos rawatan RM4.7 juta


Sebagaimana yang diketahui umum, pesakit yang positif Covid-19 akan ditempatkan di Hospital Sungai Buluh, Hospital Shah Alam dan Hospital Rehabilitasi Cheras untuk menjalani rawatan lanjut. Tempoh rawatan ini bergantung kepada keputusan beberapa ujian dan proses ini memerlukan masa yang agak lama agar pesakit benar-benar pulih sepenuhnya.

Menurut Dr Noor Hisham, jabatan sedia ada dari dua tingkat yang dikosongkan itu dipindahkan ke fasiliti perubatan berhampiran supaya Hospital Sungai Buloh boleh menumpukan kepada penyakit berjangkit seperti kes-kes COVID-19.

Apabila ditanya sama ada hospital untuk penyakit berjangkit di Sungai Buloh adalah buat sementara waktu sehingga wabak itu berakhir, ketua pengarah kesihatan itu berkata: "Ada permintaan supaya kami mendapatkan hospital bagi penyakit berjangkit, maka kami akan jadikan Hospital Sungai Buloh sebagai hospital untuk penyakit berjangkit yang kekal."


Beliau berkata selain Hospital Sungai Buloh sebagai pusat perubatan yang dikhususkan merawat kes COVID-19, Hospital Shah Alam dan Hospital Rehabilitasi Cheras turut memainkan peranan yang sama.Hospital Sungai Buloh bakal dijadikan hospital untuk penyakit berjangkit
Pautan : http://www.astroawani.com/berita-malaysia/hospital-sungai-buloh-bakal-dijadikan-hospital-untuk-penyakit-berjangkit-233100


Bila bercakap tentang kos, boleh dikatakan rakyat Malaysia sememangnya sangat beruntung kerana kos rawatan yang dikenakan oleh hospital-hospital kerajaan jauh lebih rendah dari negara-negara lain. Namun begitu, mutu perkhidmatan dan rawatan yang diberikan jelas setanding malah jauh lebih efisien.

Caj Rawatan
Pautan : https://www.moh.gov.my/index.php/pages/view/162


Setakat ni tiada rungutan atau komplen yang didengari dari bekas pesakit Covid-19 yang telah sembuh melainkan pujian kepada pihak kakitangan hospital yang telah memberikan perkhidmatan yang amat cemerlang. 

Menceritakan pengalamannya ketika disahkan dijangkiti COVID-19, adik perempuan kepada kes kesembilan dan kes pertama jangkitan tempatan itu berkata, beliau tidak dapat menerima berita itu dan tidak pernah menjangka COVID-19 akan membabitkan keluarga dan dirinya

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada kakitangan hospital itu kerana memberi layanan yang baik, sepanjang menjalani rawatan.


Wanita itu turut menyeru orang ramai supaya bertenang dan saling membantu antara satu sama lain, selain tidak perlu risau untuk mendapatkan pertolongan atau pun bantuan perubatan, jika mempunyai gejala jangkitan.

COVID-19: Pesakit ke-13 cerita pengalaman kembali pulih
Pautan : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/02/658188/covid-19-pesakit-ke-13-cerita-pengalaman-kembali-pulih


Ceritanya, seorang warga emas Amerika Syarikat (AS) berusia 70 tahun yang hampir mati akibat COVID-19, terkejut apabila menerima bil perbelanjaan hospital berjumlah AS$1.1 juta (RM4.7 juta), lapor Seattle Times.

Michael Flor dimasukkan ke sebuah hospital di bandar sebelah barat laut AS pada 4 Mac lalu, dan tinggal selama 62 hari, dan pada satu ketika hampir mati sehingga jururawat terpaksa menghubungi isteri dan anaknya untuk mengucapkan selamat tinggal.

