• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan

8 Ogo 2021

Cara mengatasi masalah kegemukan perut buncit dan analisa ringkas


Bermacam-macam cara sudah dicuba untuk mengatasi masalah kegemukan dan perut buncit @ boroi.

Pelbagai jenis ubat telah ditelan dan beratus-ratus ringgit telah dibelanjakan tapi tiada tanda-tanda positif yang menunjukkan masalah kegemukan dan perut buncit @ boroi semakin sudah dapat diatasi.

Malahan ada sesetengah kes yang menunjukkan keputusan sebaliknya pula, berat badan makin bertambah dari sehari ke sehari dan perut yang dah sedia boroi bertambah boroi.

Mungkin ada yang bersedih dan selalu mengeluh tetapi kita harus ingat setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya. Usah risau, di entri ini simieY akan berkongsi cara paling efisen untuk mengatasi masalah ni.

Menurut blog Kevin Zahri, US certified personal trainer dan nutritionist. Terdapat 25 tip kuruskan badan yang boleh dipraktiskan untuk mengatasi masalah kegemukan dan perut buncit cepat dan mudah. Beliau telah mengklasifikasikan kepada 3 bahagian iaitu nutrisi dan diet pemakanan, senaman dan suplemen dan makanan tambahan.



Cik Tom pula menyarankan agar mengamalkan tips kuruskan badan cara semulajadi untuk mengatasi masalah kegemukan dan perut buncit. Tumbuhan yang disarankan mungkin sudah tidak asing bagi kakak-kakak dan makcik-makcik iaitu limau nipis, nenas, buah delima, lobak merah, timun, daun salam (daun kari) dan akhir sekali halia. simieY rasa ini petanda yang cukup baik dan merupakan satu alternatif yang tepat. Sebagaimana yang kita tahu, pengambilan apa jua jenis ubat-ubatan dalam tempoh panjang akan memberikan kesan sampingan pada badan.

Anda mungkin tercari-cari rahsia diet yang efektif. Menurut Falah Online, berlapar, tidak sarapan pagi dan tidak makan malam merupakan amalan yang tidak patut dipraktikkan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kegemukan.




Bagi simieY, 33 petua dan tip kuruskan badan tanpa ubat yang telah dikongsi Rahsia Perkahwinan boleh juga dijadikan panduan untuk mengatasi masalah kegemukan.

oktant telah bermurah hati berkongsi 10 tips ringkas kuruskan badan tapi anda pasti terpegun apabila mendapati ia tidaklah seringkas yang disangka.hehee..
Sekiranya anda fokus kepada jadual diet yang telah beliau cadangkan, anda tidak akan berdepan dengan masalah kegemukan lagi di masa hadapan.

Sebagai info tambahan, wikipedia memberikan 4 definisi diet iaitu diet (nutrition), dieting, diet food dan cuisine. Tapi kena translate sendiri la yer..

Di sini, simieY turut sertakan perkongsian menarik dari individu yang amat prihatin dan siharap dapat membantu anda mengatasi masalah kegemukan.

1- Tips Diet Untuk Kuruskan Badan daripada anizyn
2- Petua Kuruskan Badan Agar Cepat Langsing daripada Anne Hashim
3- Tips kuruskan badan dengan kurma. Makanan para nabi daripada Hairul
4- Cara menurunkan berat badan daripada IbnuAbbas

17 Jul 2021

tips to recycle your old pc

Don't Throw away your old PC
Try to do something useful from it


Your keyboard can do this...

 

Or this...


7 Jul 2021

Pautan permohonan moratorium pinjaman 2.0

 

Berikut adalah link bagi permohonan Moratorium yang telah dikongsi oleh salah seorang pengguna akaun Facebook. Anda boleh mula membuat permohonan hari ni.                        



1. Moratorium Maybank

2. Moratorium Bank Rakyat

3. Moratorium Bank Islam

4. Moratorium CIMB

5. Moratorium BSN

6. Moratorium Public Bank

7. Moratorium Ambank

8. Moratorium RHB

9. Moratorium Affin Bank

10. Moratorium MBSB

11. Moratorium Bank Muamalat

12. Moratorium Kuwait Bank

13. Moratorium CitiBank

14. Moratorium Alliance Bank

15. Moratorium AgroBank

16. Moratorium Hong Leong Bank

17. Moratorium SME Bank

18. Moratorium Standard Chartered Bank


Kredit : FB Ati harun

3 Jun 2021

Cara atasi masalah lalat bertelur dalam pasir kucing

 

Lalat bertelur dalam pasir kucing merupakan fenomena biasa bagi pemilik kucing yang sangat sibuk seperti saya. Sekiranya anda juga turut mengalami masalah ini, percayalah anda seorang yang "sangat sibuk". Hahaa..


Dalam satu artikel di laman web Goldenmaze bertajuk Kenapa ada belatung di pasir kucing? Ada dibincang berkenaan isu ini dan antara petikannya adalah seperti di bawah.


"Pemilik kucing yang tidak disiplin membersihkan pasir kucing bisa memicu datangnya lalat. Pasir kucing yang lembab dan masih ada kotoran kucing mengundang kedatangan lalat untuk bertelur. Terlebih kalau kamu beli pasir organik. Tidak butuh waktu lama, telur lalat akan menetas menjadi belatung. Telur lalat yang menetas akan menjadi belatung yang menjijikkan dan memenuhi pasir kucing. Belatung ini akan makan dari sisa kotoran kucing yang tidak dibersihkan."


OK sekarang kita dah tahu kenapa lalat bertelur dalam pasir kucing. Puncanya..tidak disiplin membersihkan pasir kucing. Hahaa..inilah saya dan anda yang mengalami masalah ini. Ya, kita golongan yang "sangat sibuk".


Turut dikongsi beberapa tips untuk mengatasi masalah ini dan antaranya ialah;

1. Membersihkan najis kucing sekerap mungkin (rekomen setiap hari).

2. Membersihkan bekas najis kucing secara menyeluruh (rekomen min seminggu sekali bagi yang mempunyai lebih dari 1 kucing).

3. Memastikan pasir kucing sentiasa kering/tidak lembap (ulasan terperinci di bawah).


Cara memastikan pasir kucing sentiasa kering/tidak lembap;

1. Bersihkan dulu bak pasir secara menyeluruh menggunakan desinfektan atau air hangat dan sabun cuci piring. Pastikan bak pasirnya sudah dicuci dan dibilas hingga bersih ya agar tidak ada sabun yang menempel.

