Gamat Malaysia jadi buruan nelayan Vietnam


Gamat merujuk kepada sejenis haiwan yang hidup di dasar laut di dalam kelas Holothuroidea. Ia tidak mempunyai anggota yang menjulur keluar dan lebih berbentuk timun. Oleh itu, ia juga dikenali sebagai timun laut dan teripang di sesetengah tempat.

Gamat juga dijadikan sebagai minyak ubat, disebabkan ketahanannya yang mampu hidup walaupun dipotong dua, oleh itu dijadikan ubat bagi merawat luka dan untuk cepat sembuh selepas pembedahan dalam perubatan Melayu.

Gamat
Pautan : https://ms.wikipedia.org/wiki/GamatDalam pada itu, terdapat banyak lagi jenis spesies gamat. Secara umumnya, ia adalah spesies yang tidak bertulang dan mempunyai tubuh badan yang lembut. Kepelbagaian bentuk silinder yang dimilikinya adalah menyerupai tumbuhan daratan mentimun, maka tidak hairanlah ia digelar mentimun laut. Berikut merupakan antara spesies-spesiesnya:

  • Holothuria scabra
  • Holothuria spinifera 
  • Holothuria fuscogilva
  • Actinopyga mauritiana
  • Apostichopus japonicus
  • Parastichopus californicus 
  • Thelenota ananas
  • Acaudina molpadioides

Haiwan ini boleh membesar daripada beberapa millimeter sehingga mencapai saiz melebihi dua meter panjang. Ia terdiri daripada pelbagai kombinasi warna seperti hitam, putih, merah atau biru. Dalam pada itu, ia mempunyai taburan habitat yang luas di seluruh dunia termasuk di perairan Malaysia seperti di Pulau Langkawi dan Pulau Tioman.

Menurut kajian, ia mengandungi protein yang sangat tinggi iaitu sekitar 55% di samping pelbagai lagi nutrien yang lain seperti mucopolysaccharides dan saponin. Manakala, kandungan lemak di dalamnya pula adalah sangat rendah. Selain itu juga, ia turut mengandungi vitamin E yang terkandung dalam cecair badannya yang mempunyai aktiviti antioksida yang berfungsi dalam sistem pertahanan. Ini mampu mengurangkan risiko individu daripada dijangkiti penyakit sekali gus mengekalkan kesihatan tubuh badan.


Selain itu, kajian awal juga menunjukkan bahawa ia mengandungi nutrien yang boleh berfungsi sebagai antibakteria, antifungus, antikanser atau antiradang. Ini menunjukkan bahawa haiwan ini mempunyai kegunaan yang meluas dan tidak hanya terhad kepada penyelesaian masalah kulit dan kesihatan yang umum sahaja.

Gamat: Hidupan Laut yang Kaya Khasiat
Pautan : https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/pemakanan/manfaat-gamat/#gref


Kini gamat merupakan satu komoditi yang bernilai tinggi dan dipasarkan begitu meluas. Industri gamat telah lama wujud dan sehingga kini permintaan gamat masih tidak dapat dipenuhi oleh sumber tempatan.


Pendaratan gamat menyumbang sebahagian daripada jumlah pendaratan perikanan tangkapan negara.  Industri  gamat telah menjadi satu aktiviti komersial di Malaysia seperti industri pembuatan farmaseutical, kosmetik, ubat-ubatan dan makanan tambahan.

Gamat merupakan spesies baru yang bernilai tinggi yang mula diberi tumpuan dalam RMKe-10. Bagaimanapun, teknologi pembenihan gamat masih di peringkat R&D dan ternakan belum berkembang dengan baik disebabkan bekalan benih yang terhad. Pada masa ini, ternakan gamat masih tertumpu di negeri Sabah dan Langkawi, Kedah.


Untuk ternakan, sistem kandang di laut (pen culture), kolam atau sistem pen dalam kolam boleh digunakan. Di Malaysia, tiada hatceri tempatan yang mengeluarkan benih gamat untuk tujuan komersial. Sebagai langkah permulaan, Jabatan Perikanan sedang menjalankan penyelidikan pembenihan gamat di Hatceri Gamat Sementara di Bukit Malut, Langkawi.

Gamat
Pautan : https://www.dof.gov.my/index.php/pages/view/2374Disebabkan kebaikan dan khasiat yang boleh diperolehi dari gamat. Ia mula mendapat perhatian bukan sahaja di Malaysia bahkan negara - negara jiran. Bukti yang jelas ialah beberapa siri penangkapan nelayan Vietnam yang memaauki perairan negara secara haram sejak beberapa tahun kebelakangan.

Berikut adalah merupakan beberapa sedutan akhbar online yang melaporkan penangkapan nelayan dari Vietnam.

Nelayan Vietnam 'kaut' gamat dicekup
Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/07/602466/nelayan-vietnam-kaut-gamat-dicekup
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 Julai 2020 @ 6:55 PM

9 ditahan curi gamat [METROTV]
Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/01/413450/9-ditahan-curi-gamat-metrotv
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 18 January 2019 @ 1:17 PM

Pencuri gamat
Pautan : https://www.hmetro.com.my/node/204210
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 8 Februari 2017 @ 7:18 AM

Tahan nelayan asing ambil gamat
Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2016/01/107753/tahan-nelayan-asing-ambil-gamat
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 16 January 2016 @ 7:08 AM

APMM tahan nelayan Vietnam
Pautan : https://www.hmetro.com.my/node/34452
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 3 Mac 2015 @ 2:09 PM


Kesemua kes di atas disiasat mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Perikanan 1985 yang memperuntukkan denda maksimum RM1 juta bagi pemilik bot dan tekong serta tidak melebihi RM100,000 bagi awak-awak atau penjara tidak lebih dua tahun jika sabit kesalahan.

0 comments:

Catat Komen

Thanks for your comment.