• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Memaparkan catatan dengan label bas. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label bas. Papar semua catatan

1 Jun 2014

Mobile and Online Services has been suspended - Maybank Fake Alert!


Sampai ja Bandar Tenggara dari Tanah Merah pagi ni, terus online dan survey tiket  bas dan keretapi 12/6/2014. Malangnya, semua tiket keretapi da Sold Out. Ohh..bagi yang blom tau, skarang KTMB dah kurangkan jumlah gerabak. So, seat cepat habis. Jadi, kalau nak ke Pantai Timur, tarikh paling awal 16/6/2014, baru ada kosong.

Satu lagi, peraturan terbaru KTMB, seperti diberitahu salah seorang pegawai malam tadi.
"Penumpang tanpa tiket hanya dibenarkan meneruskan perjalanan maksimum 3 stesen seterusnya."

So, jangan cuba-cuba nak gamble macam sbelom ni yer..kan tak pasal-pasal terkandas.

Cuba-cuba tengok perkhidmatan tiket bas online. Cuba Sign Up laman web Bus Online Ticket, malas pulak rasanya nak menapak ke Larkin. Caj tambahan dikenakan, kalu tak silap 10% dari harga tiket.

31 Mei 2012

Woww: Bas elektrik di Malaysia seawal tahun 2015?

Syarikat Prasarana Negara Bhd. (Prasarana) merancang untuk memperkenal perkhidmatan bas menggunakan kuasa elektrik dalam tempoh dua tahun lagi sebagai sokongan kepada program alam sekitar hijau.

Pengarah Kumpulan Bahagian Bas Prasarana, Zohari Sulaiman berkata, mereka akan mendapatkan antara 10 hingga 15 bas buat permulaan sebelum menambah jumlahnya.

"Bas elektrik yang kita mahu ialah yang menggunakan bateri merupakan pilihan yang lebih baik untuk menyokong alam sekitar hijau.

15 Jan 2012

Bas SKMK hentikan 31 laluan di Kelantan

KOTA BHARU - Setelah lebih 60 tahun menjadi syarikat tunggal yang menyediakan perkhidmatan bas henti-henti di seluruh negeri ini, Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan Berhad (SKMK) menghentikan operasi di hampir 80 peratus laluannya mulai hari ini.
BERMULA hari ini syarikat bas henti-henti SKMK tidak akan beroperasi di 31 laluan di Kelantan ekoran menanggung kerugian akibat kos operasi yang tinggi.

Langkah untuk menghentikan perkhidmatan bas SKMK/Cityliner itu dimaklumkan oleh syarikat tersebut melalui satu kenyataan yang difakskan kepada Kosmo! di sini semalam.