2. keringkan bak pasir kucing hingga benar-benar kering. Kalau tidak, pasir yang kamu gunakan akan menjadi lembab.

3. Gunakan koran atau kertas di bagian dasar. Kamu bisa menyobek-nyobek kertas tersebut dan memilinnya menjadi seperti kerikil.

4. Tuangkan pasir yang biasanya kamu gunakan sebanyak ¼ kotak.

5. Gunakan karbon aktif atau baking soda untuk menyerap bau. Taburkan tipis saja dan tahapan ini optional. Jika kamu sudah menggunakan pasir yang dilengkapi penyerap bau, maka kamu tidak perlu lapisan ini.

6. Lapisan paling atas adalah pasir yang kamu pilih dan isi sebanyak ¼ kotak.


Kamu faham enggak?? Hahaa..

Saya kagum dengan pemilik laman web, blogger dari negara jiran. Kenapa?

Terkadang info yang sangat bermanfaat seperti ini dari Malaysia agak sukar ditemui.

bak = bekas pasir

koran = surat khabar

memilin = memintal/gumpal


Selamat mencuba buat anda dan saya.


Berbalik kepada Si Milo, kerap kali dia akan mengeow dan dorong saya ke bahagian belakang rumah, berdekatan kawasan bekas pasirnya. Saya ingatkan entah apa la yang dikomplennya. Sekarang baru saya tau...dia suh bersihkan bekas pasirnya. Hahaa..iye saya seorang yang "sangat sibuk".


Namun AWAS..sekiranya anda jumpai cacing pita dalam pasir kucing semasa mengikuti step2 di atas. Mohon segera bawa kucing anda ke klinik untuk rawatan lanjut atau dibagi makan ubat cacing.



UPDATE :
Setakat 8-Jun, tiada lagi masalah lalat berkeliaran sekitar potting box dan pasir kucing lagi. Nampaknya bersihkan najis kucing setiap hari sangat efisien. Nasib baik saya tak berapa "sangat sibuk" kebelakangan ni. Hahaa..

16 Mei 2021

12 fakta anak kidal yang ibu bapa mesti tahu


Berikut adalah fakta mengenai anak kidal;

1. Otak kanan lebih dominan

2. Kreatif dan rajin

3. Kadang - kadang tulis terbalik (mirror writting)

4. Kidal bukan sejenis penyakit

5. Ramai yang hebat dalam sukan dan muzik

6. Kerap tertukar tangan kiri semasa makan. Ibu bapa kena bersabar dan tegur berulang kali.



7. Hampir kesemua aktiviti menggunakan tangan kiri. Walaubagaimanapun ada juga yang boleh guna kedua belah tangan (ambidextrous)

8. Hadapi kesukaran menggunakan peralatan seharian (contohnya gunting - tolong carikan yang sesuai)

9. Tulisan comot kerana terkena tapak tangan sendiri





10. Bakal hadapi sedikit kesukaran ketika berada di universiti dengan kerusi yang dipasang meja dengan meja menulis kecil

11. 13 Ogos setiap tahun adalah hari kidal sedunia

12. Anak kidal adalah istimewa & genius (kebanyakan orang terkenal di dunia adalah bertangan kidal)


Kredit : GPS Bestari
Pautan : https://www.facebook.com/gpsbestari/posts/1751364575140047

4 Mei 2021

Etika Makan dan Minum


JENIS MAKANAN
Rupanya tanpa kita sadari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL

* CARA MAKAN

* JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

* TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.

*JANGAN SESEKALI TINGGAL UNTUK MAKAN MALAM . BARANG SIAPA YG TINGGAL UNTUK MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA. (maksudnya, jangan makan malam)

* Kurangi makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. karena akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merusak usus kita.

kita menjaga kesehatan spt membuat amalan antara lain:

* Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

* minum segelas air sejuk (bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

* Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Tafakur sesaat seperti 70 tahun ibadah nilainya.

* Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.

* Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wasalam juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)

* SUNAH CARA MAKAN MENURUT NABI Sallallahu ‘Alaihi Wasalam :

1. Makan garam secuil sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit, dan ambil lagi secuil dengan jari manis tangan kanan setelah makan. Makanlah dengan tangan kanan tanpa sendok. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu.

2. Berdoa sebelum dan setelah makan. Cuci tangan. Dan minum dengan memegang gelas dengan tangan kanan, meskipun tangan tersebut bekas kuah.

3. Duduk dibawah, bukan di bangku dan dimulai dari pinggir dan terakhir ketengah. Baik sekali makan berjamaah bersama keluarga, maupun teman. Seperti ketika haji atau buka puasa bersama di Masjid dalam satu nampan bisa untuk empat orang.

4. Jangan sisakan sebutir nasipun, karena nasi ini berdzikir.

Posted by nurfyda on August 8, 2009 at 1:29pm

2 Mei 2021

Didik anak guna kaedah Shichida Methods


Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas… yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. 

Kelas ni mahal, kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje…dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.


Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku…dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit , dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah ..tak jadi. 

kalau anak korang tu dah tidur , ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal….sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je, sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek. . buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. . macam..a..b. .c...d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu…kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar…potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe……… satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi…ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan….Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai ….sebab depa makan guna chopstik…chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak……..sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri…….kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die…..

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa………kita pun bukan tak biasa merapu…….

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam….bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu……..ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat…..semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks…tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi….Buat kena ikhlas , and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak……Aku pun tengah try lagi ni…


Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca….

Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak …..itu lah yang anak akan buat…..so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak…contohnya….Tolong senyap Abang,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.

From:
Wan Ahmad Wazir Afandy Mohd Sani
Sent: Friday, September 04, 2009 2:39 PM
Subject: FW: [mysabul2u] Shichida Methods

22 Apr 2021

Terapi pernafasan utk sakit kepala & keletihan ( breathing theraphy for headache & tiredness )

Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ?
Our noses have left and right nostrils. Are these nostrils having the same function for inhaling/"breathe- in" and exhaling/"breathe-out"?

Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bedanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas ) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin ).
Actually it's not the same and we can feel the difference. Accordingly, the right side represents the sun/"heat" and the left side represents the moon/"cold").


Jika sakit kepala , cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit , sakit kepala akan sembuh .
When having headache, try to close your right nostril and use your left nostril to do breathing for about 5 min. The headache will be gone.

Jika anda merasa lelah, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Lakukan ulang-alik. Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga banyak sekali panas, lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin .
If you feel too tired, do it the opposite way. Close your left nostril and breathe through your right nostril. After a while, you will feel refresh again. Because the right side belongs to heat, so it gets hot easily. The left side gets cold easily.

