6 Jun 2021

Kerajaan teliti cadangan pendaftaran vaksin Covid-19 secara automatik


Kerajaan akan menambah baik Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dari semasa ke semasa, termasuk melihat cadangan pendaftaran secara automatik bagi memastikan seramai mungkin rakyat divaksin dan tiada sesiapa yang akan tertinggal.


Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengakui masih terdapat kelemahan yang perlu diperbaiki, namun kerajaan komited dan terus berusaha sebaik mungkin bagi memastikan program vaksinasi berjalan dengan lancar serta teratur."Sebagai kerajaan yang prihatin, kita sentiasa mendengar keluhan dan maklum balas rakyat dan akan sentiasa meningkatkan keupayaan dari segi perancangan, kapasiti dan tenaga kerja bagi mencapai objektif utama sasaran kita iaitu imuniti berkelompok," katanya dalam perutusan mengenai perkembangan PICK menerusi Facebook hari ini.


Hingga hari ini, Perdana Menteri memaklumkan, hampir 13 juta individu sudah mendaftar bagi mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 dan jumlah itu hanya 51 peratus daripada jumlah keseluruhan yang layak untuk menerima vaksin.


Katanya, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-​19 (JKJAV) sudah diminta untuk melihat semula proses pendaftaran vaksin supaya dapat dipermudahkan lagi, termasuk cadangan melaksanakan proses pendaftaran secara automatik.


Beliau turut mengarahkan semua kementerian dan agensi kerajaan berkaitan menggunakan semua aset kerajaan bagi mempermudahkan rakyat terutama penduduk luar bandar mendapatkan vaksin.


"Saya mendengar keluhan daripada penduduk di kampung dan pedalaman terutama warga emas yang sukar untuk membuat pendaftaran dan menerima vaksin. Saya juga mengambil maklum mengenai keresahan ramai yang masih belum menerima tarikh janji temu vaksin masing-masing.


"Justeru, saya mengarahkan JKJAV untuk memastikan mereka yang sudah mendaftar melalui semua platform mendapat tarikh janji temu secepat mungkin," katanya.


Selain itu, Perdana Menteri berkata, lebih 280 Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sedang beroperasi di seluruh negara dan lebih 300 PPV lagi dijangka dibuka secepat mungkin.


Sebanyak 150 klinik kesihatan Kementerian Kesihatan (KKM), dewan awam dan universiti serta kompleks sukan dan stadium tertutup beroperasi.


Beberapa PPV mega juga diwujudkan dan akan terus ditambah dalam masa terdekat terutama di kawasan dengan kepadatan penduduk yang tinggi seperti Lembah Klang, Johor, Pulau Pinang dan Sarawak, selari dengan penambahan stok vaksin.


"Saya sendiri sudah melawat beberapa PPV termasuk dua PPV mega iaitu di Pusat Dagangan Dunia (WTC) dan Pusat Pameran dan Dagangan Antarabangsa Malaysia (​MITEC) bagi melihat sendiri proses pemberian vaksin ini.


"Daripada maklum balas yang diterima, ramai yang menyambut baik usaha kerajaan untuk memvaksinasi rakyat.


"Bagaimanapun, saya juga turut menerima cadangan konstruktif untuk memperbaiki proses vaksinasi di pusat ini dan ia sudah dimaklumkan kepada Khairy dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba untuk diambil tindakan segera," katanya.


Bagi mempercepatkan lagi pelaksanaan PICK, Perdana Menteri memaklumkan, kerajaan turut membabitkan Pusat dan Klinik Perubatan Swasta dan sehingga hujung bulan ini, sebanyak 1,000 Klinik Perubatan Swasta disasarkan terbabit dalam program itu.


Bagi memastikan tiada yang ketinggalan, kerajaan turut melancarkan unit vaksinasi bergerak ke kampung dan kawasan pedalaman bagi memudahkan proses vaksinasi kepada penduduk kampung, orang asli, warga emas, orang kelainan upaya (OKU) dan gelandangan.


"Setakat 3 Jun lalu, sembilan negeri sudah mengaktifkan unit vaksinasi bergerak, antaranya di Tenom dan Kinabatangan, Sabah; Gua Musang dan Pasir Puteh, Kelantan serta Hilir Perak dan Kuala Kangsar, Perak.


"Di Pulau Pinang pula, kerajaan memulakan perkhidmatan unit vaksinasi bergerak di lapan rumah jagaan orang tua setiap hari, manakala di Selangor, setiap daerah mempunyai unit vaksinasi bergerak sendiri," katanya.


Perdana Menteri memaklumkan, kerajaan turut membuka PPV khusus bagi golongan OKU seperti di Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia di Brickfields bersama Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat.


Kementerian Wilayah Persekutuan juga memperkenalkan Trak Vaksin Bergerak dengan sasaran memberi vaksin dos lengkap kepada 400,000 penduduk di sekitar Kuala Lumpur terutama di kawasan padat seperti di Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Pusat Transit Gelandangan.


"Peningkatan kapasiti ini diharapkan mampu memberi vaksin kepada lebih ramai penduduk, seterusnya mempercepatkan usaha kita untuk mencapai sasaran yang ditetapkan," katanya.


Pada masa sama, beliau menyeru rakyat untuk tampil sebagai sukarelawan bagi membantu melancarkan proses pemberian vaksin.


"Golongan belia dan badan bukan kerajaan (NGO) dialu-alukan untuk menyumbang tenaga serta masa bagi menjayakan program vaksinasi terbesar dalam sejarah negara," katanya.Teliti cadangan pendaftaran vaksin secara automatik

Pautan : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/06/824484/teliti-cadangan-pendaftaran-vaksin-secara-automatik

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.