• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

tafsir mimpi menurut al-quran dan as-sunnah

sekadar berkongsi.
anda hanya perlu taip seringkas dan setepat mungkin di dalam ruangan search.
kalau dah keluar..

You have either reached a page that is unavailable for viewing or reached your viewing limit for this book.

paham-paham sendiri la yer.hehee..
buku kat kedai pun tak boleh baca sampai habis =)

cara menghilangkan parut jerawat dan bintik hitam

Repost :
jerawat

boleh dikatakan semua orang ada jerawat. jerawat biasanya tidak tertumpu pada bahagian muka sahaja malahan turut menyerang bahagian-bahagian lain seperti kepala, bahagian belakang badan, bahagian dada dan tempat-tempat lain.


kenapa jerawat tumbuh???

antara pandangan menarik berpunca daripada faktor keturunan, ketakseimbangan hormon, kulit berminyak, alergik dan macam-macam lagi.

boleh baca info lengkap satu forum tentang kenapa jerawat tumbuh di TanyaSaja
sumber:http://tanyasaja.detik.com/pertanyaan/53269-kenapa-jerawat-bisa-tumbuh
tajuk:Kenapa jerawat bisa tumbuh?


Di sini akan dikongsikan beberapa petua untuk menyembuhkan jerawat dan juga menghilangkan parut jerawat.

Terusan Suez dibuka semula selepas MV Ever Given diiring ke Great Bitte Lake

 

MV Ever Given berjaya diapungkan semula dan Terusan Suez dibuka kembali untuk lalu lintas semalam.


Ia sekali gus memberi kelegaan selepas hampir seminggu kapal kontena besar itu tersangkut dan menyekat nadi utama perdagangan global berkenaan.


Krew kapal tunda membunyikan hon bagi meraikan kejayaan itu selepas kapal besar milik Jepun sepanjang lebih empat padang bola itu dilepaskan sepenuhnya dari tebing pasir Suez.



Harga minyak dunia reda dengan berita pembukaan semula jalan air yang menghubungkan Laut Mediterranean dan Laut Merah itu, yang menjadi laluan kepada lebih 10 peratus dagangan dunia


Pegawai Penguasa Terusan Suez (SCA), Khaled Taha memberitahu wartawan di bandar Ismailia, lalu lintas maritim bergerak semula selepas 'pengapungan semula berjaya'.


SCA bagaimanapun mengingatkan, ia akan mengambil masa lebih tiga hari untuk mengatasi kesesakan lalu lintas kapal yang tersekat di hujung utara dan selatan terusan berkenaan.


Dalam beberapa jam sebelum kapal itu beralih, kira-kira 425 kapal tersekat di laluan itu.


Penyedia perkhidmatan terusan, Leth Agencies, dalam ciapannya berkata, MV Ever Given 'diiring dengan selamat ke Great Bitter Lake' oleh pihak berkuasa.


Katanya, 43 kapal dijangka meninggalkan kawasan transit menuju selatan.


Syarikat data maritim, Lloyd's List, berkata halangan di terusan itu menjejaskan kira-kira AS$9.6 bilion (RM39.75 bilion) nilai kargo setiap hari antara Asia dan Eropah. - AFP


MV Ever Given berjaya diapungkan, Terusan Suez kembali dibuka

Pautan : https://www.bharian.com.my/dunia/afrika/2021/03/801648/mv-ever-given-berjaya-diapungkan-terusan-suez-kembali-dibuka

Projek penambahbaikan dan naiktaraf Hospital Angkatan Tentera Kem Terendak dijangka bermula Julai 2021

 

Projek penambahbaikan dan naik taraf Hospital Angkatan Tentera (HAT) di Kem Terendak, Melaka kini di peringkat penilaian teknikal tender dan dijangka akan bermula pada penghujung Julai ini.


Ia dimaklumkan ketika lawatan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang di kem berkenaan dengan tumpuan lawatan di 94 Hospital Angkatan Tentera (94 HAT) Terendak dan ketumbukan pasukan 10 Briged Para (10 Bgd Para).



Markas Angkatan Tentera Malaysia dalam satu kenyataan berkata, lawatan itu bertujuan mendapatkan perkembangan terkini rancangan kerja naik taraf bakal dilaksanakan di hospital berkenaan.


"Sepanjang lawatan di hospital itu, beliau ditaklimatkan oleh Pegawai Memerintah 94 HAT, Brigedier Jeneral Dr Mohamed Hatta Manis diiringi Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan, Leftenan Jeneral Datuk Dr Md Amin Muslan.


"Panglima Angkatan Tentera diberi taklimat khusus berkenaan kerja naik taraf kemudahan di hospital berkenaan meliputi kerja naik taraf keseluruhan Dewan Bedah, kerja naik taraf keseluruhan Wad ICU dan kerja naik taraf keseluruhan Jabatan Kecemasan.


"Selain itu, turut ditaklimatkan adalah kerja naik taraf keseluruhan Jabatan Bekalan Steril (CSSD), kerja penambahbaikan bumbung bangunan utama hospital, kerja naik taraf sistem bekalan air yang melibatkan pembinaan menara tangki air," katanya.


Menurutnya, lawatan itu turut memberi penerangan berhubung kerja naik taraf sistem lif utama pesakit iaitu penggantian lif penumpang, lif sisa klinikal dan lif ICU serta naik taraf sistem bekalan elektrik utama kompleks hospital melibatkan pembinaan pencawang elektrik baharu serta penggantian sistem janakuasa siap sedia.


Katanya, turut ditaklimatkan adalah kerja naik taraf sistem melawan kebakaran di blok pembedahan, ICU, Dewan Bedah dan Jabatan Bekalan Steril dan kerja naik taraf sistem bekalan gas perubatan.


"Semua kerja penambahbaikan dan naik taraf ini berdasarkan peruntukan RM40 juta untuk proses menaik taraf dan menyelenggara hospital berkenaan yang diumumkan Menteri Kanan Pertahanan pada 28 November lalu.


"Peruntukan itu bagi menampung keperluan semasa hospital berkenaan dalam menyediakan kemudahan kepada warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM), veteran dan komuniti setempat yang memerlukan," katanya.


Dalam pada itu, Affendi turut mengadakan lawatan di 10 Briged Para bagi melihat keupayaan atur gerak pasukan berkenaan sebagai salah satu elemen dalam Pasukan Aturgerak Cepat (PAC).


Beliau kemudian dianugerahkan Beret Merun dan Sayap Penerjunan Kehormat disempurnakan Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain.


"Penganugerahan beret dan sayap yang menjadi kebanggaan 10 Briged Para ini adalah penghormatan dan pengiktirafan briged berkenaan kepada individu, pemimpin tertinggi tentera atau kerajaan sama ada di dalam atau luar negara," katanya.