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya cepat menjadi dingin. Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga cepat sekali marah .
Women breathe mainly with their left nostril, so they get calm down easily. Men breathe mostly with their right nostril, so they get angry easily.

Apakah anda pernah memperhatikan pada saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat? Sebelah kiri atau kanan? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, anda akan merasa sangat lelah. Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, anda akan merasa segar kembali dengan cepat.
When we wake up, do we notice which nostril breathes faster? Is it the left side or the right side? If the left nostril breathes faster, you will feel very tired. Close your left nostril and use your right nostril for breathing and you will get refresh quickly.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi kesannya akan lebih baik jika diterapkan kepada orang dewasa.
You can teach your kids about it. The effect of breathing therapy is much better for adults.

Saya biasanya merasakan sakit kepala, dan rasanya perit. Kemudian saya berjumpa doktor dan beliau bergurau: "Anda akan sembuh jika berumah tangga!" Doktor itu tidak bicara kosong. Apa yang dia sampaikan adlah berdasarkan teori dan testimoni. Selama itu, setiap malam saya merasakan sakit kepala dan tidak dapat belajar. Saya mengambil obat, tetapi tidak sembuh .
I used to have painful headache. When consulted a doctor, he told me jokingly," You will be all right if you get married!" The doctor did not bullshit me as he had his theory and supported with testimony. During that time, I used to have headache every night and I was not able to study.. I took medicine but I was not cured.

Pada suatu malam, saya duduk bermeditasi dan menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas dengan lubang hidung sebelah kiri. Dalam kurang dari satu minggu , sakit kepala saya sembuh. Saya teruskan melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang, sakit kepala saya tidak berulang lagi.
One night as I sat down to medidate, I closed my right nostril and breathed with my left nostril. In less than a week, it seemed that my headache problem had left me! I continued doing it for about a month and since then there was no recurrence of headache in me.

Ini adalah pengalaman saya sendiri .. Saya beritahu hal ini kepada orang lain, jika sakit kepala, cubalah cara tersebut kerana sangat efektif buat saya. Banyak orang lain telah mencubanya dan berhasil. Ini adalah terapi alam, tidak seperti makan ubat dalam jangka panjang yang memungkinkan ada kesan sampingannya. Jadi kenapa anda tidak mencubanya ?
This is my own experience. I used to tell others who also suffer headache to try this method as it was effective for me. It also works for those who have tried as well. This is a natural therapy, unlike taking medicines for a long time may have side effect. So, why don't you try it out?

Dengan mempraktikkan terapi pernafasan ini secara betul (menarik dan mengeluarkan nafas), keadaan tubuh anda akan sangat tenang.
Practice the correct ways of breathing "breathe in and breathe out" and your body will be in a very relaxing condition.

Jika ingin bunuh diri, cubalah menutup kedua lubang hidung anda (sebelah kanan dan kiri) dan lakukan kira-kira 2 jam, maka anda tidak akan merasakan apa-apa sakit lagi selepas itu .
When you are having suicide, please try to closed both of your nostril { right and left side } for about 2 hours, then you feel nothing 'aka' gone.

Semoga sangat bermanfaat buat kawan² semua..


From: Wan Ahmad Wazir Afandy
Subject: INFO : Terapi Pernafasan

Breath-Holding Spells mimpi ngeri ibu bapa moden

Kesian kat mak mak yang pernah nampak anak kena Breath-Holding Spells ni depan mata kepala sendiri.

Ramai benar yang mengadu dah jadi trauma tiap kali dengar anak nangis. Takut sangat benda mengerikan tu jadi balik pada anak.

Saya ingat lagi cerita seorang mak ni.

Anak lelakinya baru je berusia setahun lebih. Ada satu hari tu, tengah elok budak tu duk main seorang diri, abangnya datang mendekat kemudian tak semena-semena terus rampas mainan dari tangan budak tadi.

Meraung panjang lah si anak sambil terjerit-jerit kemarahan. Namun yang paling mengejutkan, tiba-tiba je tangisan budak tu terhenti lalu terbaring senyap. Collapse!


Gambar screenshoot dari video youtube di bawah.

Kedua belah mata terpejam.

Kulit wajah dan warna bibirnya berubah jadi kebiruan.

Seluruh tubuhnya lembik. Kaku tak bergerak!

Dan keadaan mendebarkan tu berterusan hampir satu minit.

Kata si emak menyambung cerita, “Benda tu berlaku sangat pantas. Depan mata saya sendiri dia berhenti bernafas. Mulut saya dah tak mampu nak ucap apa-apa melainkan saya jerit ya Allah, ya Allah! Panik!

Jantung rasa macam nak terkeluar. Air mata saya mengalir memang dah tak dapat nak tahan sebab saya duk rasa anak saya dah mati!”

Tak berapa lama lepas tu barulah anak kecil tadi mula terbatuk-batuk sikit dan mengerdipkan mata. Mukanya pun beransur-ansur kembali kemerahan. Dah sedar balik tapi masih kelemahan.


Kawan-kawan,

Breath-Holding Spells ni boleh berlaku pada kanak-kanak yang sihat dalam lingkungan umur 6 bulan hingga 6 tahun.

Malah lebih kerap berlaku pada anak yang ada ahli keluarganya turut mengalami Breath-Holding Spells, anak yang mempunyai genetic problem dan kekurangan sel darah merah (anemia).

Selalunya gejala ni berlaku bila si kecil kita berada dalam mood ketakutan, terkejut yang amat sangat, kesakitan, frustrated atau terlampau sedih.

Sebenarnya tu adalah involuntary reflex dan biasanya kanak-kanak yang mengalaminya akan bernafas balik macam biasa dalam masa kurang satu minit.

Ianya tak memudaratkan si kecil atau kacau perkembangan otaknya, namun ia akan jadi suatu pengalaman yang tak kan kita dapat lupakan.



Ini yang perlu dibuat kalau mak ayah berdepan dengan keadaan anak terkena Breath-Holding Spells ni:

👉 Tolong tenangkan diri sendiri dan jangan panik.

Saya tahu bukan mudah nak relax bila tengok darah daging sendiri dalam keadaan begitu tapi percayalah, kita tak akan dapat bantu anak kita tu kalau kita tak dapat kawal diri sendiri.

👉 Baringkan anak kita dalam posisi mengiring. Tolong jangan goncangkan badan si kecil tu ye.

