25 Jul 2020

Ejen Gelang Covid-19 buat pernyataan mengelirukan dikompaun RM50000


Sekiranya anda seorang yang aktif melayari laman sosial Facebook, mungkin anda pernah terlihat seseorang menjual gelang yang didakwa dapat melindungi si pemakai daripada Covid-19.
Dah macam tangkal!! 


Laman Lobak Merah telah mengulas secara lanjut berkenaan seorang 'akak' yang telah mengklaim perkara di atas sebelum ni dan menurutnya, rata-rata netizen menolak akan kesahihannya perkara ini.

"Macam getah rambut je" - [Video]
Ada Yang Jual Gelang Covid-19, Katanya boleh lindungi Diri Dari Virus? Pautan : https://lobakmerah.com/macam-getah-rambut-je-video-ada-yang-jual-gelang-covid-19-katanya-boleh-lindungi-diri-dari-virus/
Laman Cari.com.my turut mengulas tentang berita viral ini 2 bulan lepas. Penulis juga turut menyarankan agar orang ramai tidak mudah terpengaruh dengan lambakan ubat -ubat dan produk di pasaran. 

Tak Perlu Ubat Atau Suplemen, Pakai Gelang Je Boleh Lindungi Dari COVID-19
Pautan : https://bm.cari.com.my/portal.php?mod=view&aid=54166&fbclid=IwAR2hCc9A3i3VqCOifkapG0pJ-1oU_FF11YqUS3l2k-oCSNtVnbkTWp_tIXE


Terkini laman berita Berita Harian telah menyiarkan perintah kompaun sebanyak RM50000 yang telah dikenakan ke atas seorang ejen syarikat jualan langsung. Beliau didapati telah membuat penyataan mengelirukan dengan mempromosikan gelang yang didakwa mampu mencegah wabak COVID-19 di laman Facebook miliknya.
Mungkinkah orang yang sama??


Menurut Pengarah Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Iskandar Halim Sulaiman, berkata tindakan itu dibuat hasil aduan orang ramai selepas penjualan gelang berharga RM580 itu tular di platform media sosial berkenaan.

"Penalti bagi kesalahan ini adalah di bawah Seksyen 25, Akta Perlindungan Pengguna 1999 iaitu bukan suatu pertubuhan perbadanan yang melakukan kesalahan, didenda tidak lebih RM 100,000 atau dipenjarakan selama tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya.


"Bagi kesalahan kali kedua atau berikutnya, boleh didenda tidak lebih RM250,000 atau dipenjarakan tidak lebih enam tahun atau kedua-duanya," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Iskandar Halim berkata, KPDNHEP serius dalam memastikan pengguna tidak terpedaya dengan promosi atau penyataan mengelirukan mengenai kegunaan sesuatu produk.


"Selain itu, semua pihak yang menjual dan mempromosikan produk diingatkan supaya sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan kerajaan," katanya.Sudah ada yang terbeli ke??

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.