• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Memaparkan catatan dengan label kempen. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label kempen. Papar semua catatan

12 Nov 2021

Penuntut sertai kempen pengambilan suntikan vaksin Covid-19 menangi hadiah RM4.15 juta

 

Bertuah seorang penuntut di Australia apabila menjadi jutawan segera selepas mendaftar kempen pengambilan suntikan vaksin Covid-19.


Daily Star melaporkan, Joanne Zhu, 25, memenangi AS$1 juta (kira-kira RM4.15 juta) selepas menjadi seorang daripada 2,744,974 warga Australia yang mendaftar untuk menerima vaksin.



Wanita itu memenangi hadiah utama kempen Million Dollar Vax, yang bertujuan menggalakkan lebih ramai rakyat Australia mendapatkan vaksin Covid-19.


"Adakah saya bermimpi, adakah ini benar? Saya tidak percaya," kata Zhu kepada NEWS7.


Zhu mendedahkan dia pada awalnya terlepas panggilan berita gembira itu kerana sedang bekerja.


Dia bagaimanapun cuba menghubungi semula nombor itu dan diberitahu dia memenangi hadiah itu serta menjadi pemenang tunggal di Australia.


Wanita itu dilaporkan mahu berkongsi wang hadiah kemenangannya dengan rakan dan keluarga.


Difahamkan, Zhu tidak berjumpa keluarganya, yang tinggal di China, selama dua tahun kerana wabak Covid-19.


"Saya mahu menerbangkan keluarga saya keluar dari China supaya mereka dapat menginap di hotel lima bintang untuk sambutan Tahun Baru Cina, jika sempadan dibuka.


"Selain itu, saya mahu membeli hadiah untuk keluarga dan laburkan baki wang itu supaya boleh menjana lebih banyak wang pada masa hadapan dan untuk membantu orang ramai," kata Zhu menerusi program Nine's Weekend Today.


Zhu berharap kadar vaksinasi terus meningkat di Australia supaya sempadan boleh dibuka semula.


Kempen Million Dollar Vax Alliance diasaskan sekumpulan dermawan dan syarikat untuk meningkatkan kadar vaksin dengan menawarkan peluang menang ganjaran lumayan.


Kumpulan dermawan itu memperuntukan AS$4.1 juta (kira-kira RM17.01 juta) sebagai hadiah kepada lebih 3,100 individu yang mendaftar pengambilan vaksin.


Bercakap kepada The Australian, Craig Winkler dari Million Dollar Vax Alliance berkata, kejayaan kempen itu dapat dilihat menerusi penyertaan menggalakkan pada saat-saat akhir sebelum penyertaan ditutup.


"Kami menunjukkan secara kolektif apa yang boleh berlaku apabila warga Australia terbabit sama.


"Mari kita selesaikan tugas iaitu kempen Million Dollar Vax yang memainkan peranannya dan semua manfaat kesihatan kepada anda, keluarga anda serta komuniti dengan paling menarik adalah hadiah yang boleh kita menangi," katanya.


Cucuk vaksin dapat RM4.15J

Pautan : https://www.hmetro.com.my/utama/2021/11/776070/cucuk-vaksin-dapat-rm415j

14 Mac 2020

Kempen Amalkan 55555 galak diet dan cegah obesiti

Repost :
Kecenderungan rakyat Malaysia untuk menjadikan musim perayaan sebagai pesta makanan mendorong Kementerian Kesihatan mengambil langkah pencegahan dengan melancarkan kempen ‘Amalkan 55555’ bagi menggalakkan diet sihat serta mencegah obesiti.

‘Amalkan 55555’ merujuk kepada makan lima makanan setiap hari, lima sajian buah dan sayur, hadkan kepada 500 kalori sahaja untuk setiap waktu makan utama, hadkan kepada lima gram atau satu sudu teh gula untuk minuman manis dan bersenam lima kali seminggu.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, kempen tersebut bukan hanya terhad untuk musim perayaan Aidilfitri tetapi wajar menjadi ikutan sepanjang masa.

Beliau berkata, berdasarkan tinjauan secara rawak dalam kalangan 181 orang responden dewasa pada sambutan Tahun Baru Cina lalu, sebanyak 51.4 peratus responden mengalami peningkatan berat badan selepas 15 hari menyambut perayaan itu.


“Jadi secara puratanya berlaku peningkatan berat badan sebanyak 0.7 kilogram bagi setiap responden.

“Kita perlu ingat, perut yang terlalu kenyang adalah punca kepada semua penyakit, jadi makanlah secara sederhana,” katanya pada sidang akhbar pelancaran kempen Makan Secara Sihat Pada Hari Raya di sini semalam.

Tambah Tiong Lai, pengambilan makanan yang tidak terkawal serta kesukaran mengawal nafsu makan boleh menyebabkan peningkatan berat badan secara mendadak selain lebih terdedah kepada risiko penyakit kronik.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) mendapati kadar obesiti di Malaysia meningkat daripada 14.0 peratus pada 2006 kepada 15.1 peratus pada 2011.

Tiong Lai memberitahu, pakar diet mencadangkan lelaki dewasa mengambil makanan tidak lebih 2,000 kalori manakala perempuan sebanyak 1,500 kalori sehari.

Panduan amalan makan secara sihat itu boleh dimuat turun melalui laman web http://www.moh.gov.my atau http://nutrition.moh.gov.my

sumber asal: kosmo - Kempen kawal nafsu makan

Original post : 10 Aug 2012
simieY: bagus la tu..

13 Sep 2009

Raya Gaya Mamee

simieY®
macam menarik ja kempen yang Mamee Sllrrrp anjur ni. Pernah tgk iklan kat tv3,mau haru-biru orang kampung.hohoo..
sapa-sapa yang nak mencuba nasib, Kawe sokong sangat-sangat. mana la tahu, rezeki raya kamuorang.
Kawe baru ja dapat email tentang kempen ni dari Nuffnang malam tadi,geng-geng dah register dengan nuffnang belum?
Kawe pun nak cuba nasib gak, kot sangkut seringgit dua.

Geng yang nak sertai kempen ni, Kawe ucapkan selamat berjaya!!