Hospital Angkatan Tentera dinaik taraf bermula Julai ini

Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/03/689374/hospital-angkatan-tentera-dinaik-taraf-bermula-julai-ini

Petua kurangkan misai atau janggut

Gunakan minyak tanah campurkan dengan bawang putih dan tumbuk lalu lumurkan pada misai atau janggut.

sumber : gempaq.org
daripada : ana81

simieY®~
saje je ni, xde benda nak buat..sambil2 tgk streaming tv. jenguk2 forum..
Da abes baca topik petua ni,skali Kawe teringat kisah2 silam.hohoo..
Kisah ni berlaku kira2 9 tahun lepas,kawe pun masih muda rumaja lagi.maklum la baru belajar form 5..
Kawe belajar di sekolah aliran teknik di Pengkalan Chepa, Kelate. Kompom ada yang boleh agak sekolah mana satu. Pakcik2 makcik2 kat kampung zaman tu panggil sekolah vo-k ja. harus di ingat, bukan skolah vokal yer kanak2 sekalian. skolah vokasional sebenarnya..

Kantoi rakam pekerja perempuan dalam tandas kilang guna kamera tersembunyi bawah sinki

 

Hobi pelik seorang lelaki yang gemar 'skodeng' rakan sekerja menggunakan kamera intip (spycam) mengundang padah apabila dia ditahan polis, kelmarin.


Lelaki berusia 41 tahun itu meletakkan kamera intip di bawah sinki dalam tandas wanita di kilang tempatnya bekerja di Taman Perindustrian Selayang, Batu Caves, dekat sini.



Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Arifai Tarawe berkata, perkara itu disedari seorang wanita yang juga pekerja di kilang terbabit selepas melihat satu objek berbentuk pen di bawah sinki berkenaan.


"Wanita itu kemudian mengambilnya dan membawa pulang ke rumah serta memeriksa pen terbabit sebelum mendapati terdapat beberapa rakaman video menunjukkan kemaluan dan mukanya serta beberapa rakan sekerjanya yang lain.


"Dia mengesyaki pen berkenaan adalah milik seorang pekerja dikenali kerana terdapat paparan muka suspek di dalam video itu ketika sedang meletak dan mengambil kamera intip," katanya dalam kenyataan, hari ini.


Arifai berkata, wanita berkenaan kemudian memaklumkan kejadian itu kepada majikannya sebelum membuat laporan polis.


Beliau berkata, susulan laporan polis diterima, sepasukan polis menahan suspek yang bekerja di kilang berkenaan.


"Siasatan mendapati, suspek bertindak berseorangan meletakkan kamera di bawah sinki dalam tandas perempuan di kilang berkenaan bagi tujuan rakaman video untuk kepuasan diri dan berbuat demikian sejak awal Mac lalu.


"Suspek kini direman selama empat hari bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan dan Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955," katanya.


'Skodeng' rakan sekerja dalam tandas sejak awal Mac

Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/03/689028/skodeng-rakan-sekerja-dalam-tandas-sejak-awal-mac

Polis buka kertas siasatan pematuhan SOP majlis perkahwinan Neelofa

 

Polis sudah membuka kertas siasatan dan akan memanggil penganjur majlis pernikahan selebriti popular, Neelofa, 32,dengan pelakon dan pendakwah bebas, Muhammad Haris Mohd Ismail atau PU Riz, 26, berkaitan pematuhan prosedur operasi standard (SOP).


Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, kertas siasatan sudah dibuka mengikut Seksyen 21A Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).



Menurutnya, siasatan mendapati majlis yang berlangsung itu gagal mematuhi SOP ditetapkan dan tiada penjarakan fizikal.


"Susulan itu kita akan memanggil penganjur bagi membantu siasatan," katanya dalam kenyataan hari ini.


Harian Metro semalam melaporkan selebriti popular, Neelofa, 32, selamat diijabkabulkan dengan pelakon dan pendakwah bebas, Muhammad Haris Mohd Ismail atau PU Riz, 26, di hotel di sini.


Pasangan itu dinikahkan adik Neelofa iaitu Mohd Aqief Mohd Noor.


Neelofa atau nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor menerima mas kahwin berupa sebentuk cincin.


Polis siasat majlis nikah Neelofa

Pautan : https://www.hmetro.com.my/utama/2021/03/688819/polis-siasat-majlis-nikah-neelofa

Jodoh

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Renungkanlah Sedalam-dalamnya..
Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa² lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar² mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh² bandar raya.


Koleksi jambatan unik di dunia


Sebagaimana kita tahu, secara amnya jambatan dibina untuk menghubungkan dua tempat yang tidak dapat dilalui. Berikut adalah gambar - gambar jambatan yang dianggap unik dan menarik di dunia.


















Kredit : Hazni Ghani

Pautan : https://www.facebook.com/mohd.z.hazmi

Cacing pita sepanjang 18 meter punca warga emas deritai sakit perut

 

Seorang lelaki di Thailand terkejut apabila mendapati sakit perut dialaminya berpunca daripada cacing pita sepanjang 18 meter di dalam badannya.


Ia adalah rekod cacing pita paling panjang pernah dikeluarkan dari tubuh manusia di Thailand sejak 50 tahun.


Daily Star melaporkan pesakit berusia 67 tahun dari wilayah Nong Khai itu pada mulanya menderita kembung perut sejak awal Mac lalu.



Dia kemudian pergi ke hospital dan doktor mengambil sampel najisnya untuk ujian.


Hasil ujian mengandungi 28 larva infektif dipercayai berasal daripada daging lembu yang dijangkiti dan tidak dimasak.


Mereka memberi ubat kepada pesakit sebelum parasit itu keluar dari punggungnya pada keesokan harinya iaitu 20 Mac.


Rakaman yang diambil di Pusat Penyelidikan Penyakit Parasit menunjukkan dua doktor terkejut dan menuang air ke sebahagian besar cacing pita.


Kemudian, mereka menggunakan forseps untuk melakukan bedah siasat terhadap parasit itu dan meletakkannya di atas tikar plastik merah.


Jurucakap Pusat Penyelidikan Penyakit Parasit berkata, cacing pita jenis Taenia Saginata lebih 18 meter ditemui daripada seorang pesakit.


"Dia diberi ubat cacing sebelum tidur dan pada waktu pagi cacing panjang ini keluar dari punggungnya," katanya.


Lelaki itu diberi ubat dan diminta untuk mengubah tabiat pemakanannya.


Dr Schawanya Rattanapitoon yang mengetuai pasukan itu berkata, jangkitan itu disebabkan individu makan daging lembu mentah.


