• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Memaparkan catatan dengan label google. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label google. Papar semua catatan

29 Feb 2020

Kemaskini Google Chrome elak digodam

Google Chrome adalah salah satu aplikasi yang menyediakan perkhidmatan untuk melayari internet.

Terbaru pembangun aplikasi Google Chrome telah membuat pengumuman bahawa terdapat beberapa kecacatan kritikal pada versi terdahulu yang memerlukan tindakan segera oleh pengguna.

Selain dari mengemaskini aplikasi tersebut saya turut menyarankan agar anda clearkan history setiap kali anda mahu menutup apa-apa aplikasi yang anda gunakan untuk melayari internet.

Disamping itu, elakkan daripada menyimpan apa-apa login password pada pelayar kerana sekiranya digodam maklumat inilah yang dicari. Tidak dinafikan tindakan menyimpan username dan password akan mengelakkan kejadian lupa password, namun demikian risikonya juga perlu diambil kira.

7 Jul 2015

Yahoo mail ke Google mail - Domain simiey.com melayang

Sbelom ni simieY guna Yahoo mail. Selepas bertukar telefon daripada Nokia E71 kepada Samsung Galaxy Tab 2 sejak 2 tahun lepas, simieY telah bertukar ke Google mail.

Sampai sekarang, Yahoo mail masih aktif tapi di sebabkan kekangan masa dah lama tak visit akaun tu.

Blog pun dah lama tak update, post kali terakhir pada Tuesday, September 16, 2014..dah nak cecah 10 bulan.

Sbelom ni, simieY ade wat pembacaan akhbar online, sambil baca sambil berkongsi la kiranya. Skarang ni, nak baca paper pon dah tak sempat. huhuu...

6 Feb 2012

cara dapat iklan google adsense dari Malaysia

akaun google adsense dah diluluskan. kod iklan google adsense pun dah pasang pada blog/website.
selesai satu masalah.

aishh..asyik keluar iklan dari luar negara ja ni. takkan nak harapkan omputih klik iklan-iklan yang keluar. blog pula dalam bahasa melayu, paham pulak diorang.huhuu..
masalah juga ni..tak boleh jadi.

hari-hari baca akhbar online Berita Harian. elok ja iklan dari Malaysia kat situ. camane yer dia buat. iskk..tak boleh jadi ni.

cuba search kat google kot2 ada tips untuk dapatkan iklan google adsense dari Malaysia. hmmm..banyak la pulak entri yang ngajar cara buka akaun google adsense untuk blog bahasa melayu.

13 Jan 2012

Google dan Facebook mungkin akan disekat di India

NEW DELHI: Sebuah Mahkamah Tinggi di sini mengancam akan menyekat Facebook dan Google daripada beroperasi di India melainkan mereka memperketatkan kawalan ke atas kandungan yang bersifat menjengkelkan atau menganggu perasaan orang lain.
"Kedua-dua laman sosial ini mestilah melakukan kawalan yang ketat ke atas kandungan mereka. Jika tidak sepertimana di China, kami di India juga tidak teragak-agak akan mengeluarkan satu hukuman yang mengharamkan semua bentuk aktiviti seperti ini di bumi India," kata Mahkamah Tinggi di sini.