• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Memaparkan catatan dengan label CePSWaM. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label CePSWaM. Papar semua catatan

8 Ogo 2021

CePSWaM Pentauliahan dan kemaskini maklumat EiMAS NRCEP

 

Orang yang berwibawa (OYB).

Inilah gelaran anda setelah mendapat pentauliahan CePSWaM.


Bersama email keputusan pensijilan CePSWaM, anda akan menerima User ID dan password untuk login ke laman web EiMAS NRCEP. Sekiranya anda menghadapi kesulitan untuk login mengunakan User ID dan password yang telah diberikan. Anda boleh klik Retrieve lost password dan password baru akan dihantar ke alamat email anda.



Setelah berjaya login, perkara pertama yang perlu anda buat ialah mengemaskini profil anda dengan mengklik My Profile. Seterusnya mengemaskini maklumat pada tab certification bagi tujuan permohonan kad OYB.


Dalam masa sebulan, anda akan menerima surat keputusan pensijilan CePSWaM, sijil kompetensi dan juga kad OYB anda.



Sebelum Pandemik Covid-19, pihak EiMAS akan mengadakan Majlis Pentauliahan Orang Yang Berwibawa. Saya amat berharap majlis ni diadakan selepas pandemik berakhir bagi batch 2020 dan 2021, sempat la merasa konvo kali kedua. Hahaa..




Terkini, terdapat seramai 4,882 CePSWaM yang mendapat pentauliahan daripada EiMAS. Maklumat terperinci anda boleh diakses di laman web EiMAS NRCEP bagi tujuan verifikasi dan sebagainya.


Dalam topik berikutnya, kita akan sentuh mengenai mata CPD (Pembangunan Profesional Berterusan) yang perlu dikumpul setiap tahun untuk kekal sebagai OYB CePSWaM.

12 Jul 2021

CePSWaM Penilaian dan Temuduga Profesional

 

Tahniah kepada yang telah berjaya menyiapkan Field Training Report (FTR). Setelah anda menghantar FTR, bermakna sekarang anda berada di dua peringkat terakhir pensijilan CePSWaM.


• Langkah 1: Mendaftar untuk menghadiri kursus yang berkaitan.

• Langkah 2: Menghadiri kursus kompetensi. 

• Langkah 3: Menyiapkan tugasan kursus. 

• Langkah 4: Lulus penilaian/ujian. 

• Langkah 5: Mendapat sijil kompeten (peringkat pertama)

• Langkah 6: Menyediakan the Field Training Report (FTR). 

• Langkah 7: Menghantar FTR. 

• Langkah 8: Hadir ke temuduga profesional. 

• Langkah 9: Diiktiraf sebagai orang kompeten (oleh Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar)


Suka untuk saya ingatkan ketika menghantar FTR beserta salinan report (cd), pastikan anda menulis alamat email anda sendiri pada satu helaian kertas untuk dikepilkan bersama dengan cd. Ini kerana bukti penerimaan FTR anda akan dihantar melalui email. 


Saya telah melakukan kesilapan dengan menulis alamat email HR Manager syarikat dengan beranggapan tindakan ini dapat memastikan proses seterusnya akan berjalan dengan lancar. Malangnya perkara sebaliknya yang terjadi. Hahaa..pengajaran yang sangat berharga bagi saya.




Oh ya...sila print dan simpan email yang diterima ini kerana seperti tertulis dalam Perkara 3, ini merupakan bukti pengesahan status Sijil Kompetensi Setahun anda telah dipanjangkan (SAH) sehingga keputusan akhir pensijilan dikeluarkan.


Ingat lagi Seksyen 49(A) Orang yang berwibawa??

Seseorang pemunya atau penghuni premis hendaklah mengambil kerja seseorang yang telah diperakukan oleh Ketua Pengarah sebagai orang yang berwibawa untuk menjalankan semua atau mana-mana aktiviti yang berikut:

(a) pengendalian kelengkapan kawalan;

(b) Pengurusan buangan terjadual;

(c) Menjalankan kajian;

(d) Penyediaan dan pengemukaan laporan, pelan,cadangan, lukisan kejuruteraan atau dokumen lain yang berhubungan dengan perkara alam sekeliling

Pautan : https://eswis.doe.gov.my/Regulation.aspx


Setelah proses penilaian selesai, anda akan dihubungi oleh Panel Penilai (juga melalui email) berhubung dengan tarikh temuduga .



