3 Jun 2020

Johor berdepan pilihanraya umum perebutan kuasa tidak diselesaikan segera


Dewan Undangan Negeri di Malaysia terdiri daripada Sultan atau Yang di-Pertua Negeri sebagai ketua negeri, seorang Speaker dan ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN). ADUN terdiri dari orang yang dilantik mengikut Perlembagaan Persekutuan. ADUN akan dikekalkan selama lima tahun sekiranya tidak dibubarkan dalam jangka masa tersebut. 

Sultan atau Yang DiPertua Negeri boleh membubarkan Dewan Undangan Negeri. Setelah dibubarkan, pilihan raya umum mesti diadakan dalam jangka masa enam puluh (60) hari dari tarikh pembubaran.

Dewan Undangan Negeri di Malaysia
Pautan : https://ms.wikipedia.org/wiki/Dewan_Undangan_Negeri_di_MalaysiaTerbaru Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar memberi amaran untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) serta-merta jika perebutan kuasa dalam kalangan wakil rakyat negeri ini terus berlaku.

Dalam muat naik di akaun Facebook rasmi baginda, Sultan Ibrahim bertitah, baginda amat kecewa dengan kemelut politik yang masih berlaku di Johor.

Sultan Ibrahim bertitah, baginda akan memberi peluang kepada rakyat Johor untuk memilih wakil mereka yang baharu.

Baginda turut mengingatkan pengundi agar memilih pemimpin yang betul-betul ingin berkhidmat untuk rakyat dan negeri, bukan untuk parti atau diri sendiri.

'Kalau ada lagi perebutan kuasa, saya bubar DUN' - Sultan Johor
Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/06/585454/kalau-ada-lagi-perebutan-kuasa-saya-bubar-dun-sultan-johor


Dewan Negeri Johor (Tulisan Jawi: ديوان نڬري جوهر) terdiri daripada 56 kawasan Dewan Undangan Negeri. Pemilihan ADUN dibuat semasa pilihan raya umum atau pilihan raya kecil yang diadakan di dalam tempoh sepenggal (5 tahun). Dewan Negeri Johor dinaungi oleh Baginda Sultan Johor sebagai Ketua Negeri. Speaker atau Yang Dipertua Dewan Negeri Johor yang terkini ialah Suhaizan Kayat. 

Kesemua ahli-ahli politik bagi Dewan Negeri Johor bersidang di Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar, Iskandar Puteri, Johor.[1] Berdasarkan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri 1895 Bahagian 2 Fasal 2, pembukaan rasmi Dewan Negeri Johor dilakukan oleh Sultan pada setiap pertengahan tahun. 

Dewan Negeri yang hendak bersidang mestilah mempunyai bilangan Ahli mengikut jumlah kawasan Dewan Undangan Negeri (56 bagi  penggal sekarang), yang termasuk seorang Speaker, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (EXCO) dan Ahli Dewan Negeri.

Dewan Negeri Johor
Pautan : https://ms.wikipedia.org/wiki/Dewan_Negeri_Johor

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.