👉 Make sure tak ada sebarang objek atau makanan kat dalam mulut anak kita. Benda tu boleh buatkan dia tercekik masa tempoh dia tak bernafas tu.

👉 Alihkan jugak barang yang ada kat keliling dia waktu tu. Kita tak nak dia terkena objek yang berbahaya sekiranya tiba-tiba dia mengalami sawan.

👉 Namun hati-hati, sekiranya si kecil tak bernafas balik macam biasa lebih 1 minit, kena cepat-cepat berikan bantuan kecemasan. Yang ni saya akan ajar lain kali insyaAllah.

👉 Biasanya parent yang ada pengalaman berdepan situasi ni lebih tenang dan tahu apa nak buat jika ia berlaku lagi.

Saya nasihatkan untuk mak ayah yang pertama kali jumpa keadaan ni, segeralah bawalah si kecil ke fasiliti kesihatan untuk pemeriksaan.

Penting sangat untuk confirmkan apa yang berlaku tu bukan sawan dan juga bukan berpunca daripada penyakit jantung.

Tolong save siap-siap ilmu ni kat mana-mana dan #kongsikan jugak dengan semua mak ayah kat luar sana ye. Benda ni boleh je terkena pada anak kita sendiri. Mudah-mudahan waktu tu kita semua bersedia dan tahu apa nak buat.

Dr Ahmad Luqman Bukhari.

Jemput follow FB ni dan klik set “See First” supaya mak ayah tak kan terlepas ilmu mahal tentang kesihatan anak-anak kita.

P/s: Saya baru je upload video situasi si kecil terkena Breath-Holding Spells ni kat group telegram saya. Mana yang nak lebih faham bagaimana benda ni terjadi bolehlah tengok kat situ ya. Klik https://t.me/notaALB .

Kredit : Dr Ahmad Luqman Bukhari
Pautan : https://www.facebook.com/ahmadluqmanbukhari


Video berkaitan hasil carian di youtube sebagai rujukan.



Begitulah ceritanya...

19 Apr 2021

Punca dan Tanda Demam Denggi serta Rawatan dan Langkah Pencegahan

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina.

Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda.
Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.

11 Apr 2021

Cara membantutkan peningkatan kalori dalam badan??

Letih memikirkan cara menjadikan diet anda benar2 berkesan?
Persoalan bolehkah anda mengurangkan berat badan tanpa berbelanja
lebih terhadap makanan tertentu, menyertai aerobic atau sanggupkah
anda melaburkan wang yg banyak semata-mata untuk mengikut program
diet?

Ya! Hanya dengan mengubah cara hidup anda, anda boleh mendapat tubuh
idaman dgn cara yg selamat dan menjimatkan! Duane Irons dalam
bukunya Bargain Beauty Secrets ada 15 cara penyelesaian yg boleh
anda praktikkan.


1) Segera setkan fikiran untuk mencapai segelas air masak suam
setiap kali anda teringat atau teringin untuk menyuap snek.

2) Kosongkan almari makanan. Selain menjimatkan wang, anda juga
membantu mengurangkan cubaan-cubaan untuk menyelongkar almari
mencari makanan.

3) Buat sesuatu yg memberi inspirasi dan menaikkan semangat untuk
menurunkan berat badan. Contohnya tampal gambar anda yg sedang
memakai baju idaman seperti baju kebaya di kala usia anda 17 tahun. "yang lelaki jangan pandai2 amik gambar pakai baju kebaya yer"

4) Kerap gunakan rempah seperti halia, lada sulah, lada hitam, sos
Tobasco yg nyata dapat mempercepatkan pembakaran lemak sehingga 25%.
(Sumber University Kyoto, Jepun).

5) Tidur adalah merupakan aktiviti yg boleh dilakukan bagi
menghindarkan anda cenderung mengunyah makanan. Kajian yg dilakukan
oleh University of Chicago menyatakan paras metabolisme wanita
meningkat ke 40% jika mendapat tidur yg cukup. "utk lelaki diorang xbuat kajian ek.."

6) Jadilah pembeli yg bijak. Sentiasa menyenaraikan apa yang ingin
dibeli bagi mengelakkan belanja yg keterlaluan.

7) Tahukah anda kebanyakan model professioanl mengamalkan tip diet
berpandukan ABCs iaitu dgn menjauhkan alkohol, bread (roti putih)
dan complex carbohidrat (kabohidrat kompleks)

8) Lawan nafsu makan di waktu malam. Terdapat kajian menyatakan
kebanyakan kita cenderung makan lebih pada waktu malam atau dalam
bilik yg gelap "fakta baru nie..". Cuba percepatkan waktu makan malam anda dan tidur
awal bagi mengelakkan anda dari dimakan. "hohoo...ayat ape nie.sungguh aneh!!"

9) Jangan sesekali lupa mengambil sarapan. Sarapan turut membantu
meningkatkan metabolisme dan memberi tubuh anda tenaga setelah
menahan lapar pada malam hari. Sekurang-kurangnya anda tidak makan
yg keterlaluan pd waktu tengahari.

10) Pilihlah snek yg betul seperti biskut jagung tanpa gula ketika
anda terasa anda teringin mengunyah makanan.

11) Sentiasa mendengar muzik yg memberikan ketenangan pada jiwa
anda. Terdapat kajian menyatakan bahawa muzik yg menenangkan jiwa
mengurangkan mood untuk makan berlebihan.

12) Kajian yg dijalankan oleh University of Switzerland menyatakan
minuman teh hijau dapat membantu mempercepatkan pembakaran kalori.
Dianjurkan 3 cawan sehari.

13) Perhatikan apa yg anda makan."soale sukar ni, kene record ke apa" Ketepikan semua jenis makanan tatkala anda menonton TV atau membuat activiti santai yg lain.

14) Peruntukkan 20 minit berjalan di luar rumah mengambil angin
petang. Sekurang-kurangnya ia akan membantutkan keinginan anda
mencari sumber makanan. Tapi ingat jgn berjalan di kompleks membeli
belah, kerana di situ terdapat banyak kedai makan yg menduga 'puasa'
anda."hohoo..bijak2"

15) Bila anda ke kompleks membeli belah, pesanlah salad, yogurt atau
air kacang soya yg membuatkan anda berasa kenyang.

sumber : www.gempaq.org
daripado: en. KuMBang

9 Apr 2021

10 Cara Memenangi Hati Bakal Mertua

Bagi yang sudah biasa bertemu dengan mertua sebelum berkahwin, tentu tidak menjadi soal. Bagaimana bagi yang tidak pernah bertentang mata dengan keluarga mertua? Pasti diselubungi rasa bimbang, apatah lagi bila memikirkan cara untuk menyesuaikan diri dengan mertua.Bagi menangani masalah tersebut, pastikan anda menyiapkan diri dengan beberapa tips yang diberikan. Persediaan diri sebenarnya bukan hanya bermula selepas sah bergelar suami/isteri, seeloknya sedari awal pertunangan lagi. Kalau kena gaya dan caranya, tidak mustahil anda akan jadi menantu kesayangan.