Katanya, parasit ini dapat hidup dalam badan manusia untuk tempoh lebih 30 tahun.


"Kami mencadangkan supaya keluarga pesakit juga menjalani ujian perubatan untuk mengetahui sama ada mereka mempunyai parasit sama.


"Kami juga mengingatkan kepada mereka untuk tidak terus memakan daging mentah kerana itu adalah salah satu penyebab utama parasit dalam badan. '


Taenia saginata biasanya dikenali sebagai cacing pita daging lembu adalah sejenis parasit yang dapat hidup dalam usus manusia sehingga 30 tahun.


Manusia boleh dijangkiti ketika mereka memakan daging lembu mentah yang mengandungi larva infektif.


Cacing 18m dalam perut

Pautan : https://www.hmetro.com.my/utama/2021/03/688072/cacing-18m-dalam-perut

Penerima vaksin Covid-19 terima suntikan di fasiliti kesihatan swasta tidak dikenakan sebarang caj

 

Penerima vaksin yang dijadualkan menerima suntikan di fasiliti kesihatan swasta tidak perlu membayar sebarang caj.


Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin berkata, caj itu sebaliknya akan ditanggung oleh kerajaan.


Katanya, penggunaan fasiliti kesihatan swasta terpakai kepada premis yang terbabit Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).



"Ini juga adalah intipati perjumpaan saya dengan Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) nanti dan pengamal perubatan am juga sedang disenaraikan di bawah Protect Health Corp Sdn Bhd, Kementerian Kesihatan (KKM)," katanya pada sidang media mingguan Pasukan Bertindak Imunisasi Covid-19, hari ini.


Hadir sama, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu juga berkata, penerima vaksin akan dihantar ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) berdasarkan alamat yang mereka daftarkan untuk keperluan berkenaan.


"Jika alamat penerima berdekatan PPV di fasiliti kesihatan swasta, mereka akan dijadualkan mendapat vaksin di kemudahan berkenaan dan begitu juga sebaliknya," katanya yang memberitahu langkah itu bagi memudahkan pelaksanaan vaksinasi dalam masyarakat.


Terdahulu, Khairy berkata, beliau akan mengadakan libat urus bersama-sama APHM pada Rabu ini untuk membincangkan pembabitan hospital swasta dalam PICK.


Pada sidang media minggu lalu, Dr Adham dilapor berkata, pengamal perubatan swasta diberi peranan dalam pemberian vaksin Covid-19 fasa kedua dan ketiga PICK, pada April dan Mei ini.


Persetujuan itu dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV).


Penerima vaksin di fasiliti swasta tidak akan dicaj

Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/03/684330/penerima-vaksin-di-fasiliti-swasta-tidak-akan-dicaj

Punca dan cara merawat demam bayi

Berikut adalah punca-punca dan cara merawat demam bayi. Ia telah digabungkan daripada perkongsian beberapa blog dan laman web kesihatan.

Tweet pertama twitter dijual RM12 juta

 

Tweet pertama dimuat naik di Twitter dijual pada harga AS$2.9 juta (kira-kira RM12 juta).


Hantaran just setting up my twttr (baru selesai membuka akaun Twitter saya) itu dimuat naik Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Twitter, Jack Dorsey, pada 21 Mac 2006.


Ia dijual kepada seorang CEO syarikat yang berpangkalan di Malaysia selepas tweet itu dilelong bagi tujuan amal.



BBC melaporkan, pembeli yang berpangkalan di Malaysia dan dikenali sebagai Sina Estavi itu menganggap pembelian tweet itu seperti membeli lukisan Mona Lisa.


Ia dibeli menggunakan mata wang kripto ether yang menjadi saingan kepada bitcoin.


Tweet itu dijual sebagai token non-fungible (NFT) kepada Sina Estavi yang juga ketua eksekutif teknologi Bridge Oracle.


NFT adalah sijil digital unik yang menyatakan siapa yang ada foto, video atau sebarang bentuk media dalam talian lain.


Setiap NFT adalah unik dan menjadikannya tidak dapat ditiru.


NFT menjadi sangat popular tahun ini, dengan karya seni digital yang mahal juga dijual dengan cara sama.


Dorsey mengatakan dia menukar wang kripto itu menjadi bitcoin dan kemudian menyumbangkannya ke dana Give Directly's Africa Response.


"Ini bukan sekadar tweet!" Estavi menyiarkan di Twitter.


"Saya fikir bertahun-tahun kemudian orang menyedari nilai sebenar tweet ini, seperti lukisan Mona Lisa."


Tweet ringkas Dorsey dijual melalui lelongan di platform dalam talian bernama Valuables, yang dimiliki syarikat berpusat di Amerika Syarikat, Cent.


Di bawah peraturan platform berkenaan, Dorsey menerima 95 peratus daripada hasil penjualan utama, sementara Cent menerima lima peratus.


Tweet pertama dijual RM12 juta

Pautan : https://www.hmetro.com.my/utama/2021/03/687751/tweet-pertama-dijual-rm12-juta


Cara rawat alergik dan eczema dalam masa sebulan


Biasanya FB ni aku guna untuk buat benda –benda santai je: baca news, follow group memancing dan skodeng barang- barang hobi je..

Tapi harini status aku panjang sikit. Kebetulan pulak esok Ramadhan dan peristiwa ni jadi masa bulan Ramadhan. Kalau ada kelapangan masa, jemput baca. Semoga bermanfaat.

Aku ni memang ada masalah allergic dan eczema. Aku kene masalah ni masa tahun pertama aku buat master di UPM. Aku kene masa bulan Ramadhan 2011. Masa mula-mula kena, tempat gatal tu kecik je sebesar duit lima sen di betis kanan. Sangat gatal, tapi gatal dia lain macam, Tuhan je tau.

Pada mulanya, aku tak ambil kisah, mungkin ni gatal biasa. Aku terfikir mungkin kena gigit serangga dan aku tak perasaan. Selepas seminggu, gatal ni makin membesar dan macam nak merebak satu badan. Tempat lain di badan aku pun naik biji-biji gatal. So, aku ambil keputusan pergi ke Pusat Kesihatan Universiti UPM (PKU UPM).



Bila aku jumpa doctor yang bertugas, dia bagi aku Dermovate, sejenis ubat sapu pada tempat gatal. Dermovate ni ada dua jenis: ointment dan cream. Ya, ini krim steroid yang memberikan tindak balas yang sangat cepat sapu je terus ok, gatal-gatal yang berair tadi tu terus kering.

