19 Jun 2020

Gaji penjawat awam akan dipotong dan tiada bonus tahun ini


Ini berita yang kurang enak untuk dikongsikan. Ditambah lagi sekarang seluruh dunia sedang bergelut dengan pandemik covid-19. Terkadang keputusan yang tidak popular perlu dilaksanakan oleh pihak kerajaan. Diharap pihak yang terkesan dengan keputusan ini dapat menghadapi ujian ini dengan tabah dan semoga pandemik Covid-19 cepat berlalu.

Berita Harian Singapura melaporkan, dengan keadaan ekonomi muram itu, kerajaan Singapura telah memutuskan bahawa tiada bonus pertengahan tahun akan diberikan kepada penjawat awam tahun ini.

Malah, pegawai awam dalam gred 'superscale' akan dipotong gaji sekali sebanyak 0.5 hingga 1 bulan, dengan mereka yang bergaji lebih tinggi dikenakan potongan gaji lebih besar.


Ini berikutan potongan gaji yang diumumkan sebelum ini membabitkan pegawai kanan perkhidmatan awam dalam kedudukan kepimpinan utama yang dipotong gaji sebanyak 0.5 bulan pada Februari lalu.

Pengumuman itu dibuat Jabatan Perkhidmatan Awam dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Keputusan itu diambil selepas jabatan itu membuat rundingan dengan kesatuan sektor awam.

"Berdasarkan anggaran terkini, Kementerian Perdagangan dan Perusahaan menurunkan ramalan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) 2020 kepada -7.0 peratus hingga -4.0 peratus daripada ramalan sebelumnya iaitu -4.0 peratus hingga -1.0 peratus," kata kenyataan itu.


Potong gaji penjawat awam, tiada bonus tahun ini
Pautan : https://www.hmetro.com.my/global/2020/06/591181/potong-gaji-penjawat-awam-tiada-bonus-tahun-ini

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.