The Golden Goose sandwic bersadur emas urai bernilai RM1500

 

Kebiasaannya sandwic bersalut mentega kacang dan jeli adalah pilihan hidangan yang menjimatkan wang. Tetapi tidak bagi sandwic yang ditawarkan sebuah restoran di Chicago ini yang mungkin dikategori paling mahal di dunia apabila berharga AS$350 (kira-kira RM1,500).


Pemilik restoran, PB&J muncul dengan idea sandwic termahal di dunia itu selepas melihat sebuah restoran menyajikan sandwic dengan ditusuk pencungkil gigi disadur emas 24 karat pada kepingan roti. The Golden Goose dibuat daripada kepingan roti kemudian disadur emas urai (gold dust) bersama tepung dengan topping keemasan.Sekeping roti diapit bersama jem yang paling mahal di dunia, iaitu kismis merah dan putih yang sukar diperoleh. Satu balang 100 gram jem Maison Dutriez berharga 20 euro (RM99). The Golden Goose ditaburkan dengan salah satu jenis madu yang amat sukar diperoleh iaitu madu manuka yang diimport dari New Zealand berharga 371 euro (RM1,840) bagi setiap 250 gram.Madu manuka hanya dihasilkan daripada bunga pokok manuka yang terdapat di New Zealand. 


Resipi ini turut menggunakan bahan termurah iaitu mentega kacang Adams All-Natural. Harga sebotol mentega kacang dijual pada harga lima euro (RM24).


Sandwic RM1,500!

Pautan : https://www.hmetro.com.my/global/2020/08/615627/sandwic-rm1500

0 comments:

Catat Komen

Thanks for your comment.