Tapi masalah aku tak selesai. Bila aku tersalah makan gatal-gatal ni datang balik di kawasan parut gatal yang dah kering. Bila aku sapu dermovate tu, bila dah gatal aku garu sampai pecah kulit aku, garu berdarah-darah tu pekara biasa. Sentiasa kena spare tisu la dalam poket, sebab kadang kau tak nak garu pun akan tergaru juga. Memang sengsara hidup aku.

Aku pergi PKU UPM untuk kali kedua. Kali ni doktor sahkan aku kene eczema. First time aku dengar nama penyakit macam nama orang. Aku pun study pasal eczema ni dan yang paling aku tak boleh terima eczema ni penyakit yang agak misteri sampai ada yang cakap takda ubat lepastu banyak pulak aku jumpa wawancara di tv, surat khabar berkenaan eczema yang misteri ni. Memang termenung la aku bila tau eczema ni bukan biasa-biasa punya penyakit. Ramai yang cuba berubat tapi tak ramai yang berjaya. 

Apa yang boleh buat ialah kene pantang makan dan kenal pasti kau allergic dengan benda apa. Macam dalam kes aku ni aku allergic dengan semua seafood. Sebelum ni aku makan seafood memang takda masalah, lepas kene eczema ni semua seafood aku tak boleh makan, kalau aku makan memang cari penyakit sebab kulit aku akan jadi bengkak-bengkak gatal dan bila aku garu kulit aku pecah dan berair.

Sengsara dia Tuhan je tahu. Yang tak kene memang la boleh jadi pakar tak bertauliah bagi nasihat buat itu ini, cakap aku gatal sebab faktor psikologi lah dan macam-macamlah. Banyak la orang datang cuba membantu bagi tips macam-macam, berubat cara islamik minum air jampi kene buatan orang lah macam-macam lah. Bila kau berada dalam keadaan terdesak macam ni, nak baik punya pasal, kau cuba je semua yang orang bagitahu. Hasilnya sama juga, paling berkesan sekali ialah aku kene elak semua makanan yang menyebabkan aku allergic ni terutama seafood.

Selepas kene allergic yang sangat teruk, aku buat kesimpulan aku memang dah tak boleh makan seafood sampai mati. Harapan nak makan seafood tu semula dah boleh dilupakan dan aku pun pantang memang mengalahkan orang bersalin, yang aku boleh makan ayam je.

Walaupun aku pantang dan sangat berdisplin pasal makan tapi aku tetap kene juga allergic ni, sebab apa bila kau makan di restauran kau oder sup ayam..ye memang sampai sup ayam tapi dalam sup tu terselit pulak sekor sotong la, sekor udang la. Order nasi goreng pun sama, order nasi goreng ayam, tengah-tengah makan ada sekor udang terselit dalam tu. Hal hal macam ni la buat aku jadi lagi stress sebab allergic aku ni memang sangat sensitive. Contoh kau goreng udang, lepas tu kau goreng ayam guna minyak gorengan yang sama bila kau makan ayam tu kesan dia sama macam kau makan udang. KFC selalu buat macam ni. Aku boleh tau KFC goreng udang dan ayam menggunakan minyak yang sama.

Jadi macam tu lah hidup aku selepas kene eczema. Salah satu nikmat hidup aku seolah-olah ditarik balik dan aku makan ayam je sepanjang aku allergic ni. Bosan tak bosan, memang tu je aku boleh makan sampai bila-bila.

Dipendekkan cerita setelah lapan tahun, suatu hari aku terbaca kisah seorang ibu, anak dia mengalami masalah kulit di FB sama macam aku eczema, pergi jumpa pakar kulit di Prince Court dan macam-macam cara masalah tak selesai juga sehinggalah dia pergi di Klinik Dr. Wong, Pakar Kulit di Tangkak, Johor dan masalah dia selesai.

Kebetulan Klinik Dr wong di Pekan Tangkak ni dekat dengan rumah mertua aku di Segamat Johor. Jadi aku pun ambil keputusan untuk mencuba setelah penat mencuba pelbagai cara berubat. Klinik Dr. Wong ni, klinik biasa macam klinik lama, tapi kalau kau nak pergi kene buat appointment online. kalau nak walk-in kene datang sebelah petang jam 2 p.m. dan digalakkan datang awal kalau tidak memang beratur panjang la jawabnya.



Dr. Wong ni dah tua umur lingkungan 60 -70 macam tu. Cara Dr. wong untuk detect allergic ni sangat menakjubkan. Mula-mula aku terbayang alatan canggih macam scanner ke, atau suntik jarum masuk substance dalam body ke tapi semua jangkaan aku meleset. Apa yang aku kene buat ialah aku kene duduk atas kerusi genggam test tube. Atas meja Dr Wong ni ada banyak test tube yang dalamnya ada substance berbeza contohnya macam belacan, udang kering, sotong, sos tiram, kacang dan sebagainya. Aku kena gengam setiap test tube tu dan sebelah tangan lagi kene depang ke tepi macam kau nak luruskan barisan semasa berkawad tu. Kemudian, tangan yang kau depang tadi tu, Dr. Wong akan tekan ke bawah sambil sebelah tangan lagi kau gengam test tube yang ada substance tadi tu.

Dialog Perbualan:

Dr Wong: “You tahan tangan you sekuat hati, saya mau tekan”

Aku : “Ok Doc”, (Setiap kali lepas die tekan tangan aku, dia akan tukar tube lain)

Dr Wong : “Ini sotong ok, kacang ok, udang ok, belacan ok, ikan masin ok, unagi ok”

Aku : Krik..Krik..Krik..(Dalam hati, betul ke aku jumpa Medical doctor nie?)

Tiba-tiba ada satu test tube tu aku pegang aku rasa Dr wong tekan dengan kuat sampai tangan yang aku depang tu jatuh kebawah.

Dr Wong : “Ok you makanan semua ok. Tak ada alahan, semua you boleh makan, you alahan pada anti-bacteria product”

Bila dengar je Doc tu cakap macam tu, aku macam kurang setuju..yela aku dah alergik 8 tahun kot.

Aku : “Tapi Doc, saya makan udang sotong badan saya naik gatal-gatal Doc”

Dr Wong : “ You makan seafood, dia menyebabkan alergik you jadi lagi teruk saja, tapi punca alergik you adalah anti-bacteria product”

Aku diam dan terkebil-kebil. Dalam hati aku, “betul ke doctor nie..”

Dr Wong : “Ok siap. You pergi bilik belakang, nanti nurse ajar apa you kena buat”

Aku pun bangun pergi bilik belakang jumpa nurse tersebut.



