8 Sep 2021

Lelaki telan telefon Nokia 3310

 

Seorang doktor berjaya mengeluarkan telefon bimbit jenama Nokia 3310 yang ditelan seorang lelaki menggunakan kaedah endoskopi.


Portal Mirror melaporkan, telefon bimbit itu ditelan seorang lelaki dari Kosovo, berusia 33 tahun dan ia sudah berada dalam perutnya selama empat hari.Menurut sekumpulan doktor, saiz telefon bimbit yang terlalu besar menyebabkannya tidak boleh dicerna sekali gus membahayakan nyawa lelaki berkenaan.


Bukan saja itu, asid bateri telefon bimbit itu yang bersifat menghakis boleh mengakibatkan kebocoran usus dan mengancam nyawa.


Dr Skender Teljaku yang mengetuai pasukan perubatan berkongsi beberapa gambar telefon bimbit itu selepas dikeluarkan.


Beliau juga memuat naik imbasan sinar-X yang memaparkan telefon bimbit di dalam perut lelaki itu.


Teljaku berjaya mengeluarkan telefon bimbit Nokia 3310 dari perut lelaki itu tanpa sebarang pembedahan sebaliknya berjaya membawa keluar telefon bimbit itu menggunakan kaedah endoskopi.


"Ia dilakukan dengan membawa keluar tiga bahagian telefon bimbit itu secara berperingkat. Tiada komplikasi ketika prosedur itu dilakukan," katanya.


Berdasarkan laporan media tempatan, lelaki itu datang sendiri ke hospital di Pristina selepas mengalami kesakitan akibat menelan gajet berkenaan.


Lelaki telan Nokia 3310

Pautan : https://www.hmetro.com.my/utama/2021/09/752213/lelaki-telan-nokia-3310

0 comments:

Catat Ulasan

Thanks for your comment.