Cara mengeluarkan anak kunci tersekat pada pintu

 

Pagi ni agak kelam-kabut sebab nak hantar anak ke sekolah (hari ahad). Kalau weekday agak smooth sebab saya bangun awal dan bersiap2 untuk ke tempat kerja.

Dah siap kunci grill boleh pulak anak kunci tersekat tak mau keluar. Kemurungan terus...😌


Balik dari hantar anak ke sekolah macam-macam usaha dan cara telah dicuba, namun tak dapat mengeluarkan kunci yang tersekat tu. Berikut kronologi kes anak kunci tersekat ni, saje nak berkongsi..


1. Goyang-goyangkan anak kunci sambil tarik..tak mau keluar.

2. Masukkan anak kunci pendua dari dalam rumah..tak boleh pusing pulak.

3. Buka skru pemegang pintu, tolak dari arah luar dan dalam..takde apa kesan.

4. Whatsapp tuan rumah..takde contact no. tukang pintu. Seawal jam 8 pagi dah gegar tuan rumah. Sorry3 kacau hari minggu akak.. 😅

5. Cari nama tukang rumah dan seangkatan dengannya di Kulai kat google. Jumpa contact person Pak Ali. Sedap caller ringtone abang, lagu Achik-Nana..😅



Pak Ali pun tak boleh tolong setelkan dan rekomen cari kat internet "en. taib tukang pintu/kedai pintu kulai" atau "en taip tukang pintu/kedai pintu kulai" melalui voice message, saya tak pasti mana satu. Saya segan nak tanya2 banyak kali..tapi search kat internet dua-dua kombinasi pun takde.. 😟 apa2cpun terima kasih bang.

6. Telefon teknisyen kilang..cadangannya drill ja pintu tu. aduhhai.. rumah sewa ni bang 😄

7. Spray WD-40..pun takde efek.

Berhenti dulu sarapan laksam beli kat kedai Selera Pantai Timur Indahpura, Kulai..sambil fikir langkah seterusnya 😆


8. Whatsap kat group whatsap tempat kerja "Group jual-beli" tanya sape2 kenal tukang pintu/kunci.. then, someone share contact no. Locksmith Kulai (Mr. Foong). Terus whatsapp dia..beserta gambar anak kunci yang tersekat pada pintu. Jom support side project x-colleague saya tu ☺️



Sementara tunggu reply, main game cam candy crush kat Shopee apps, dah level terakhir (160) 😎..


Mr. Foong anta voice message advice suh ketuk kunci perlahan-lahan sehingga masuk habis..kemudian pusing anak kunci ke kedudukan melintang dan tarik keluar. Iye, kunci tu tersekat pada kedudukan menegak dan nak keluarkan kena dalam kedudukan melintang. Terima kasih sir untuk advise..


9. Ketuk kunci guna tukul agak berhati-hati..takut rosak pintu. cam takde efek pun. kunci boleh tarik lagi tapi sangkut.. 😓 

10. Teruskan ketuk guna tukul, tapi kali ni lagi kuat.. dan anak kunci jongketkan ke atas sikit. cam engineering instinct yang bagitau try je la buat camni mungkin hujung anak kunci boleh capai ape2..bukan saka yer 😅

11. Rasanya lebih 10 kali ketuk, berhenti dan cuba tarik anak kunci..anak kunci tak bergerak langsung bila ditarik, nak pusing pun tak mau gerak cam tersangkut kat sesuatu.

12. Ketuk lagi dengan tukul tapi lagi laju dan perlahan..anak kunci didorong masuk dan terus masuk kesemuanya.

13. Inilah detik kejayaannya, cuba pusing anak kunci ke kedudukan melintang dan tarik perlahan-lahan. Terasa agak kasar sikit pergerakan anak kunci dan berjaya!!!! 😱😱😱


Untuk meraikan kejayaan ni, saya terus ke meja makan dan brunch nasi kerabu+solok lada+telur asin-ayam bakar. takleh makan time berduka tadi..



Begitulah ceritanya dan cara untuk mengeluarkan anak kunci yang tersekat pada pintu.

0 comments:

Catat Komen

Thanks for your comment.