Bagaimanapun, lelaki berkenaan pulih dan disahkan bebas daripada jangkitan COVID-19 pada 5 Mei lalu sehingga mengejutkan petugas hospital itu, dan kemudian menerima bil sebanyak 181 halaman berjumlah AS$1,122,501.04, katanya kepada akhbar itu.

Jumlah perbelanjaan itu termasuk AS$9,736 sehari untuk bilik rawatan intensif, hampir AS$409,000 bayaran transformasi menjadi bilik steril selama 42 hari, AS$82,000 untuk penggunaan ventilator selama 29 hari, dan hampir AS$100,000 untuk dua hari ketika prognosisnya mengancam nyawa.


Flor dilindungi oleh Medicare, program insurans kerajaan untuk warga emas, sekali gus dia tidak memerlukan keluar wang sendiri, menurut Times.Warga emas bekas pesakit COVID-19 terima bil rawatan AS$1.1 juta
Pautan : https://www.bharian.com.my/dunia/amerika/2020/06/700102/warga-emas-bekas-pesakit-covid-19-terima-bil-rawatan-as11-juta


Beberapa negara lain turut mengambil inisiatif seperti membayar 90% daripada kos hospital dan menanggung kos untuk merawat pesakit COVID-19 yang diambil dari negara jiran.

Dalam ucapan pertemuan Pasukan Petugas Kebangsaan untuk Menghadapi Covid-19, Presiden Iran Hassan Rouhani dilaporkan berkata Iran telah memperkuatkan lagi sistem penjagaan kesihatannya termasuk meningkatkan peruntukan untuk rawatan kesihatan rakyat.

"Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, asas-asas sistem penjagaan kesihatan sangat kuat dimana sesiapa yang datang ke hospital kosnya dibayar 90% oleh kerajaan, dan anda melihat pesakit di negara-negara yang berbeza perlu membayar 130 dollar untuk ujian pertama dan mereka juga perlu membayar kos tambahan untuk setiap hari apabila mereka tinggal di hospital."

“Negara kita harus bangga dengan rancangan ini, semuanya bekerja bersama dan anda dapat melihat hari ini bahawa kita telah menjadi lebih integrasi daripada hari-hari sebelumnya."


“Hari ini, di samping penyakit Covid-19, terdapat perpaduan di seluruh negara,” kata Hassan Rouhani.90% kos rawatan Covid-19 ditanggung oleh kerajaan, kata Presiden Iran
Pautan : https://malaysiadateline.com/90-kos-rawatan-covid-19-ditanggung-oleh-kerajaan-kata-presiden-iran/


Jerman akan menanggung kos untuk merawat pesakit COVID-19 yang diambil dari negara jiran Kesatuan Eropah (EU) sebagai tanda muhibah, kata Menteri Kesihatan Jens Spahn hari ini.


Jerman telah terhindar dari krisis COVID-19 terburuk yang dialami oleh beberapa negara jirannya di Eropah, dan telah mengambil pesakit - terutama dari Perancis - untuk menghilangkan tekanan pada sistem penjagaan kesihatan mereka yang berlebihan.

Sehingga penghujung April 2020, ekonomi terbesar di Eropah itu mempunyai lebih 140,000 kes yang disahkan dan 4,404 kematian, sementara Sepanyol dan Itali masing-masing melaporkan lebih 20,000 kematian.

Perancis mempunyai hampir 20,000 kematian sementara Britain lebih daripada 16,000.

Jerman mempunyai 28,000 katil di unit rawatan rapi sebelum bermulanya krisis dan sejak itu jumlahnya meningkat menjadi 30,000.


Lebih 12,600 katil masih kosong semalam, menurut Persatuan Antara Jurusan untuk Perubatan Intensif dan Kecemasan (DIVI).COVID-19: Jerman tanggung kos rawatan pesakit warga asing
Pautan : https://www.bharian.com.my/dunia/eropah/2020/04/679626/covid-19-jerman-tanggung-kos-rawatan-pesakit-warga-asing

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.