• Maklumat Terkini Covid-19

    Klik untuk mendapatkan maklumat terkini berkaitan Covid-19 seperti jumlah kes baharu, kes sembuh baharu dan kematian baharu.

  • Facebook Fanpage

    Klik untuk mendapatkan perkongsian terus melalui fanpage. Terdapat sesetengah perkongsian yang hanya dibuat melalui fanpage sahaja.

  • Ciapan Twitter

    Klik untuk mengikuti kemaskini secara terus melalui twitter.

  • Youtube Channel

    Klik untuk menonton video tutorial beserta dengan penerangan terperinci di channel youtube.

  • Kisah 25 Rasul

    Bermula 4 May 2020, satu kisah nabi dari 25 Rasul akan dikongsi setiap hari dan dijangka akan tamat selepas Hari Raya Aidilfitri. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan

11 Mac 2020

asparagus ubat kanser paling mujarab

kepada pesakit² kanser..
semoga tabah menghadapi dugaan ini

tak ada salahnya mencuba asparagus
kita hanya berusaha dan berikhtiar, selebihnya terserah padaNya



Just take a few minutes and its worth reading.....
whether U believe it or not.....
Please read the contents below and pass to your friends

10 Mac 2020

Falsafah Kehidupan

Repost:
simieY nak berkongsi satu topik menarik dari blog komuniti asakelate.net
kalau nak direct ke topik rasa cam xbest pulak. simieY tambah info sbb nk bagi menarik sikit :)
selamat berfalsafah..


Pengenalan


apa itu falsafah?

Perkataan falsafah berasal daripada bahasa Yunani Kuno, dan dalam pengertian yang bebas ia bermaksud "Cintakan Hikmah"(Al-Syaibany, 1991)

Hikmah ialah satu pandangan dan fikiran yang tinggi atau jauh serta matang. Pengamatannya tidak dapat dicapai oleh pengetahuan biasa.

Dalam Oxfort Dictionary (1982) ditakrifkan falsafah sebagai:

"Seeking after wisdom or knowledge especially that which deals with ultimate reality, or with the most general causes and principles of things and ideas and human perception and knowledge of them, physical phenomena and ethics"

Jadi, falsafah merupakan satu usaha untuk mencari kebenaran, (seeking the thruth), dan kebenaran itu sebenarnya hanya Allah.  Kalau kita cuba mencari erti hakikat hidup, maka ini adalah falsafah.

Hakikat hidup yang sebenar hanya Allah sahaja yang mengetahuinya. Yang kita tahu berdasarkan apa yang diberitahu oleh Allah, maka itulah yang benar dan mutlak.


Yang kita fikirkan sendiri menjadi falsafah kita dan tidak bersandarkan kepada kitab Allah, maka itu tidaklah sebenar, ia tidak mutlak dan ianya bersifat relatif.

Sebab itu bermacam-macam falsafah timbul hasil pemikiran manusia Seperti Liberalisme, Idealisme, Asetisme, Eksistensialime, Hedonisme, Kapitalisme, Kommunisme dan banyak lagi....
Sumber:
Laman Pendidikan Islam 
http://pendislami.tripod.com/new_page_1.htm

26 Feb 2020

Siapa Perdana Menteri Malaysia ke 8

Siapa Perdana Menteri Malaysia ke 8?
Persoalan ini terus tergantung sehingga lah ke hari ini. Sepertimana dinyatakan sebelum ni di entri Sesuatu untuk difikirkan bersama, Tun Mahathir telah dilantik sebagai Perdana Menteri Interim sehinggalah Perdana Menteri yang seterusnya dilantik.

Siapa calon Perdana Menteri ke 8?
Terdapat pelbagai versi cerita yang telah disebarkan secara meluas melalui laman media sosial seperti facebook dan whatsapp. 
Kononnya shortlist calon dah konfirm. 

Namun saya tidak berminat untuk mengulas lanjut atau berkongsi perinciannya kerana dikhuatiri terdapat pelanggaran pada akta tertentu. Cukup sekadar tahu dan tidak menyebarkan..


Saya cuba mengelak dan sebolehnya tidak mahu membuat entri berkaitan politik. Apakan daya batin ni seakan-akan meronta-ronta. hahaaa...
Secara peribadi saya menganggap politik ini sebagai satu cabang seni yang ulung. Masakan tidak, pengamal politik yang berpengalaman dan bijak sesemangnya tahu bila masa perlu tegas dan bila masa perlu lebih bertoleransi, bila masa perlu menikus dan bila masa perlu menyinga, bila masa perlu mengikut dan bila masa perlu menentang. Apa yang perlu diketahui, saat anda melangkah ke dunia politik..anda bukan lagi orang yang sama. hahaa..

25 Feb 2020

Secawan kopi O dan Kehidupan

Kopi O merupakan air kopi tradisional yang dihidangkan di Malaysia, Singapura dan negara sekitar. Ia merupakan air yang mempunyai rasa kopi yang pekat/likat dan hanya dicampurkan gula.