Nurse : “Ok. Dr sudah detect you punya alergik. Takda masalah dengan makanan. You alergik dengan any anti-bacteria product. You nampak atas almari tu ada produk yang you boleh pakai. Pergi snap gambar, nanti pergi beli dekat kedai Watson or Guardian”

Aku pun bawak keluar handphone ambil gambar. Antaranya shampoo, pencuci muka, sabun mandi dan pencuci baju semua aku kene tukar pakai yang dia disarankan.

Nurse : “Ok. lepas nie you boleh celebrate la. Apa yang you tak boleh makan, sekarang you boleh makan”

Aku : “Ok nurse”

Proses yang hanya makan masa 15 minit tu pun berakhir, consultant fee dan ubat untuk tiga bulan semua aku kena bayar RM 380.00.

Aku masih lagi terpikir betul ke Doc ni cakap aku ni boleh makan seafood, bila sampai je rumah aku tak kelam kabut mentekedarah seafood. Aku, macam biasa masih lagi tak berani mencuba. Aku pun search method apa Dr ni guna untuk diagnosis aku tadi. Rupanya dia guna applied kinesiology technique. Dr ni dia menggunakan muscle strength untuk tahu body aku alergik apa, dan badan aku jadi weak bila kene anti-bacteria product. Bila aku pakai sabun yang ada anti-bakteria, badan aku tak gatal pun, tapi bila aku makan je seafood terus jadi gatal. Ini kerana, badan aku dah lemah disebabkan sabun tu tadi. Owh begitu rupanya… masalah aku.

Selepas seminggu lebih aku tukar semua produk mandian aku, aku cuba makan sikit-sikit seafood, sotong, udang, kacang dan memang menakjubkan tidak gatal langsung. Dan lepas tu apa lagi, sepinggan sotong celup tepung aku lahap, ikan bakar, tomyam seafood semua aku bedal dengan yakin. Alhamdulillah sikit pun tak gatal.




Setelah lapan tahun aku tak makan seafood, rasa macam mati hidup semula. Semua benda yang aku tak boleh makan kini aku dah boleh makan. Kalau dulu tangan kaki penuh dengan parut kini dah semakin pudar dan hilang.

Kerana itu aku harap jika ada kawan-kawan atau kenalan yang menderita masalah kulit macam aku boleh share info ni, pergi la jumpa Dr Wong ni google jer Dr wong tangkak. Aku faham perasaan orang yang ada masalah kulit, memang sangat sengsara, Tuhan je tahu.

Artkel ini ditulis lebih kurang satu bulan selepas aku jumpa Dr Wong. Boleh dikatakan, 100% masalah aku selama lapan tahun selesai, Alhamdulilah,syukur padaMu Ya Allah.


Note:
Lokasi Klinik : Tangkak Johor,
pada yang jauh dari klinik Dr Wong boleh download Apps ini untuk penginapan berhampiran klinik Dr Wong.
Link: https://www.airbnb.co.uk/c/yawasis?currency=MYR&s=42&user_id=261481091&ref_device_id=fb529419b710424b&suuid=bda84a66-b3ef-4575-b5b1-af8b4a3e4362&slevel=0&fbclid=IwAR3yDzZGQYXPUljVZMGH4_Lh1qG2A0uovxxyBGg15vkQHrkW9Z2G58hC7r4&_branch_match_id=791429522791595556

Airbnb untuk homestay murah sekitar klinik Dr Wong ni. (Bedasarkan pada link yang saya bagi sahaja seperti di atas) Nanti Airbnb akan bagi credit percuma lebih kurang Rm 100++ macam tu, so anda boleh guna untuk book homestay dengan credit yang dia bagi tu, lepastu search je "Tangkak" nanti Boleh dapat penginapan murah dan selasa area Tangkak, Johor.

Semoga membantu.

Yawasi Adam.


Kredit : Yasawi Adam
Pautan : https://www.facebook.com/muhamat.yawasi/posts/10216592188214456

Pulang buku pinjam di perpustakaan selepas 63 tahun

 

Selepas 63 tahun, seorang wanita di Amerika Syarikat tergerak hati mengembalikan semula buku yang dipinjamnya dari perpustakaan awam.


Betty Diamond meminjam buku cerita dongeng berjudul Ol 'Paul, the Mighty Logger karya Glen Rounds ketika usianya 10 tahun.


Sepatutnya, Diamond perlu memulangkan semula buku itu pada 1957 namun dia terlewat dan lama-kelamaan buku itu menemaninya sepanjang hidup.



"Buku itu pernah hilang dan apabila menemuinya semula, saya menyimpannya di rumah.


"Apabila lanjut usia saya memutuskan menebus kesalahan saya dengan memulangkan kembali buku itu," katanya dalam portal iNews.


Katanya, dia memulangkan buku itu ke Perpustakaan Awam Queens dan menyumbang AS$500 (RM2,054) bagi menebus kesilapannya itu.


Sementara itu, Ketua Perpustakaan Awam Queens, Nick Buron berkata, tindakan Diamond menyimpan buku terlalu lama jarang berlaku.


Katanya, mengikut polisi mereka, selepas tujuh tahun maklumat buku yang tidak dipulangkan akan dibuang dalam sistem.


"Peminjam yang lewat mengembalikan buku tidak perlu risau mengenai denda kerana tujuan kami bukan mendapatkan wang," katanya.


Wanita pulang buku dipinjam 63 tahun lalu

Pautan : https://www.hmetro.com.my/global/amerika-utara/2021/03/687053/wanita-pulang-buku-dipinjam-63-tahun-lalu

Meter Pintar TNB dan aplikasi MyTNB bantu pengguna kawal penggunaan elektrik

 

Gabungan penggunaan meter pintar bersama aplikasi MyTNB mampu membantu pengguna kediaman mengawal penggunaan elektrik sekali gus dapat mengelakkan pembaziran.


Pengarah Projek Advanced Metering Infrastructure (AMI) Tenaga Nasional Berhad (TNB) Ir Mohamed Ghous Ahmad berkata, hasil kajian dijalankan di Melaka pada tahun lalu mendapati, kesemua 24 peratus pengguna meter pintar di negeri itu yang memantau penggunaan elektrik di rumah melalui MyTNB dapat menurunkan kadar bil elektrik berikutan mereka mengubah tabiat penggunaan bagi menjimatkan elektrik.



"Meter pintar berfungsi sebagai jangka yang mengukur aliran tenaga elektrik dan menghantar maklumat penggunaan ke pusat penyimpanan data TNB setiap hari.


"Informasi penggunaan elektrik ini boleh diakses pengguna di MyTNB bagi membantu mereka merancang dan mengawal penggunaan tenaga elektrik dengan cekap serta cermat," katanya ketika ditemuramah Bernama baru-baru ini.


