• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan

5 Apr 2010

mengesan tanda-tanda penyakit di rumah



Bahasa tubuh (body language)

Bahasa tubuh yang simieY maksudkan bukan yang kenyit mata, jelir lidah, angkat tangan, etc tu.hehee..
bahasa tubuh yang dimaksudkan ni ialah simpton-simpton dengan kata mudah isyarat yang ditunjukkan oleh tubuh badan kita apabila badan kita tidak sihat atau dijangkiti oleh virus.


sesetengah daripada kita dan simieY juga tidak terkecuali lebih suka mengelak daripada berjumpa dengan doktor apabila mengalami simpton penyakit yang tidak berapa serius.

ada yang beranggapan, tubuh akan menjadi 'manja' @ 'tidak kuat' sekiranya terus disogokkan ubat apabila menghidap penyakit.
setakat ini, belum ada yang tampil untuk membuktikan sejauh mana kebenarannya.

pertunjukan slaid di atas boleh dijadikan rujukan untuk memeriksa keadaan badan di rumah.
sila dapatkan rawatan lanjut di hospital-hospital kerajaan atau swasta untuk maklumat terperinci dan rawatan lanjut.


semoga bermanfaat!!~

dah macam misi lak rasanya :p




25 Mac 2010

cara periksa kawan online, invisible dan offline yahoo messenger


kawe google satu website, Tech Salsa.
saja nak cari tips dan tricks untuk komputer serta menambahkan ilmu tentang komputer.
kawe terjumpa satu artikel yang menarik tentang yahoo messenger.
kawe kongsikan bersama kawan-kawan semua.

23 Mac 2010

cara pasang alexa pada blog dan tingkatkan ranking

best gak kalau dapat tahu rank blog kita di dalam negara sendiri mahupun di dunia
sekurang-kurangnya dapat memotivasikan kita untuk terus menghasilkan output yang berkualiti.

simieY baru ja pasang widget rank alexa pada blog ni.
seingat simieY, hari pertama daftar di alexa rank blog ni di Malaysia 44,000 dan di dunia 4,646,800. mungkin angka yang cukup banyak.hahaa…
dari semasa ke semasa, simieY sentiasa pantau rank blog ni.
maklum la, tengah teruja dengan benda baru kan:p

di sini simieY nak berkongsi tip2 untuk meningkatkan lagi ranking blog.
tu pun simieY dapat melalui carian google ja:

21 Mac 2010

aliran trafik percuma dengan easyhits4u.com

masalah utama para blogger yang memasang iklan berbayar:

trafik tak berapa banyak..
tak ada masa nak blogwalking tiap2 hari..
tidak mampu menarik perhatian pembaca dalam jangka masa panjang..

bermacam-macam cara dibuat tapi trafik tak banyak seperti yang diingini..


nampak tak banner bahagian atas entri ni..

easyhits4u.com

ini lah penyelesaiannya.hehee..
kos perlu dibayar = RM 0.00

mahu bukti keberkesanan easyhits4u.com??
mahu tahu caranya??

19 Mac 2010

mencari keredhaan Allah


24 Nov 2009

don't put your laptop inside the car

Subject: Does laptop detector exist?

Laptop detector does really exist. For those who have never heard of it, here are the pictures of the detector:
Even the wifi, bluetooth or the entire notebook is completely off, it can still be detected via radio frequency, so never leave your laptop, pda, handphone in the car coz PEOPLE KNOW.

These devices are not expensive, it costs less than RM50 for the thieves to start the "business".

From : Wan Ahmad Wazir Afandy




itu hari dah kuar cite pasal benda ni dalam 360 di tv3.
saja ja nk hangatkan balik.
sape2 yang ade laptop hati-hati ya.
husband kawan kawe baru ja hilang laptop, external hard disk,etc kat shopin complex.
kesian betul..






15 Nov 2009

jerat sms

+60162611429
Hantarkan kpd saya YES atau OK utk download movie yg panas panas!! Cepat cepat...