1. Sebaik sahaja anda sah sebagai tunangannya, mulakan berkenal kenalan dengan keluarga mertua. Andai tinggal berjauhan, hubungilah mereka melalui telefon sekadar untuk bertanya khabar. Jika duduk berhampiran, cuba sesekali luangkan waktu berkunjung ke rumahnya.

2. Ketika berkunjung, bawalah buah tangan bersama. Sekurang-kurangnya dengan membawa kuih ataupun buah-buahan. Tetapi lebih elok jika anda membawa sesuatu yang boleh dibuat cenderahati. Misalnya dengan memberikan sepasang kain sebagai tanda kenangan.

3. Kenali sikap sebenar mertua anda. Tanya kepada pasangan anda, apa yang disukai dan dibenci oleh mertua. Jika anda tahu apa yang disukai dan dibenci, secara tidak langsung ini boleh memberikan persediaan ketika sudah menjadi ahli keluarganya kelak.

4. Setelah berkahwin, jangan sesekali anda memarahi anaknya dihadapan mereka. Keadaan ini memberikan gambaran sebenar sikap anda terhadap anak mereka. Situasi ini mungkin akan menimbulkan kebencian dihati mertua.

5. Setiap kali bertandang, cuba mengambil hatinya dengan bercerita tentang pengalaman lucu yang boleh menghiburkan hatinya. Jangan lupa bercerita dengan sepenuh perhatian agar dia tidak rasa jemu. Ingat, jangan pula anda bercerita sesuatu yang dianggap bodoh dan boleh memalukan diri sendiri..

6. Berkongsi minat dengannya. Kalau dia gemar bercucuk tanam, anda juga harus belajar bercucuk tanam. Kalau dia gemar memasak, tidak salah anda cuba belajar memasak daripadanya. Tunjukkan yang diri anda betul-betul berminat dengan apa yang disukai. Bagaimanapun anda dinasihatkan jangan belajar sambil lewa kerana mungkin dia beranggapan anda tidak serius.

7. Apabila tiba hari-hari penting seperti ketibaan Hari Ibu, Ulang Tahun Perkahwinan, Hari Bapa dan Hari Lahir, jangan lupa menelefon mengucapkan sesuatu. Lebih baik jika anda berkunjung ke rumahnya dengan membawa hadiah. Atau anda juga boleh membuat kejutan dengan mengadakan majlis untuk mereka.

8. Paling penting, jaga pertuturan anda. Jika sebelum ini anda seorang yang ‘mulut lepas’, anda dinasihatkan agar menjaga pertuturan anda. Kata orang, kerana mulut, badan binasa. Jadi berhati-hati ketika menuturkan sesuatu di hadapan mereka. Jangan sampai menyinggung perasaan keluarga mertua.

9. Setelah selesai majlis kenduri, pastikan anda ringan tulang membantu mengemaskan apa yang patut. Terutamanya jika kenduri dilakukan dengan memasak sendiri. Pasti banyak barang yang patut dibasuh seperti periuk,kuali, gelas atau pinggan mangkuk. Walaupun anda keletihan, tetapi cuba sibukkan diri dengan menolong apa yang patut. Tetapi jika majlis dilakukan secara katering, cubalah mengemas apa yang patut di dalam atau luar rumah.

10. Akhir sekali, cuba mengasihani keluarga mertua seperti anda menyayangi keluarga sendiri. Anggaplah mereka sebahagian daripada darah daging sendiri supaya hubungan akan bertambah mesra dan berkekalan hingga ke akhir hayat.Walaupun jika ditakdirkan anda tiada jodoh dengan anak mereka, pastikan anda sentiasa menghubungi sekadar bertanya khabar.

From: Norwati binti Ahmad Tamami
To: undisclosed-recipients:

macamane, bagus tak artikel ni.hehee..

cara parking kereta di rumah dengan selamat

Repost.
sebenarnya da xtau nak cite pasal ape.
ntah camane boleh terfikir nk berkongsi cara parking kereta yang agak bergaya.
mungkin ada yang pernah guna cara ni kat rumah.
bagi yang belum pernah buat, semoga bermanfaat...


mampu xkorang agak jarak kereta dengan dinding sedekat ini dari dalam keta. tak konfiden kan. senang ja ni. caranya camni..

6 Apr 2021

Kesan buruk air berkarbonat (air bergas) kepada kesihatan


Air bikarbonat (berkarbonat) sudah tidak asing bagi semua golongan dan amat mudah didapati pasaraya-pasaraya mauhupun penjaja. Tarikan utama air bikarbonat seperti pelbagai warna dan rasa seolah-olah memukau para penggemarnya terutamanya kanak-kanak.


Melalui carian di Wikipedia, air bikarbonat (juga dikenali sebagai (air) seltzer, air bergas, atau air soda) adalah air yang dimasukkan gas karbon dioksida bertekanan tinggi. Air jenis ini barangkalinya mempunyai bahan penambah seperti natrium klorida, natrium bikarbonat atau bahan yang seumpamanya, air seltzer pula hampir selalunya terdiri dari air dan karbon dioksida tanpa bahan tambahan lain.


Pengkarbonatan adalah proses menyebabkan air menjadi berbuih. Kebanyakan air bikarbonat dijual dalam botol sedia diminum seperti minuman ringan, tetapi ia juga boleh disediakan di rumah dengan menggunakan alat pembuat soda. 


Air bikarbonat telah dicipta oleh Joseph Priestley pada tahun 1767 ketika dia menemukan kaedah yang menyuntikkan air dengan karbon dioksida selepas menggantung mangkuk air di atas tong bir di tempat pembuatan bir di Leeds, England. Dia menulis mengenai "rasa kepuasan yang aneh" sewaktu meminum air tersebut, dan beliau kemudiannya menerbitkan sebuah laporan bertajuk Impregnating Water with Fixed Air ("Mengisi Air dengan Udara Tetap [Karbon Dioksida]") pada tahun 1772.