Perbualan seorang ayah dan anak berkaitan dengan kopi O telah dipos seorang kawan di laman sosial facebook amat menarik perhatian saya. Saya fikir ia harus dikongsi bersama pembaca sebagai panduan. Sedikit pengubahsuaian pada versi simiey.info agar dapat memudahkan pemahaman.

Ikuti teks perbualan mereka di bawah.


24 Feb 2020

Sesuatu untuk difikirkan bersama (tiada kaitan dengan perletakan jawatan Tun M)

Permulaan tahun 2020 sememangnya amat mencabar terutamanya bagi netizen (internet citizen) khasnya keyboard warrior. Pelbagai isu yang datang bertalu-talu memerlukan ulasan yang padu, kritikan, kecaman dari mereka. Hahaa..

Tidak hairan la jika terdapat segelintir wartawan yang menjadikan perkongsian pengguna facebook sebagai salah satu sumber suapan berita. Hahaa..

Terdahulu negara dikejutkan dengan peristiwa "seorang lelaki" memakai pakaian wanita di tanah suci. 

Disusuli pula dengan pemergian secara mengejut arwah Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan (Abam Bocey). Alhamdulillah, sikap suka menderma arwah secar diam-diam telah disingkap satu persatu selepas pemergiannya. Semoga beliau ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

Kemudian, dunia seni dikejutkan dengan pemergian arwah Ashraf Sinclair. Kasih sayang isterinya, Bunga Citra Lestari yang tidak bertepi sehingga sanggup menempah slot liang lahad bersebelahan kubur suaminya.

Seterusnya kecoh pula dengan video temubual jutawan kosmetik terkenal dengan balu arwah Abam Bocey semasa menyampaikan sumbangan bagi pihak syarikatnya. 
Berlaku pula tindak balas dari pihak keluarga arwah Abam Bocey. Sehingga entri ni ditulis, masih belum selesai-selesai lagi.
Baca ja kat astro awani topik Aliff Syukri dan Ali Puteh untuk info. Banyak pula nak cover nanti kalau diulas. Hahaa..

Kemudian dari semalam 23/02/2020, terdapat ura-ura akan berlaku perubahan pucuk pimpinan negara. Apa yang pasti Tun M telah meletak jawatan sebagai Perdana Menteri dan YDP Agung telah berkenan melantik beliau sebagai Perdana Menteri Interim.
Apa-apa pun yang berlaku, semoga semuanya dalam keadaan aman dan tidak memberikan impak yang besar kepada rakyat secara amnya dan negara secara khususnya.

5 Feb 2020

Pelaburan matawang kripto Bitcoin

Beberapa tahun kebelakangan pelaburan matawang kripto menjadi fenomena baru dunia dan di Malaysia matawang kripto Bitcoin agak ke depan berbanding matawang lain. Terlebih dahulu saya ingin memaklumkan bahawa entri kali ini agak berat dan terdapat banyak teks.

Pelbagai persoalan timbul berkenaan pelaburan Bitcoin pada suatu ketika sehingga menarik perhatian dan diulas secara terperinci oleh SS Dato’ Seri Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri (Mufti Wilayah Persekutuan) di laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah persekutuan dalam artikel Bayan Linnas Siri Ke-153: Hukum pengguanaan matawang Bitcoin. Anda boleh baca kupasan terperinci dengan mengklik link pada tajuk artikel.

Kesimpulannya, Mesyuarat Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan telah memutuskan bahawa Bitcoin yang terdapat pada masa sekarang tidak menepati ciri-ciri mata wang yang telah ditetapkan oleh Islam, diputuskan bahawa Bitcoin mampu mengundang pelbagai kemudaratan terhadap sistem kewangan sesebuah negara. Oleh kerana itu, penggunaan Bitcoin yang ada pada masakini sebagai satu mata wang adalah dilarang bagi memelihara kemaslahatan umum.

15 Sep 2019

Kesan buruk jerebu kepada kesihatan

Beberapa tahun kebelakangan ini jerebu kerap kali melanda negara kita. Keadaan ini secara tidak langsung menyekat aktiviti di luar rumah malah lebih teruk menyebabkan masalah kesihatan sekiranya terdedah secara langsung dalam tempoh yang lama dan kerap.

Kementerian  Kesihatan Malaysia (KKM) melalui entrinya bertajuk Jerebu : Panduan Kesihatan Untuk Anda memberi di portal rasminya telah mendifinisikan jerebu sebagai satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. 