Untuk rekod, kerajaan memilih Melaka sebagai negeri pertama melaksanakan pemasangan meter pintar dengan lebih 360,000 dipasang sejak 2014 dan pemasangan meter berkenaan kini giat dilaksanakan di Lembah Klang.


Aplikasi MyTNB adalah aplikasi mudah alih percuma untuk menguruskan akaun elektrik pengguna TNB. Ia boleh dimuat turun di Google Play, Apple App Store dan Huawei AppGallery, manakala portal MyTNB boleh dilayari di www.mytnb.com.my.


Sehingga Feb 2021, lebih 4.8 juta akaun pengguna berdaftar telah menggunakan aplikasi MyTNB.


Menurut Mohamed Ghous, pengguna yang tidak memiliki meter pintar juga boleh menjejak penggunaan tenaga masing-masing menggunakan aplikasi ini tetapi hanya secara bulanan.


Setakat ini, katanya, pemasangan meter pintar sudah melebihi 1 juta unit dan ia diteruskan kepada kesemua 9.1 juta pengguna di Semenanjung Malaysia menjelang 2026.


Katanya, pemasangan meter pintar yang lebih meluas ini diharap dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh semua pengguna ke arah mengubah tabiat penggunaan elektrik secara lebih cekap dan berhemah.


TNB adalah ejen pelaksana program pemasangan meter pintar bagi menyokong hasrat kerajaan memperkasa pengguna dan meningkatkan pendigitalan dalam kalangan rakyat. Ia dilaksanakan di bawah mekanisme Kawal Selia Berasaskan Insentif (IBR).


Kombinasi meter pintar, MyTNB bantu kawal penggunaan elektrik

Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/03/686743/kombinasi-meter-pintar-mytnb-bantu-kawal-penggunaan-elektrik

Bakal jemaah haji 2021 wajib ambil 2 dos vaksin

 

Umat Islam yang ingin menunaikan haji tahun ini diwajibkan mengambil dua dos suntikan vaksin Covid-19 terlebih dulu.


Menurut Gulf News yang memetik laporan media tempatan, peraturan terbaharu pihak berkuasa Arab Saudi itu sebahagian usaha kerajaan negara itu mengekang penularan Covid-19.


Peraturan itu diwajibkan ke atas jemaah haji berusia antara 18 hingga 60 tahun yang hanya akan menunaikan ibadah itu berikutan golongan lebih berusia dan berisiko tidak dibenarkan bagi mengelak risiko jangkitan Covid-19.



Jemaah haji yang menetap di Arab Saudi perlu mengambil dua dos suntikan yang dipersetujui kerajaan itu, sebelum hari pertama Zulhijjah.


Bagi jemaah yang datang dari luar pula, diwajibkan mengambil dua dos dari salah satu vaksin yang disyorkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dengan suntikan kedua perlu diambil seminggu sebelum berangkat ke Makkah.


Jemaah asing perlu menjalani ujian negatif ujian Covid-19 yang perlu dilakukan 72 jam sebelum tiba di Arab Saudi.


Semua jemaah perlu menjalani kuarantin selama 72 jam selain akan menjalani ujian kali kedua.


Pergerakan haji tahun ini juga sedikit berubah apabila jemaah dibahagikan kepada beberapa kumpulan tidak melebihi 100 orang.


Semua jemaah haji dan petugas berkaitan perlu memakai pelitup muka dan menjaga penjarakan fizikal 1.5 meter di tempat penginapan dan ketika melakukan pergerakan.


Bagaimanapun, sehingga kini tiada pengesahan rasmi mengenai peraturan haji itu atau jumlah sebenar jemaah yang dibenarkan menunaikan haji tahun ini.


Dos lengkap vaksin syarat untuk jemaah haji

Pautan : https://www.hmetro.com.my/global/asia/2021/03/686418/dos-lengkap-vaksin-syarat-untuk-jemaah-haji

Madu Centauri termahal di dunia dijual RM50,000 sekilogram

 

Sekali imbas, Madu Centauri sama seperti madu lebah lain yang pernah kita lihat.


Namun, mungkin tidak ramai yang mengetahui madu yang dihasilkan di Turki madu paling mahal di dunia.


Guinness World Records melaporkan Selasa lalu madu itu memecah rekod madu paling mahal di dunia berharga 8,700 Pound Sterling (kira-kira RM50,000) untuk sekilogram.



Ia diambil dari gua yang terletak pada ketinggian 2,500 meter dari paras laut, jauh dari penempatan penduduk dan koloni lebah lain. Ia mempunyai tekstur lebih hitam dengan rasa pahit.


Madu Centauri juga mempunyai khasiat yang tinggi seperti magnesium, potasium, fenol, flavonoid, dan antioksidan.


Kandungan itu terhasil daripada tanaman herba di sekeliling gua yang menjadi makanan lebah di situ.


Penghasilan madu berkenaan juga mengikut kaedah khusus untuk menjaga lebah bagi memastikan kualiti terbaik dan ia sangat berbeza dengan kaedah konvensional.


Ia menjadikan madu itu lebih sukar dihasilkan terutamanya lebah berkenaan berada di altitud tinggi.


Berbanding madu lain yang biasanya dituai dua hingga tiga kali setahun, ia hanya dituai sekali saja bagi mendapatkan madu yang cukup serta menjaga lebah.


Sampel madu itu juga dihantar ke Institut Makanan Turki untuk pengesahan nilai serta kualiti campuran.


Madu Centauri termahal di dunia

Pautan : https://www.hmetro.com.my/global/eropah/2021/03/685713/madu-centauri-termahal-di-dunia

Lelaki di Poland gagal 192 kali ujian memandu dalam tempoh 17 tahun

 

Seorang lelaki di Poland amat tidak bernasib baik apabila masih belum memiliki lesen memandu kerana gagal ujian bagi mendapatkan lesen itu sebanyak 192 kali.


7 News.com.au melaporkan dia yang berusia 50 tahun itu cuba berbuat demikian sejak 17 tahun lalu.


Namun, keputusan ujian masih sama iaitu gagal. 



Pihak berkuasa Poland memaklumkan itu rekod gagal tertinggi untuk ujian memandu pernah dicatatkan di negara itu, setakat ini.


Lelaki dari Piotrkow Trybunalsk di tengah Poland itu belum pernah sekalipun menduduki ujian memandu di jalan raya.


Sebaliknya, dia dilaporkan gagal pada peringkat ujian teori. Di Poland, ujian teori itu dijalankan menggunakan komputer.


Lelaki itu berusaha untuk lulus selama hampir dua dekad, tetapi tiada had umur ditetapkan untuk lulus ujian berkenaan.


Menurut stesen televisyen tempatan, Telewizja Polska (TVP), lelaki itu membelanjakan 6,000 Zloty (kira-kira RM6,413) untuk menduduki 192 ujian berkenaan.