Di antara perkongsian kesan buruk minuman berkarbonat oleh beberapa laman sesawang   dan blog untuk rujukan;
1- Suka Minum Air Gas Ketika Hamil? Jaga-Jaga, Ia Boleh Sebabkan Kelahiran Pramatang!
    Menurut Reuters, pengkaji telah mengkaji lebih 60,000 wanita mengandung di Norway 
    dan menemui mereka yang minum air gas bergula ada 25% risiko untuk melahirkan
    anak pramatang dari mereka yang tidak minum air bergula.
    Wanita yang minum air gas dengan bahan pemanis tiruan berbanding gula pula 
    mempunyai 11% risiko untuk melahirkan bayi pramatang.
    Kajian dari American Journal of Clinical Nutrition mendedahkan, kandungan gula yang 
    tinggi dalam minuman adalah punca terjadinya kelahiran pramatang.

2- Kandungan Kalori Dalam Air Kosong, Sirap, Teh Tarik Yang Anda Perlu Tahu
    Segelas air gas atau bikarbonat kapasiti 250 ml mengandungi 130 kalori. Untuk 
    membakar kalori tersebut anda perlu melakukan aktiviti berikut:
    Berjalan kaki = 35 minit
    Jogging = 15 minit

    Mengayuh basikal = 20 minit

3- Ini perjalanan air berkarbonat apabila masuk ke dalam badan anda
    Air berkarbonat bukan sahaja tinggi kandungan fruktos malah mengandungi tinggi 
    garam halus dan kafein. Pengambilan bahan - bahan ini dengan kerap dalam kadar 
    yang tinggi akan meningkatkan tekanan darah,  penyakit jantung, diabetis dan obesiti.
    Kajian oleh Universiti Harvard menunjukkan bahawa minum satu tin minuman gula 
    bergas meningkatkan risiko penyakit jantung sebanyak  20%.

4- Bahaya Minuman Berkarbonat: Kenapa Perlu Hentikan Ketagihannya Sekarang!
 

5- Minum Air Berkarbonat Sebabkan Lapar 6 Kali Lebih Tinggi Dari Air Kosong – Kajian
    Para penyelidik telah mengkaji kesan air berkarbonat ini kepada 20 orang sukarelawan 
    dan mendapati mereka yang meminum air itu mempunyai kadar hormon lapar 6x lebih 
    tinggi berbanding mereka yang meminum air kosong.

    Bagaimana ia boleh terjadi? Ini disebabkan hormon ghrelin yang dirembes daripada 
    sistem pencernaan untuk memberitahu otak yang kita kelaparan.  Oleh kerana itulah, 
    pengambilan air bergas dengan perasa tambahan boleh membawa penambahan berat 
    badan berlebihan.


Petikan berita-berita yang berkaitan penyakit yang dihidapi berpunca daripada  pengambilan air berkarbonat;
1- Bahana teguk 2 tin air berkabonat setiap hari
    “Daripada sebesar ibu jari, bisul itu merebak dan saiznya hampir sebesar tapak 
    tangan. Saya bernasib baik kerana cepat mendapatkan rawatan memandangkan 
    jangkitan itu sudah hampir ke tulang.

    “Jika tidak, sudah tentu kena potong. Pembedahan dibuat dua kali di mana kulit yang 
    terkena jangkitan terpaksa dibuang manakala nanah pula dicuci.


2- Awal manis hujung seksa
    “Namun, pada cuti persekolahan 2017 lalu, berat badan Nur Azhad (ketika itu berusia 
   10 tahun) susut mendadak, daripada 50 kilogram (kg) kepada 36kg.

   “Selain itu, rambutnya juga banyak gugur, sentiasa lemah, malah selepas makan Nur 
    Azhad juga tidur.

   “Keadaan itu menyebabkan dia malas ke sekolah dan sentiasa kepenatan walau hanya 
   mendaki tangga untuk naik ke tingkat atas rumah kami,” 

3- Pemuda kurus kering akibat gemar minum air berkarbonat
    “Dulu badan saya pernah mencecah 100 kg malah saya dikate­gorikan berbadan besar 
    tapi sihat dan mampu bekerja sebagai operator kilang dekat Perai.

   “Namun segalanya berubah pada 2012 apabila saya disahkan menghidap diabetes yang 
   kronik menyebabkan berat badan menyusut serta kini hanya mampu terlantar di rumah 
   dan dijaga oleh adik perempuan saya,”

4- Setiap hari minum air gas, ini akibat yang terjadi pada pelajar tingkatan 1 ini
    “Saya suka minuman bergas sejak kecil. Lebih-lebih lagi dulu ada sebuah kedai runcit 
    dekat rumah, memang setiap hari saya akan beli air gas. Tapi tak sangka akhirnya 
    membuatkan saya jadi begini.

    “Memang pada mulanya ia hanya luka kecil di tapak kaki tapi kaki semakin 
    membengkak dan bernanah dan akan mengeluarkan bau busuk,

31 Mac 2021

tafsir mimpi menurut al-quran dan as-sunnah

sekadar berkongsi.
anda hanya perlu taip seringkas dan setepat mungkin di dalam ruangan search.
kalau dah keluar..

You have either reached a page that is unavailable for viewing or reached your viewing limit for this book.

paham-paham sendiri la yer.hehee..
buku kat kedai pun tak boleh baca sampai habis =)

30 Mac 2021

cara menghilangkan parut jerawat dan bintik hitam

Repost :
jerawat

boleh dikatakan semua orang ada jerawat. jerawat biasanya tidak tertumpu pada bahagian muka sahaja malahan turut menyerang bahagian-bahagian lain seperti kepala, bahagian belakang badan, bahagian dada dan tempat-tempat lain.


kenapa jerawat tumbuh???

antara pandangan menarik berpunca daripada faktor keturunan, ketakseimbangan hormon, kulit berminyak, alergik dan macam-macam lagi.

boleh baca info lengkap satu forum tentang kenapa jerawat tumbuh di TanyaSaja
sumber:http://tanyasaja.detik.com/pertanyaan/53269-kenapa-jerawat-bisa-tumbuh
tajuk:Kenapa jerawat bisa tumbuh?


Di sini akan dikongsikan beberapa petua untuk menyembuhkan jerawat dan juga menghilangkan parut jerawat.