+60103855348
Zun,im car wash now c u ofic 11pm to9, sms On aj ke 33887 ada japan model xvideo, ur sis back yet?


ni 2 sms yg terbaru.
macam2 cara org cari duit sekarang.
sape2 yg terkena mesti kaw2 kredit henset keno potong.hehee..
kena lak yg servis bulan2 bayar,tiap2 bulan byr yuran langganan la jawabnya.

bagi yang dah terkena, cara nk stop senang ja..

taip STOP atau STOP ALL dan hantar ke no servis yang telah dilanggan secara tak sengaja. selesai..






26 Okt 2009

doa buat sahabat

Doa Buat Sahabat

Segala puja dan puji itu hanya milikmu wahai Tuhan penentu segala takdir. Selawat dan salam buat Rasul junjungan petunjuk sepanjang zaman, Nabi Muhammad s.a.w dan ahli keluarga serta para sahabatnya yang umpama bintang-bintang bergemerlapan.

Ya Allah…
Dalam perjalanan kehidupan ini telah Engkau jadikan bagiku seorang teman. Sedangkan ia adalah diluar jangkaan dan sangkaan hambaMu ini. Aku tetapkan baginya satu peraturan yang hanya Allah yang akan menentukan segalanya.

Ya Allah…
Dalam kekalutan begini, dia pergi menyendiri dan hanyalah dititipkan suatu pesanan melalui seorang teman buatku. Dimanakah salahku wahai Tuhan dan tunjukkanlah dimana silapku. Jangan Engkau biarkan aku begini tanpa diketahui apakah kesalahan yang telah aku lakukan terhadapnya.

Ya Allah…
Walau apa pun takdirMu keatasku, maka disaat ini aku tahu dia perlukan pertolongan. Oleh itu wahai Tuhan, aku dengan penuh rasa kehambaan yang penuh kehinaan memohon padaMu bagi pihaknya, kerana dia adalah sahabatku.

6 Okt 2009

maybank2u fake alert!!

kawe baru ja dapat email dari maybank2u.com
mungkin orang lain pun pernah dapat email camni


letak mouse di link, kuar address lain..

ini adalah fake alert!!!
jangan tertipu.huhuu..

tak dapat kawe bayangkan camane orang yang tak berapa peka tentang ni dan terus klik ja
link yang dia bagi. tak pasal2 kering duit dalam akaun kena sedut.



18 Jul 2009

Folder Options, Butang Run, Task Manager dan Regedit hilang?

All these options can be restored through the Group Policy management console.
In order to enable them, please follow the steps below:

1. Open C:\Windows\system32\gpedit.msc
2. In the Group Policy window go to the path:

Local Computer Policy >> User Configuration >> Administrative Templates

3. Find the following entries and perform the necessary adjustments:
- To enable Folder Options:
- Go to Windows Components >> Windows Explorer
- Double-click Removes the Folder Options menu item from the Tools menu
- Select Disabled and confirm with OK
- To restore the Run command:
- Go to Start Menu and Taskbar
- Double-click Remove Run menu from Start Menu
- Select Disabled and confirm with OK
- To enable Task Manager:
- Go to System >> Ctrl+Alt+Del Options
- Double-click Remove Task Manager
- Select Disabled and confirm with OK
- To enable Command Prompt and Regedit:
- Go to System
- Double-click Prevent access to the command prompt
- Select Disabled and confirm with OK
- Double-click Prevent access to registry editing tools
- Select Disabled and confirm with OK

4. Close Group Policy

sumber : www.gempaq.org
daripado: en.KuMBang

simieY® ~
masalah ni kalau dalam loghat kelate "dis problem" popular sekitar tahun 2004, 2005. Kawe pun pernah kena skali.hehee..
Tak tau la kalau2 ada lagi yang sesat,penyelesaiannya kena ikut step2 di atas.