Persediaan untuk temuduga??

Iye. Seharusnya anda kena sediakan slide presentation dan bersedia untuk sesi soal jawab diakhir sesi temuduga. Sekiranya maklumat tambahan dan penambahbaikan segera perlu dilakukan, anda perlu menyediakannya dan menghantar kepada panel di dalam tempoh yang ditetapkan.


Dengan berakhirnya sesi temuduga dan penghantaran maklumat tambahan (sekiranya ada), maka berakhirlah langkah-langkah bagi pensijilan CePSWaM yang perlu anda lalui.


Anda akan dihubungi sekali lagi bagi pemakluman keputusan akhir Jawatankuasa Panel Penilai Kursus Pensijilan Jabatan Alam Sekitar Malaysia. Semoga email yang akan anda terima sepertimana di bawah.

23 Apr 2021

CePSWaM Keperluan mengisi Consignment Note (CN) dalam eSWIS hari yang sama buangan terjadual diangkut keluar dari premis

 

Terdahulu saya telah berkongsi secara ringkas Cara menggunakan laman web eSWIS Jabatan Alam Sekitar (JAS). Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan kertas kerja cara menggunakan laman web eSWIS, boleh ja hantar email kepada saya di simiey.a@gmail.com.


Untuk pengetahuan anda, JAS ke arah menguatkuasakan Peraturan - Peraturan Kualiti Alam Sekililing (Buangan Terjadual) 2005 melalui eSWIS.




Jadi, pihak JAS telah meminta premis pengeluar buangan (WG) untuk mengisi Consignment Note (CN) di dalam sistem eSWIS pada hari buangan terjadual (BT) diangkut keluar dari premis.


Ini bermakna, anda perlu mendapatkan beberapa maklumat seperti nama pemandu, no kad pengenalan, dan nombor plat lori/kenderaan yang akan mengangkut BT dari pegawai bertugas premis yang telah anda daftarkan dengan JAS sebelum hari pungutan untuk mengelakkan 'kelam-kabut' di hari kejadian.


Butang untuk memuat turun salinan CN dan juga kod bar boleh dimuat turun secara terus dari laman web eSWIS sejurus butang hantar ditekan selepas mengisi borang CN online.


Itu sahaja perkongsian untuk kali ini.

5 Jul 2020

CePSWaM Penangguhan Penghantaran Field Training Report (FTR)


Terima kasih diucapkan kepada trainer Kursus CePSWaM dari INSTEP yang telah berkongsi maklumat terkini berkaitan penghantaran FTR. Puan Pengarah EiMAS telah mengeluarkan satu surat kepada semua peserta Kursus Pensijilan Industri Jabatan Alam Sekitar bertarikh 22 Jun 2020.

Di dalam surat tersebut, telah dinyatakan bahawa Jawatankuasa Panel Penilai Kursus-kursus Pensijilan Jabatan Alam Sekitar telah bersetuju untuk memberi penangguhan tempoh penghantaran FTR kepada semua peserta kursus pensijilan Industri di Jabatan Alam Sekitar iaitu dalam tempoh tiga (3) tahun dari tarikh Sijil Kompetensi Sementara dikeluarkan mulai Januari 2018.


Namun begitu, kebenaran ini tidak akan memanjangkan tempoh Sijil Kompetensi Sementara dan syarikat boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana tidak mempunyai Orang Yang Berwibawa (OYB) sebagaimana dikehendaki di bawah Seksyen 49A Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 selepas tamat tempoh sijil tersebut.


Kesimpulannya, sekiranya data sudah tersedia maka cepat-cepatlah selesaikan FTR anda. Anda berdepan risiko disaman sekiranya anda satu-satunya orang di tempat kerja anda yang memiliki Sijil Kompetensi Sementara tetapi telah tamat tempoh.