29 Mac 2021

Petua kurangkan misai atau janggut

Gunakan minyak tanah campurkan dengan bawang putih dan tumbuk lalu lumurkan pada misai atau janggut.

sumber : gempaq.org
daripada : ana81

simieY®~
saje je ni, xde benda nak buat..sambil2 tgk streaming tv. jenguk2 forum..
Da abes baca topik petua ni,skali Kawe teringat kisah2 silam.hohoo..
Kisah ni berlaku kira2 9 tahun lepas,kawe pun masih muda rumaja lagi.maklum la baru belajar form 5..
Kawe belajar di sekolah aliran teknik di Pengkalan Chepa, Kelate. Kompom ada yang boleh agak sekolah mana satu. Pakcik2 makcik2 kat kampung zaman tu panggil sekolah vo-k ja. harus di ingat, bukan skolah vokal yer kanak2 sekalian. skolah vokasional sebenarnya..

25 Mac 2021

Punca dan cara merawat demam bayi

Berikut adalah punca-punca dan cara merawat demam bayi. Ia telah digabungkan daripada perkongsian beberapa blog dan laman web kesihatan.

24 Mac 2021

Cara rawat alergik dan eczema dalam masa sebulan


Biasanya FB ni aku guna untuk buat benda –benda santai je: baca news, follow group memancing dan skodeng barang- barang hobi je..

Tapi harini status aku panjang sikit. Kebetulan pulak esok Ramadhan dan peristiwa ni jadi masa bulan Ramadhan. Kalau ada kelapangan masa, jemput baca. Semoga bermanfaat.

Aku ni memang ada masalah allergic dan eczema. Aku kene masalah ni masa tahun pertama aku buat master di UPM. Aku kene masa bulan Ramadhan 2011. Masa mula-mula kena, tempat gatal tu kecik je sebesar duit lima sen di betis kanan. Sangat gatal, tapi gatal dia lain macam, Tuhan je tau.

Pada mulanya, aku tak ambil kisah, mungkin ni gatal biasa. Aku terfikir mungkin kena gigit serangga dan aku tak perasaan. Selepas seminggu, gatal ni makin membesar dan macam nak merebak satu badan. Tempat lain di badan aku pun naik biji-biji gatal. So, aku ambil keputusan pergi ke Pusat Kesihatan Universiti UPM (PKU UPM).



Bila aku jumpa doctor yang bertugas, dia bagi aku Dermovate, sejenis ubat sapu pada tempat gatal. Dermovate ni ada dua jenis: ointment dan cream. Ya, ini krim steroid yang memberikan tindak balas yang sangat cepat sapu je terus ok, gatal-gatal yang berair tadi tu terus kering.

Tapi masalah aku tak selesai. Bila aku tersalah makan gatal-gatal ni datang balik di kawasan parut gatal yang dah kering. Bila aku sapu dermovate tu, bila dah gatal aku garu sampai pecah kulit aku, garu berdarah-darah tu pekara biasa. Sentiasa kena spare tisu la dalam poket, sebab kadang kau tak nak garu pun akan tergaru juga. Memang sengsara hidup aku.

Aku pergi PKU UPM untuk kali kedua. Kali ni doktor sahkan aku kene eczema. First time aku dengar nama penyakit macam nama orang. Aku pun study pasal eczema ni dan yang paling aku tak boleh terima eczema ni penyakit yang agak misteri sampai ada yang cakap takda ubat lepastu banyak pulak aku jumpa wawancara di tv, surat khabar berkenaan eczema yang misteri ni. Memang termenung la aku bila tau eczema ni bukan biasa-biasa punya penyakit. Ramai yang cuba berubat tapi tak ramai yang berjaya. 

Apa yang boleh buat ialah kene pantang makan dan kenal pasti kau allergic dengan benda apa. Macam dalam kes aku ni aku allergic dengan semua seafood. Sebelum ni aku makan seafood memang takda masalah, lepas kene eczema ni semua seafood aku tak boleh makan, kalau aku makan memang cari penyakit sebab kulit aku akan jadi bengkak-bengkak gatal dan bila aku garu kulit aku pecah dan berair.

Sengsara dia Tuhan je tahu. Yang tak kene memang la boleh jadi pakar tak bertauliah bagi nasihat buat itu ini, cakap aku gatal sebab faktor psikologi lah dan macam-macamlah. Banyak la orang datang cuba membantu bagi tips macam-macam, berubat cara islamik minum air jampi kene buatan orang lah macam-macam lah. Bila kau berada dalam keadaan terdesak macam ni, nak baik punya pasal, kau cuba je semua yang orang bagitahu. Hasilnya sama juga, paling berkesan sekali ialah aku kene elak semua makanan yang menyebabkan aku allergic ni terutama seafood.

Selepas kene allergic yang sangat teruk, aku buat kesimpulan aku memang dah tak boleh makan seafood sampai mati. Harapan nak makan seafood tu semula dah boleh dilupakan dan aku pun pantang memang mengalahkan orang bersalin, yang aku boleh makan ayam je.

Walaupun aku pantang dan sangat berdisplin pasal makan tapi aku tetap kene juga allergic ni, sebab apa bila kau makan di restauran kau oder sup ayam..ye memang sampai sup ayam tapi dalam sup tu terselit pulak sekor sotong la, sekor udang la. Order nasi goreng pun sama, order nasi goreng ayam, tengah-tengah makan ada sekor udang terselit dalam tu. Hal hal macam ni la buat aku jadi lagi stress sebab allergic aku ni memang sangat sensitive. Contoh kau goreng udang, lepas tu kau goreng ayam guna minyak gorengan yang sama bila kau makan ayam tu kesan dia sama macam kau makan udang. KFC selalu buat macam ni. Aku boleh tau KFC goreng udang dan ayam menggunakan minyak yang sama.

Jadi macam tu lah hidup aku selepas kene eczema. Salah satu nikmat hidup aku seolah-olah ditarik balik dan aku makan ayam je sepanjang aku allergic ni. Bosan tak bosan, memang tu je aku boleh makan sampai bila-bila.

Dipendekkan cerita setelah lapan tahun, suatu hari aku terbaca kisah seorang ibu, anak dia mengalami masalah kulit di FB sama macam aku eczema, pergi jumpa pakar kulit di Prince Court dan macam-macam cara masalah tak selesai juga sehinggalah dia pergi di Klinik Dr. Wong, Pakar Kulit di Tangkak, Johor dan masalah dia selesai.