Polis mengendalikan peperiksaan itu mengakui ia agak susah namun ia tidak sepatutnya mengambil masa begitu lama.


Menurut pihak berkuasa, individu kedua yang dianggap paling teruk dalam ujian memandu di negara itu mencuba sebanyak 40 kali.


TVP melaporkan, kebanyakan rakyat Poland berjaya mendapatkan lesen memandu selepas mengambil ujian sebanyak dua atau tiga kali.


192 kali gagal ujian memandu

Pautan : https://www.hmetro.com.my/global/eropah/2021/03/685709/192-kali-gagal-ujian-memandu


KPDNHEP cadang perkenal lesen khas perniagaan dalam talian bagi peniaga e-dagang bermula tahun depan.


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bercadang memperkenalkan lesen khas perniagaan dalam talian bagi melindungi pengguna daripada menjadi mangsa penipuan peniaga dalam talian (e-dagang) atau scammer bermula tahun depan.


Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata, menerusi lesen itu, peniaga tertakluk kepada syarat lesen yang perlu dipatuhi manakala pengguna dapat melakukan pembelian tanpa ragu-ragu.



Katanya, sehingga tahun lalu sebanyak 355,676 syarikat dalam talian berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan kementerian kini dalam rangka cadangan melaksanakan lesen khas perniagaan berkenaan.


"Cadangan itu bakal mewajibkan setiap peniaga dalam talian untuk mendapatkan lesen khas berkenaan," katanya melalui satu kenyataan media selepas menghadiri Majlis Pelancaran dan Penganugerahan Anugerah Pilihan Pengguna 2020-2021 di sini, semalam.


Sepanjang 2020, KPDNHEP merekodkan aduan berhubung masalah transaksi membabitkan 11,510 aduan.


Daripada jumlah itu, sejumlah 7,797 aduan membabitkan pengguna tidak menerima barang atau perkhidmatan ditawarkan.


Berbanding pada 2019, kementerian menerima sejumlah 5,415 aduan berhubung transaksi dalam talian dengan 3,821 daripadanya adalah kerana tidak menerima barang atau perkhidmatan ditawarkan.


Rosol berkata, Pindaan terhadap Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 mengikut Akta Perlindungan Pengguna 1999 itu perlu diadakan terlebih dahulu sebelum lesen khas itu dilaksanakan.


Katanya, kementerian dapat menguatkuasakan dan mengambil tindakan undang-undang terhadap peniaga yang tidak beretika yang didapati melanggar Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 di bawah Akta Perlindungan Pengguna 1999.


"Berdasarkan statistik daripada Malaysia Computer Emergency Response Team (MyCERT) terdapat lebih 7,000 kes penipuan dalam talian yang dilaporkan pada tahun lalu.


"Melihat perkembangan ini, kementerian menyeru komuniti pengguna mengambil sikap lebih berhati-hati ketika berurusan di dalam talian.


"Penipuan transaksi dalam talian ini boleh dielak sekiranya pengguna membuat semakan nombor akaun bank peniaga sebelum melakukan pemindahan wang," katanya.


Beliau memberi reaksi terhadap pendedahan Harian Metro semalam berhubung peningkatan kes penipuan e-dagang di Malaysia yang meningkat hampir sekali ganda tahun lalu berbanding 2019.


Berdasarkan statistik didedah Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob, sebanyak 5,848 kes direkodkan sepanjang tahun lalu membabitkan kerugian lebih RM41 juta ditanggung mangsa jual beli e-dagang.


Peningkatan kes penipuan didakwa berlaku ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) apabila kebanyakan pengguna memilih kaedah pembelian atau jualan dalam talian.


Lesen khas bermula 2022

Pautan:https://www.hmetro.com.my/utama/2021/03/685705/lesen-khas-bermula-2022

Kerajaan tawar diskaun kompaun bagi kesalahan bawah Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342)

 

Kabinet hari ini bersetuju menetapkan Garis Panduan Penetapan Nilai Tawaran Kompaun dan Kadar Pengurangan Kompaun Di Bawah Akta 342 Dan Peraturan-peraturan Di Bawahnya yang berkuatkuasa hari ini, yang antaranya menawarkan diskaun 50 peratus atau 25 peratus kepada individu atau syarikat, sekiranya menjelaskan bayaran dalam tempoh ditetapkan.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, individu atau syarikat dikenakan kompaun tertentu di bawah Akta 342 dan sekiranya membayar dalam tempoh seminggu atau dari hari pertama hingga hari ketujuh dari tarikh kompaun dikeluarkan, secara automatik mendapat diskaun 50 peratus.



"Sebagai contoh, bagi kesalahan tidak memakai pelitup muka yang dikenakan kompaun RM1,500, sekiranya membayar dalam tempoh tujuh hari, hanya perlu bayar RM750," katanya pada sidang media bersama Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba, di sini, hari ini.


Takiyuddin berkata, sekiranya kompaun dibayar antara hari kelapan hingga hari ke-14, individu atau syarikat layak mendapat diskaun 25 peratus namun jika sudah melebihi 14 hari dari tarikh kompaun dikeluarkan, tiada diskaun akan ditawarkan.


Beliau berkata, kerajaan pada masa sama turut mempertimbangkan rayuan untuk golongan Orang Kelainan Upaya (OKU), B40, pelajar dan berpenyakit kronik, untuk mendapat pengurangan kompaun melebihi nilai diskaun ditawarkan.


"Dengan keluarnya Garis Panduan ini yang bermula hari ini, seumpamanya mereka disaman hari ini, mereka ada satu minggu kalau nak (diskaun) 50 peratus.


"Mulai hari ini, mereka yang dah kena saman sebelum ini boleh bayar dalam masa seminggu (untuk dapat diskaun 50 peratus)," katanya.


Takiyuddin berkata, di bawah Garis Panduan itu kesalahan ditetapkan dengan tiga kategori iaitu tinggi, sederhana dan normal, nilai kompaun sewajarnya dikenakan adalah mengikut kategori.


Kategori tinggi ialah kesalahan yang menyebabkan penularan tinggi atau impak jangkitan kepada komuniti dalam skala besar; sederhana adalah kesalahan menyebabkan penularan tinggi tetapi tidak memberi impak besar jangkitan kepada komuniti; manakala normal adalah kesalahan yang boleh menyebabkan risiko rendah dan tiada kesan kepada komuniti.


"Contoh di bawah kesalahan kategori satu atau tinggi, pengamal perubatan tidak memberikan notis dalam borang ditetapkan di bawah Peraturan-Peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit tentang wujudnya penyakit berjangkit.