1 Sep 2019

bunuh telur nyamuk sebelum ia jadi jentik² guna duit 1 sen

tips ini amat bagus untuk peminat pokok² hiasan dan orang yang menyimpan air di dalam tong² besar.hehee..
saper² yang masih ada saki baki duit 1 sen, akhirnya berguna juga duit anda

bertelur di air yang tenang dengan tenang

duit 1 sen yang telah diberhentikan pengeluarannya
rujuk : bye² 1 sen coin

27 Jan 2016

10 tabiat menyebabkan kerosakan otak

kadang² kita tak pernah tahu dan taknak amik tahu tentang penjagaan kesihatan tubuh badan kita.
yang lebih malang, ada sesetengahnya sengaja buat² tak tahu walaupun tahu akan kesan buruk tabiat yang digemari atau diamalkan.

untuk topik ni, simieY senaraikan 10 tabiat yang boleh menyebabkan kerosakan pada otak kita.

propanda budak² skolah je ni. keh³

BRAIN DAMAGING HABITS

15 Jan 2016

koleksi petua orang-orang lama (tradisional)

Pesanan Pemilik Buku:
Edarkanlah kepada semua orang yang anda kenali agar mereka boleh mengambil langkah sewajarnya untuk mengelak tragedi kepada keluarga mereka.

semoga bermanfaat Smiley

PETUA ORANG LAMA



24 Nov 2010

bersihkan mulut selepas menyusu

ARYANA baru berusia tiga tahun, tetapi hampir keseluruhan gigi hadapannya sudah rosak dan berwarna hitam. Kadangkala apabila makan makanan manis, dia mengadu sakit gigi namun tiada apa yang boleh dilakukan doktor selain meminta Aryana mengurangkan makanan manis dan menunggu sehingga gigi kekalnya tumbuh apabila dia berusia lima tahun.
ELAK...usah biarkan anak tidur dengan botol susu di mulut kerana ia juga boleh menyebabkan kerosakan gigi.

Masalah dilalui Aryana mungkin dilalui ramai kanak-kanak lain. Sebahagian kanak-kanak pada usia tiga tahun menghadapi masalah kerosakan gigi serta gigi reput yang disebabkan kurangnya penjagaan.

14 Okt 2010

cara periksa tarikh luput tong gas silinder (gas memasak) di rumah

Dear friends,

You may want to let your wife, friends or maids know as well when they receive the gas cylinder from the vendor next time.

This is really very good information for all of us to remember.

Please check your household gas tank cylinder as soon as possible.

Knowing the uncouth characters we have to deal with, you should never be

surprised that they will continue to use old tanks, though they will also tell you

that they get their supplies in the tanks now sold to us. Insist on newer tanks!

Do you know that LPG gas cylinders have expiry dates?

7 Okt 2010

maybank fake alert : new security message

tengok betul²..jangan cepat melatah








Maybank fake alert : Security Notice

tengok betul²..jangan cepat melatah







5 Okt 2010

Maybank fake alert : Service Upgrade

tengok betul²..jangan cepat melatah







4 Okt 2010

Maybank fake alert : Account Locked!!

tengok betul²..jangan cepat melatah




20 Jul 2010

shortcut using keyboard

tetikus (mouse) memainkan peranan yang penting ketika menggunakan komputer
walaupun semasa menaip, tetikus tetap digunakan untuk klik fungsi² tertentu
cuba bayangkan..
anda ada tugasan yang perlu disiapkan dalam kadar segera
tiba² tetikus komputer peribadi (pc), kabel putus digigit tikus
ni dah jadi masalah besar kan..


jadual shortcut berikut mungkin bermanfaat untuk anda.
jangan segan² untuk print dan simpan untuk digunakan semasa kecemasan =)

21 Mei 2010

cara block spam email pada Yahoo! mail

ape perasaan anda bila sign in ja email..
penuh inbox dengan email² sampah yang anda tak mahu baca.
kadang² rasa menyampah nak sign in email kan.keh³

kalau kumpul² semua email bawa keluar, mahu penuh satu bilik

simieY dah guna akaun email yang sama dari 31-Jul-2000 sampai sekarang
agak² dah satu lori sampah dapat email spam.hahaa..
hari ni baru tergerak hati nak berkongsi cara untuk setting block spam email.
selamat mencuba!!~

9 Mei 2010

781,600 links percuma dengan menggunakan binarytraffic.com

Do you want lots of web traffic? Then you better read this!
We can make web sites with tons of traffic and hits, we have sites with #1 positions on Google (TM), we have many domains names and generate several million dollars a year from web based businesses. We even know what your thinking! You think we are arrogant. Well we don't care, we know how to make sites big on the interent and if you want to be a sucess too then we can help. In business it is all about money and the first rule for web business is: Web traffic = Money

konfiden ja wat statement we have sites with #1 positions on Google (TM)Smiley
kalu la betul, fofular la blog kamu.hehee..

jawab survey dan klik iklan² dapat duit

berikut adalah sumber² pendapatan sampingan simieY
sekadar untuk mengisi masa lapang Smiley


   adf.ly - shorten links and earn money!   

   Traffic Exchange with 160,000+ members