Kebetulan Klinik Dr wong di Pekan Tangkak ni dekat dengan rumah mertua aku di Segamat Johor. Jadi aku pun ambil keputusan untuk mencuba setelah penat mencuba pelbagai cara berubat. Klinik Dr. Wong ni, klinik biasa macam klinik lama, tapi kalau kau nak pergi kene buat appointment online. kalau nak walk-in kene datang sebelah petang jam 2 p.m. dan digalakkan datang awal kalau tidak memang beratur panjang la jawabnya.



Dr. Wong ni dah tua umur lingkungan 60 -70 macam tu. Cara Dr. wong untuk detect allergic ni sangat menakjubkan. Mula-mula aku terbayang alatan canggih macam scanner ke, atau suntik jarum masuk substance dalam body ke tapi semua jangkaan aku meleset. Apa yang aku kene buat ialah aku kene duduk atas kerusi genggam test tube. Atas meja Dr Wong ni ada banyak test tube yang dalamnya ada substance berbeza contohnya macam belacan, udang kering, sotong, sos tiram, kacang dan sebagainya. Aku kena gengam setiap test tube tu dan sebelah tangan lagi kene depang ke tepi macam kau nak luruskan barisan semasa berkawad tu. Kemudian, tangan yang kau depang tadi tu, Dr. Wong akan tekan ke bawah sambil sebelah tangan lagi kau gengam test tube yang ada substance tadi tu.

Dialog Perbualan:

Dr Wong: “You tahan tangan you sekuat hati, saya mau tekan”

Aku : “Ok Doc”, (Setiap kali lepas die tekan tangan aku, dia akan tukar tube lain)

Dr Wong : “Ini sotong ok, kacang ok, udang ok, belacan ok, ikan masin ok, unagi ok”

Aku : Krik..Krik..Krik..(Dalam hati, betul ke aku jumpa Medical doctor nie?)

Tiba-tiba ada satu test tube tu aku pegang aku rasa Dr wong tekan dengan kuat sampai tangan yang aku depang tu jatuh kebawah.

Dr Wong : “Ok you makanan semua ok. Tak ada alahan, semua you boleh makan, you alahan pada anti-bacteria product”

Bila dengar je Doc tu cakap macam tu, aku macam kurang setuju..yela aku dah alergik 8 tahun kot.

Aku : “Tapi Doc, saya makan udang sotong badan saya naik gatal-gatal Doc”

Dr Wong : “ You makan seafood, dia menyebabkan alergik you jadi lagi teruk saja, tapi punca alergik you adalah anti-bacteria product”

Aku diam dan terkebil-kebil. Dalam hati aku, “betul ke doctor nie..”

Dr Wong : “Ok siap. You pergi bilik belakang, nanti nurse ajar apa you kena buat”

Aku pun bangun pergi bilik belakang jumpa nurse tersebut.



Nurse : “Ok. Dr sudah detect you punya alergik. Takda masalah dengan makanan. You alergik dengan any anti-bacteria product. You nampak atas almari tu ada produk yang you boleh pakai. Pergi snap gambar, nanti pergi beli dekat kedai Watson or Guardian”

Aku pun bawak keluar handphone ambil gambar. Antaranya shampoo, pencuci muka, sabun mandi dan pencuci baju semua aku kene tukar pakai yang dia disarankan.

Nurse : “Ok. lepas nie you boleh celebrate la. Apa yang you tak boleh makan, sekarang you boleh makan”

Aku : “Ok nurse”

Proses yang hanya makan masa 15 minit tu pun berakhir, consultant fee dan ubat untuk tiga bulan semua aku kena bayar RM 380.00.

Aku masih lagi terpikir betul ke Doc ni cakap aku ni boleh makan seafood, bila sampai je rumah aku tak kelam kabut mentekedarah seafood. Aku, macam biasa masih lagi tak berani mencuba. Aku pun search method apa Dr ni guna untuk diagnosis aku tadi. Rupanya dia guna applied kinesiology technique. Dr ni dia menggunakan muscle strength untuk tahu body aku alergik apa, dan badan aku jadi weak bila kene anti-bacteria product. Bila aku pakai sabun yang ada anti-bakteria, badan aku tak gatal pun, tapi bila aku makan je seafood terus jadi gatal. Ini kerana, badan aku dah lemah disebabkan sabun tu tadi. Owh begitu rupanya… masalah aku.

Selepas seminggu lebih aku tukar semua produk mandian aku, aku cuba makan sikit-sikit seafood, sotong, udang, kacang dan memang menakjubkan tidak gatal langsung. Dan lepas tu apa lagi, sepinggan sotong celup tepung aku lahap, ikan bakar, tomyam seafood semua aku bedal dengan yakin. Alhamdulillah sikit pun tak gatal.




Setelah lapan tahun aku tak makan seafood, rasa macam mati hidup semula. Semua benda yang aku tak boleh makan kini aku dah boleh makan. Kalau dulu tangan kaki penuh dengan parut kini dah semakin pudar dan hilang.

Kerana itu aku harap jika ada kawan-kawan atau kenalan yang menderita masalah kulit macam aku boleh share info ni, pergi la jumpa Dr Wong ni google jer Dr wong tangkak. Aku faham perasaan orang yang ada masalah kulit, memang sangat sengsara, Tuhan je tahu.

Artkel ini ditulis lebih kurang satu bulan selepas aku jumpa Dr Wong. Boleh dikatakan, 100% masalah aku selama lapan tahun selesai, Alhamdulilah,syukur padaMu Ya Allah.


Note:
Lokasi Klinik : Tangkak Johor,
pada yang jauh dari klinik Dr Wong boleh download Apps ini untuk penginapan berhampiran klinik Dr Wong.
Link: https://www.airbnb.co.uk/c/yawasis?currency=MYR&s=42&user_id=261481091&ref_device_id=fb529419b710424b&suuid=bda84a66-b3ef-4575-b5b1-af8b4a3e4362&slevel=0&fbclid=IwAR3yDzZGQYXPUljVZMGH4_Lh1qG2A0uovxxyBGg15vkQHrkW9Z2G58hC7r4&_branch_match_id=791429522791595556

Airbnb untuk homestay murah sekitar klinik Dr Wong ni. (Bedasarkan pada link yang saya bagi sahaja seperti di atas) Nanti Airbnb akan bagi credit percuma lebih kurang Rm 100++ macam tu, so anda boleh guna untuk book homestay dengan credit yang dia bagi tu, lepastu search je "Tangkak" nanti Boleh dapat penginapan murah dan selasa area Tangkak, Johor.

Semoga membantu.

Yawasi Adam.


Kredit : Yasawi Adam
Pautan : https://www.facebook.com/muhamat.yawasi/posts/10216592188214456