13 Mac 2020

CePSWaM Cara menggunakan laman web eSWIS Jabatan Alam Sekitar (JAS)

eSWIS merupakan singkatan daripada Electronic Scheduled Waste Information System. Laman web ini telah dibangunkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) Malaysia. Untuk ke laman web eSWIS, anda perlu menaip https://eswis.doe.gov.my/

Disamping menu login, terdapat juga beberapa menu capaian yang telah disediakan seperti;
1- Pautan ke Portal rasmi Jabatan Alam Sekitar
2- Senarai nama pegawai Jabatan Alam Sekitar bagi setiap negeri yang boleh dihubungi bagi urusan berkaitan eSWIS.
3- Senarai kod bahan buangan terjadual (scheduled waste) sepertimana First Schedule.
4- Senarai nama fasiliti/transporter bahan buangan terjadual berlesen.
5- Rujukan regulation yang berkaitan.
6- Senarai soalan yang sering ditanya beserta jawapan.
7- Form inkuiri.

Kepada yang baru pertama kali menggunakan eSWIS, anda digalakkan memuat turun manual eSWIS dengan menekan pada ikon mentol (Getting Started) dengan merujuk pada gambar di bawah.


Saya telah menghadiri Seminar Pengurusan Buangan Terjadual pada 5 November 2019 di Persada Johor International Centre anjuran Jabatan Alam Sekitar Negeri Johor dengan kerjasama Kelab Kebajikan dan Sosial Jabatan Alam Sekitar Negeri Johor (KEJAR).

23 Feb 2020

CePSWaM Penyediaan Field Training Report (FTR)

Proses menyediakan data bagi Field Training Report (FTR) bermula dari tarikh anda lulus kedua-dua ujian bertulis dan praktikal di hari terkahir kursus CePSWaM. Anda boleh rujuk entri sebelum ni bertajuk CePSWaM Kursus ujian bertulis dan ujian praktikal.

Boleh dikatakan, FTR ni format dan flownya seperti tesis dan akan ada perbentangan selepas FTR direview oleh pemeriksa sebelum mendapat kelulusan persijilan.



Peserta kursus perlu memuatkan kesemua data yang berkaitan pengurusan bahan buangan terjadual (scheduled waste, SW) selama minimum 6 bulan. 

20 Feb 2020

CePSWaM Kursus ujian bertulis dan ujian praktikal

Kursus dan Ujian CePSWaM
Terlebih dahulu sebelum mengikuti kursus CePSWaM. Anda perlu mematuhi beberapa syarat dan memenuhi kriteria yang telah ditetapkan antaranya tahap pendidikan;
1- Diploma or Degree in Science or Engineering; or 
2- Diploma or Degree in other disciplines with 1 year experience; or 
3- Certificate from polytechnic or SKM Level 3; or 
4- SPM with 3 years experience in handling scheduled waste (company must submit copy of SPM certificate with a letter to confirm the experience)

Begitu la syarat-syaratnya...

Jadi syarikat tempat saya bekerja telah mendaftar dengan INSTEP dan saya telah menghadiri kursus selama 5 hari, hari kelima tu ujian bertulis dan praktikal di Hotel New York, JB dari 22-26 Sep 2019.


19 Feb 2020

CePSWaM Certified Environmental Professional in Scheduled Waste Management

CePSWaM?
"Ape benda CePSWaM tu?", terpacul daripada mulut saya apabila diminta untuk menghadiri satu latihan di JB oleh jabatan sumber manusia syarikat. Maklum la ketika tu saya baru saja mengambil alih tugas penyelaras keselamatan, kesihatan dan persekitaran syarikat.

Kepada yang tidak tahu CePSWaM bermaksud Orang yang diperakui/kompeten dalam menguruskan bahan buangan terjadual. Mengikut regulation Jabatan Alam Sekitar, seseorang yang mengendalikan bahan buangan terjadual mesti lah seorang yang kompeten. 

Kalau takde orang kompeten yang telah dilantik, maka majikan boleh dikenakan denda amaun tertentu dan/atau penjara untuk tempoh masa tertentu. hahaa..

Tapi kalau dah ada CePSWaM tapi tak buat seperti yang sepatutnya dalam regulation, CePSWaM tu la yang kena..majikan dah terlepas. Di situ lah risikonya...