Tiada pendaftaran pengundi berumur 18 tahun sehingga Julai 2021


Sebagaimana yang diketahui, selepas 10 hari Rang Undang-undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) 2019 diluluskan di Dewan Rakyat, ia diluluskan di Dewan Negara pada 25 Julai 2019 dengan majoriti dua per tiga.

Dengan kelulusan pindaan terhadap Perlembagaan Persekutuan itu, pilihan raya pada masa hadapan menyaksikan pengundi berusia 18 tahun dibenarkan mengundi dan menjadi calon berbanding usia 21 tahun sebelum ini selain pendaftaran pengundi akan dilakukan secara automatik.


Pindaan berkenaan memperoleh sokongan 47 daripada 68 ahli Dewan Negara iaitu melebihi dua pertiga undian majoriti yang diperlukan, selepas 24 senator mengambil bahagian dalam sesi perbahasan.Dewan Negara lulus umur mengundi 18 tahun
Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/07/479410/dewan-negara-lulus-umur-mengundi-18-tahun

Selesai satu perkara. Sekarang bekan telah beralih ke kumpulan pelaksana iaitu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Terbaru SPR telah mengumumkan bahawa pendaftaran pengundi berusia 18 tahun, masih belum dilaksanakan lagi.

Pengerusinya, Datuk Azhar Azizan Harun, berkata ini sekali gus menafikan maklumat yang tular di media sosial yang mengajak rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas untuk mendaftar sebagai pengundi.


Menurut beliau, pendaftaran pengundi 18 tahun akan dilaksanakan serentak dengan pendaftaran pemilih secara automatik setelah segala persiapan SPR diselesaikan termasuklah penyediaan pindaan kepada Peraturan-peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002 dan undang-undang lain yang berkaitan, penyediaan prosedur operasi standard (SOP) serta penyediaan sistem dan infrastruktur.Kesemua persiapan ini dijangka selesai selewat-lewatnya pada Julai tahun hadapan.


SPR dari semasa ke semasa akan mengeluarkan kenyataan media rasmi untuk sebarang perkembangan terkini dan beliau menyeru kepada orang ramai untuk merujuk terlebih dahulu kepada SPR melalui laman rasmi www.spr.gov.my atau Facebook rasmi SPR atau menghubungi talian 03-8892 7200 bagi mengelakkan penularan berita palsu.


Pendaftaran pengundi 18 tahun belum dilaksana - SPR
Pautan : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/06/697395/pendaftaran-pengundi-18-tahun-belum-dilaksana-spr

0 comments:

Catat Komen

Thanks for your comment.