"Contohnya doktor swasta tidak memaklumkan kepada KKM (Kementerian Kesihatan) ada pesakit yang positif Covid-19 mendapatkan rawatan di fasilitinya, kita cadangkan dikompaun RM5,000," katanya.


Bagi kesalahan kerana mengunjungi kelab malam termasuklah perniagaan restoran di dalam pub dan kelab malam, individu boleh dikompaun RM10,000 manakala pemegang lesen atau pemilik premis pula dikenakan kompaun RM50,000.


Beliau berkata, contoh kesalahan di bawah kategori sederhana pula adalah, apabila seseorang memasuki tempat yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan, yang boleh dikenakan kompaun RM3,000.


"Kesalahan kerana enggan mematuhi apa-apa perintah pegawai diberi kuasa di bawah Seksyen 15 pula dikompaun RM4,000," katanya.


Bagi kesalahan di bawah kategori normal, Takiyuddin berkata adalah seperti pekerja, pelanggan atau pembekal, yang tidak memakai pelitup muka, di mana kompaun ditetapkan ialah RM1,500.


Takiyuddin berkata, kesalahan seperti gagal mendaftar masuk premis sama ada menggunakan MySejahtera atau buku pendaftaran dan gagal pastikan penjarakan fizikal, juga boleh dikompaun RM1,500.


Beliau berkata, bagi contoh kesalahan membabitkan syarikat pula, kegagalan pemegang lesen atau pemilik premis mematuhi waktu operasi, kompaun yang ditetapkan ialah RM10,000.


"Dalam suasana negara mengalami pandemik Covid-19, kita perlu undang-undang untuk mengawal, bukan untuk menghukum.


"KKM dah arah pegawai mereka, pihak polis pun dah arah pegawai mereka, supaya tindakan saman dan kompaun diambil sebagai langkah terakhir, selepas teguran dan nasihat dibuat," katanya.


Dalam pada itu, Takiyuddin berkata Pasukan Penguatkuasaan Pelaksanaan SOP yang dianggotai polis, tentera, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan penguatkuasa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), akan bermula selewatnya 1 April ini, bagi memantau pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dalam kalangan rakyat.


"Pasukan ini bertujuan untuk memantau pelaksanaan SOP dalam kalangan rakyat, dan memberi nasihat dan teguran sebelum mengeluarkan kompaun kepada yang ingkar," katanya.


Kerajaan tawar diskaun kompaun di bawah kesalahan Akta 342

Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/03/685114/kerajaan-tawar-diskaun-kompaun-di-bawah-kesalahan-akta-342

Harga Petrol RON95 kekal RM2.05 dan diesel RM2.15

 

Harga runcit petrol RON95 dan diesel ditetapkan pada paras harga siling RM2.05 seliter dan RM2.15 seliter bagi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga.


Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, berdasarkan trend semasa, harga minyak dunia dijangka meningkat dan menyebabkan kenaikan pada harga runcit petrol dan diesel.



"Bagi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga minyak ini, harga runcit petrol RON95 dan diesel ditetapkan pada paras harga siling RM2.05 seliter dan RM2.15 seliter.


"Kerajaan pada masa ini menanggung subsidi pada kadar hampir 30 sen seliter dan ini bermakna kerajaan menanggung jumlah subsidi bernilai RM3 bilion pada harga semasa," katanya dalam perutusan khas Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa), hari ini.


Menurutnya, kerajaan juga menanggung subsidi yang tinggi ke atas produk gas cecair petroleum (LPG).


"Harga sebenar di pasaran bagi setong gas LPG bersaiz 14 kilogram (kg) pada masa ini adalah sekitar RM50, namun harga runcit ditetapkan pada paras RM26.60 setong.


"Oleh itu, kerajaan memberi subsidi hampir 50 peratus bagi setiap tong LPG 14 kg yang digunakan oleh rakyat khususnya isi rumah dan kita akan terus memberi subsidi supaya harga barangan keperluan harian kekal berpatutan," katanya.


Harga RON95, diesel ditetapkan lindungi pengguna.

Pautan: https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/03/685166/harga-ron95-diesel-ditetapkan-lindungi-pengguna

Alhamdulillah Erra Fazira selamat diijabkabulkan


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri memuat naik beberapa keping gambar pengantin yang dikenali sebagai Erra Fazira diijabkabulkan hari ini.


Bagaimanapun menerusi perkongsian di laman Facebooknya, wanita berkenaan bukanlah figura ternama tanah air.



"Nama kebetulan sama, namun bukan individu yang disangka. Saya pun mula-mula terkejut. Ingatkan pelakon filem Sembilu," tulisnya.


Menurutnya, majlis akad nikah wanita tersebut dan suaminya berlangsung di pejabat Jabatan Agama Islam Wilayah (JAWI) pagi tadi dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Beliau turut menitipkan doa buat mempelai tersebut.


"Tahniah Puan Erra Fazira dan suami atas pernikahan sebentar tadi.


"Moga ikatan perkahwinan diberkati Allah SWT, berbahagia dengan pasangan masing-masing dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah," katanya.


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/108562/BERITA/Nasional/Erra-Fazira-selamat-diijabkabulkan

© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Awas jangan terpedaya tawaran KFC murah

 

Promosi tular di media sosial mengenai tawaran Snack Plate 8x / 3x dengan harga RM20 adalah palsu dan tidak berkaitan dengan KFC Malaysia dalam apa juga bentuk sekalipun.


Dalam satu makluman, KFC Malaysia berkata, pelanggan dinasihatkan untuk tidak membalas dan berkongsi promosi palsu berkenaan.



Katanya, pihaknya turut menasihatkan orang ramai agar berkongsi maklumat mengenai promosi palsu itu dengan rakan dan keluarga, selain berhati-hati dengan promosi tidak berkaitan seperti itu pada masa depan.


"Kami ingin mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati dengan tawaran promosi menarik yang tidak berkaitan dengan KFC Malaysia.


"Jika anda menemui sebarang kegiatan penipuan di media sosial, laman web dalam talian atau mana-mana platform komunikasi dan pesanan, kami menggesa anda untuk tidak berkongsi maklumat peribadi.


"Sila rujuk laman web rasmi KFC Malaysia dan saluran media sosial yang mempunyai tanda biru untuk berita terkini dan promosi berterusan yang sah," katanya.


Untuk maklumat lanjut, sila hubungi khidmat pelanggan KFC Malaysia di 1300-222-888 atau https://kfc.com.my/support.


Terdahulu tular di media sosial mengenai promosi palsu itu yang mengundang persoalan orang ramai mengenainya.


Tawaran KFC murah adalah palsu

Pautan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/03/682003/tawaran-kfc-murah-adalah-palsu